Írástechnika – Mi a különbség a jó és a rossz író között?

Számos blogon olvastam már hasonló témában eszmefuttatást, gondoltam, most hogy vége az Aranymosásnak, én is megírom erről a témáról a véleményem.

A jó és rossz író közötti különbségnek kevés köze van a készséghez vagy személyes kompetenciákhoz. Sokkal inkább szól a kitartásról, a befektetett munkáról, gyakorlásról. A rossz írók az első visszautasítások, rossz vélemények, kudarcok után abbahagyják az írást. A jó írók folytatják és nem teszik le a bokszkesztyűt.

Amit a jó írók csinálnak

A jó írók gyakorolnak, írnak, javítanak, olvasnak, tanulnak, gyakorolnak, írnak… Persze, ez időigényes, de maga az írás folyamata nem csak annyiból áll, hogy néhány hét, hónap alatt kiizzadjuk magunkból az írást, aztán csókolom. Hiszen a munka nagy része még csak azután jön: a javítás, csiszolás.

A jó írók állják a kritikát, meghallgatják mások véleményét, anélkül, hogy besértődnének, magukba fordulnának, pocskondiáznának. A jó írók minden véleményt, tanácsot megköszönnek, még akkor is ha negatív, és ha az írás azon részét illeti, amit a legjobbnak tartanak. A jó írók kamatoztatják a tanácsokat, nem pedig anyáznak és bedepresszióznak.

Az írás nem csak arról szól, hogy leírjuk a fejünkben megfogalmazódott történetet, hanem sokszor arról, hogy heteken, hónapokon vagy akár éveken keresztül is addig csiszoljuk, amíg jobb nem lesz. Persze sosem lesz olyan, hogy “kész”. Akármennyire is próbáljuk, sosem készül el véglegesen, mindig lesz benne olyan rész, ami javításra szorul. De egy jó író akkor sem adja fel.

tumblr_static_e2u1pfdwtqg4gs80g00kog4wsA jó író képes erre, és hisz abban, amit csinál. Lehet, hogy valakinél csak egy hobbi, egy klassz időtöltés, amibe elmenekül az élet zajától, a stressz elől, de lehet, hogy valaki egy hivatásként gondol rá. Mindegy mit jelent számukra az írás, akkor is teljes szívvel lélekkel csinálják.

A jó írók maximalisták. Megtanulják kezelni a kritikát, hasznosítani a másoktól kapott tanácsokat. Megtanulják magukba szívni a tudást, amit másoktól, máshonnan kapnak. Úgy szívják magukba a tudást, tapasztalatokat, mint egy szivacs a vizet, amit a mosogató szélén hagytak.

Amit egy rossz író nem csinál

A rossz író nem érti, hogy mitől válik rossz íróvá. Azt feltételezi, hogy a munkája tökéletes, hibátlan, az írásban elért egy olyan szintet, amit csak ő tud megugrani. A legtöbb kedves kritikára is agresszívan reagálnak, gyakran magukba gubóznak és arroganciával válaszolnak az őket “támadóknak”. A legtöbb esetben minimális időt szánnak a szerkesztésre, hiszen az ő írásuk úgy jó, ahogy van. A legtöbben zseniknek tartják magukat, az adott zsánerben egyedülállónak hiszik az írást.

De valójában mindez csak lustaság és félelem miatt van így. Iszonyodnak a fölösleges munkától, számukra a szerkesztés csak megbontaná az amúgy tökéletes művet. Leginkább csak a pozitív véleményekre hallgatnak, a negatív véleményekre szinte áhítoznak, hogy belekössenek másokba. A rossz író ennek köszönhetően semmit sem fog fejlődni. Bár ennek ellenkezőjét hiszi, de megreked egy nagyon alacsony szinten.

Hogyan változtathatunk?

A rossz írók a legtöbb esetben nem látják be a hibáikat. Néhányukra (nagyon kevés százalékukra) tudunk hatni észérvekkel, és az is előfordul, hogy több éves elutasítások sorozata kell, hogy elgondolkodjanak a változáson. Csak akkor gondolnak bele, hogy a sok elutasítást, negatív véleményt talán nem véletlenül kapják.

A jó író szerény. Függetlenül attól, hogy mennyire tehetséges, nem veri nagy dobra az eredményeit, mindig szeret tanulni. Nem számít, hogy milyen nehezen jut el a végső sikerig, a végeredmény a fontos. Mindig nyitott az újdonságokra, mások véleményére. Nem számít, hogy nem mindig ismerik el az írásait, akkor sem hagyja abba. A végén ő lesz a jobb, ő fog kiemelkedni, ő fog lehetőséget kapni publikálásra.

Ha tetszett, iratkozz fel az e-mail címeddel, hogy első kézből kapj értesítést! 🙂

Írástechnika – Mi a különbség a jó és a rossz író között?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: