Írástechnika – Nézőpontok

A nézőpont helyes kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen nem mindegy, hogy ki az, aki a történetet elmeséli. A nézőpont megválasztása a prózaírás legfontosabb része, hiszen az hatással van a szöveg többi részére is, például a téma kijelölésére és az elbeszélés hangnemére.

E/1 – Egyes szám első személy – Én

Egyes szám első személyben a történetet a főszereplő saját maga meséli el. Az olvasó az ő szemén keresztül látja az eseményeket, tisztában van a gondolataival, az érzéseivel. Az olvasó azt érzékeli, amit a narrátor.

Ennek a nézőpontnak az előnye az intimitás, a bensőséges kapcsolat. A szerző megszünteti a távolságot az olvasó és a történet között, az olvasó jobban azonosulni tud a főhőssel, azzal, hogy a bőrébe bújhat. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy egyúttal nagy kihívást is jelent ebben a “módban” írni. A szerző a narrátor bőrébe bújik, csupán egyetlen megfigyelőre hagyatkozhat, nincsen egyetemes tudása, nem ismeri további szereplők gondolatait, akaratait, érzéseit. Ennél a módnál nem kalandozhatunk messzire. Ráadásul az egyes szám első személyű narrátor értelmi képességei is behatárolnak minket. Például, ha főhősünk egy tizenéves tinédzser, biztos, hogy nem írhatjuk le hitelesen egy atomreaktor működését, ugyanúgy, ahogy egy ötéves kisfiú sem foglalhat állást szülei válásával kapcsolatban csak a saját értelmi szintjén.

Néhány E/1-ben írt történet: Twilight-Alkonyat, A szürke ötven árnyalata, Copperfield Dávid, Moby Dick, Az éhezők viadala

E/1 – Egyes szám első személy, több nézőpontú

A fantasy irodalomban egyre kedveltebbek a több nézőpontú elbeszélések, hiszen a lehetőségeink, eszközeink nőttek az egyes szám első személyű elbeszélőhöz képest. Akkor érdemes ezt a módot választani, ha a választott karakterek eltérőek, mások a gondolataik és eltérő perspektívával rendelkeznek.
Az olvasó a különböző karakterek meséjéből vázolja fel a történetet, ami nem hagyja ellustulni.

E/1- több nézőpontos könyvek: Alkonyat-Hajnalhasadás, Tökéletes Kémia, Veszedelmes viszonyok, Trainspotting-Vonatles

E/1 – Egyes szám első személyű mellékszereplő, mint elbeszélő

Bár legtöbb E/1 első személyű elbeszélésben maga a főhős az elbeszélő, nagyon ritkán történik olyan, hogy egy mellékszereplő szemén keresztül látjuk az eseményeket, aki maga is megjelenik a történet folyamán. Ebben az esetben egy tudatos személy” (a legtöbb esetben egy élő ember) kerül bemutatásra, mint narrátor
Az író azért választja ezt az elbeszélő módon, hogy a története egy független, megbízható személy szemén keresztül láthassa, mert a főszereplő nem képes felmérni tetteinek következményét és a főhős személye jelentős nyomást gyakorolna a körülményekre. 
Fontos, hogy a történetnek mégis a főhősről kell szólnia, a narrátor, mint csak megfigyelő vesz részt és a háttérből szemléli az eseményeket. 

Egyik legjellegzetesebb példája Nick Carraway alakja A nagy Gatsbyből vagy Doctor Watson, aki Sherlock Holmes kalandjait meséli el.  

E/1 – Egyes szám első személy megbízhatatlan narrátor

Igaz az az állítás, hogy tulajdonképpen minden egyes szám első személyű narrátor megbízhatatlan, hiszen csak azokat az információkat kapjuk, amit a főhős jónak lát megosztani, ami nem minden esetben egyezhet meg az igazsággal.

Mégis ezt a módot akkor szoktál alkalmazni a szerzők, ha direkt akarják az olvasóval elhitetni, hogy a narrátor nem éppen megbízható vagy szeretnék elfedni az igazságot például egy krimi esetében. Jó példa erre Edgar Allan Poe Az áruló szív elbeszélése, ahol tudjuk, hogy a narrátor őrült, akármennyire is szeretne meggyőzni minket az ellenkezőjéről.

E/3 – Egyes szám harmadik személyű – egy nézőpontú

Az egyes szám harmadik személyű narrátor nem szereplője a történetnek, hanem független mesélő. Az elbeszélő ebben az esetben személytelenül meséli el a történetet. Ennek az elbeszélési módnak sok válfaja ismert, ezek között a legismertebb az egy nézőpontos. Ez a nézőpont egyetlen ember fejébe enged betekintést, egyetlen perspektíván keresztül.

Néhány ismertebb történet: Elfújta a szél, Twist Olivér, Harry Potter történetek

E/3 – Egyes szám harmadik személyű – több nézőpontú

A több nézőpont alkalmas arra, hogy a szerző különböző oldalairól mutassa meg a történet eseményeit. Általában hosszabb elbeszélésekben, regényekben alkalmazzuk.

Alapvető szabály, hogy mindig világosan jelezzük a váltást a nézőponti szereplők között. Az olvasóval tudatni kell, hogy kinek a nézőpontján keresztül szemléli az eseményeket. Azzal, hogy több szereplő elméjébe nyerünk bepillantást nagyon szabadságot biztosítunk az elbeszélésnek.

Tágabbnak tűnhet a történet, ha nem egyetlen karakter gondolataiba vagyunk bezárva. Ebben az esetben minden egyes szereplő gondolata, véleménye, érzései fontossá válnak, de a szerző azt emeli ki, ami egymás mellett is érdekes.

E/3 – Egyes szám harmadik személyű – mindentudó elbeszélő

Ebben az esetben a szerzőnek mindig mindent tudnia kell, mintha felülről figyelné az eseményeket és ezeket rendszerint meg is osztja az olvasóval. Behatolhatunk az egyes szereplők tudatába, értelmezhetjük a történet eseményeit, sőt még olyat is megoszthatunk, aminek egyetlen szereplő sem volt tanúja, szabadon mesélhetünk akár múltról, akár jövőről.

A huszadik századot megelőzően szinte az összes mű ilyen módon íródott. Dickens, Jane Austen, Tolsztoj is előszeretettel használta ezt a megoldást.

E/3 – Egyes szám harmadik személyű – objektív

Az objektív elbeszélő nem fér hozzá egyetlen szereplő tudatához, gondolataihoz sem, minden tudásra pusztán a dialógusokból és a cselekmény révén tesz szert. Ez elbeszélés olyan, mintha csak egy újságíró feljegyzéseit olvasnánk, kizárólag csak a tényeket kapjuk. Ernest Hemingway ezt a módszert alkalmazta A fehér elefánt formájú hegyek című novellájában.

E/2 – Egyes szám második személyű

Az egyes szám második személyű elbeszélésnél is egy narrátor meséli el a történetet, azonban itt arról számol be, hogy a “te” mit mond vagy mit csinál.

Nagyon jó példa rá Jay McInerney Fények, nagyváros c. regénye.

Semmihez sincs igazán kedved, mígnem felmerül benned az írás gondolata. A gyötrődés állítólag az írás nyersanyaga. Írhatnál egy könyvet. Úgy érzed, csak össze kellene szedned magad, hogy leülj az írógéphez, és formába tudnád rendezni mindazt, ami most értelmetlen tragédiák puszta láncreakciójának tűnik. Vagy bosszút állhatnál, a te szemszögedből adhatnád elő a történetet, a megsebzett hős szerepét alakíthatnád. Hamlet a vár fokán. Esetleg teljességgel kilépnél az önéletrajziságból, s alávetnéd magad az egymást pontosan és mégis váratlanul követő szavak tiszta formai követelményeinek; vagy épp fantáziavilágot teremtenél kicsi szőrös és nagy pikkelyes lényekkel benépesítve.

Hogyan válasszunk nézőpontot?

A legfontosabb kérdés, amit nem árt tisztázni: kinek a történetét szeretnénk elmesélni? 
Az E/1 és E/3 történeteknél a válasz általában adott, a főhősről szeretnénk a legtöbb bensőséges információt megtudni.
A nagycsalád regények, nagyobb közösségek életéről szóló műveknél már más a helyzet, ott sokkal több főszereplőért izgulhat az ember. Általában minden egyes szereplő más célért hajt, másak a vágyaik, tudni kell szelektálni, hogy mi a fontos, mi az, amit el akarunk belőle mesélni.

A nézőpont választásának a kérdését nem lehet elméletben eldönteni. Ki kell próbálni! Kezdjük el magunk előtt elképzelni az eseményeket. Hogyan indítunk? Talán a főszereplő szólal meg? Vagy egy mellékszereplő, esetleg független narrátor?
Kezdjünk el írni! Ne vigyük túlzásba, elég 1-2 oldal vagy amennyi egy szuszra kikívánkozik belőlünk. Aztán olvassuk vissza! Úgy hangzik a szöveg, ahogy vártuk? Elég összetett és átgondolt? A mondatok klappolnak?
Ha minden a helyén van és nem érezzük érdesnek a szöveget, akkor nagy valószínűséggel rátaláltunk a megfelelő narrátorra.

Akkor se essünk kétségbe, ha valami nem stimmel a szöveggel. Nyissunk meg egy újabb dokumentumot és írjuk át a szöveget más nézőpontokból. Mindegyiket próbáljuk ki, mert ott fog rejtőzni a megfelelő, amelyik leginkább passzol a történethez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: