Írók Kérdőíve

Sütő Fannitól kaptam az iménti kihívást, hogy töltsem ki a kérdőívet. Íme alul látjátok a válaszokat.

1.Milyen műfajban szoktál írni (novella, vers, regény, blog stb.)?

Fiatalabb koromban kisregényekkel kezdtem, aztán néhány éve elkészültem az első befejezett történetemmel, ami már 400.000 karakter fölött volt. Novellákat csak az utóbbi 2-3 évben kezdtem el írogatni, erre a Könyvmolyképző Íráskurzusán kellett rászoktatnom magam, azóta több pályázaton is indultam.

2. Milyen zsánerben és témákban szoktál írni?

Igazából sosem határozom meg előre, hogy milyen témában vagy zsánerben szeretnék újabb történetet írni, az az ötlet után adja magát. Az első befejezett regényem egy saját kitalált világban játszódó fantasy volt – ami sajnos azóta részben elveszett egy pendrive meghibásodás miatt, szerencsére már mindent Google Drive-re mentek :3. Azóta írtam már young adult regényt – kettőből részletet megtaláltok az Aranymosás oldalán is Totálkár és Bátorságnapló címen -, urban fantasy írásom Faye Bright és a Corvusok rendje címen Wattpaden olvasható. Írtam már disztópiát és romantikusat is. Most viszont kísérleti projektként egy krimin / pszichológiai-thrilleren dolgozom.

book-863418_960_720

3. Mióta írsz?

Gyerekkorom óta van jelen az írás az életemben, de komolyan csak néhány éve foglalkozom vele. Az első saját laptop megvásárlása után és a főiskolán töltött rengeteg szabadidő indította el nálam újra az írást, és azóta folyamatosan dolgozom egy-egy kéziraton, novellán.

4. Van már kiadott/megjelent műved?

A Főnix Könyvműhelynél nyáron jelent meg egy antológia “Halhatatlanok” címmel, amiben olvashatjátok az én egyik fantasy novellámat is. Olyan nagyszerű írók mellé kerültem egy kötetbe, mint A. M. Aranth, Dörnyei Kálmán, Imre Viktória Anna, Tolnai Panka, Patrick J. Morrison, Johhny Silver, és még sokan mások.

Néhány novellámat az Aranymosás oldalán publikálták, ezeket itt találjátok.

5. Melyik volt a legelső írásod?

Korábban említettem a befejezett fantasy írást, ami elveszett, előtte főként kisregényeket írtam, azok mai napig vonalas füzetekben lapulnak. 🙂

6. Miért írsz?

Mert kikapcsol. Korábban nem igazán volt olyan hobbim, amit szívesen csináltam volna. Na jó, egészen sokáig néptáncoltam, és sok más táncot is kipróbáltam, de ebből nem igazán lehet karriert építeni, ezért a gimibe kerülés után abbahagytam. Az írás egy olyan területe az életemnek, amikor magam lehetek, a saját kis világomban elmerülve, és ilyenkor teljesen kiűzöm a fejemből a rossz és ártó gondolatokat.

7. Hogy találsz időt az írásra?

Nehéz. Korábban, amikor a fősulira jártam sokkal több szabadidőm volt, hiszen voltak olyan napjaim, amikor egy-két előadásra kellett bejárni de előfordult, hogy még arra sem mentem be 🙂, és egyébként az egész napom szabad volt. Most hogy teljes állásban dolgozom és saját vállalkozást vezetek nagyban átértékelődik a szabadidő fogalma. Hétvégente és ilyenkor nyáron van több időm az írással foglalkozni.

8. Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?

Eddig igazából csak otthon volt lehetőségem írni, jegyzetelni pedig a vonaton szoktam, hiszen azzal utazom fel Pestre minden nap. Nem tudom, sokaktól hallom, hogy a kávézóknak is van egy hangulata, ahol kikapcsol az ember agya, de eddig még nem éreztem késztetést, hogy beüljek egy forgalmas Costa Coffee-ba.

9. Mit szoktál enni vagy inni írás közben?

Inni nagyon sok kávét, télen teát. Nyáron néha lecsúszik egy-egy cider. Ha van 3-4 óra szabadidőm, akkor általában közbeesik egy étkezés is, olyankor csak vissza szoktam olvasni az előző oldalakat, vagy a jegyzeteimet.

10. Van íráshoz használt dallistád?

Igen, szeretek zenére írni, az mindig meghatározza egy-egy kézirat hangulatát és azt vettem észre, hogy sokkal jobban megy az írás is, ha a cselekményhez passzoló zenéket hallgatok. Spotify-on vannak listáim, amire bárki rákereshet. 🙂

11. Mit gondol(nak) a családod/barátaid/szeretted arról, hogy írsz?

A családom egyik fele szereti a könyveket és az olvasást, a másik nem igazán. A mostani Halhatatlanok antológia megjelenéskor osztogattam dedikált példányokat. 🙂 Mivel álnéven írok, ezért nem sokan tudják a közeli ismerőseimen kívül, hogy írok.

12. Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?

A javításon kívül lényegében mindegyiket. 🙂 Szeretek ötletelni, jegyzetelgetni, inspirálódni. Órákig képes vagyok elszöszölni csak azzal, hogy megfelelő zenéket keressek egyes kéziratokhoz, vagy Pinteresten kutatgassak képek után. Ezek véleményem szerint nagyban hozzájárulnak ahhoz, mennyire gyorsan haladok egy kézirattal. Szeretem azt is, amikor hosszú idő után egy jelenet vagy történet végre lezárul, hogy minden a helyére kerül. Azt már kevésbé, hogy hónapokat kell tölteni azzal, hogy a szarvashibákat és logikai bukfenceket kijavítsam benne. 🙂

13. Az alkotás melyik része jelenti a legnagyobb kihívást?

Hogy olyan kéziratot tegyek le az asztalra, ami egyedi. Jó nyilván ez lehetetlen, minden cselekményt megírtak már legalább 2x, de a legnagyobb kihívás egy olyan kéziratot összehozni, ami egy teljes egész és jól is működik.

14. Milyen eszközökkel és mire szoktál írni?

A laptopomon dolgozom, Wordben. Jegyzeteket egy füzetbe szoktam írni, de ha éppen nincs nálam, akkor bármire lefirkantom őket. Mióta van okostelefonom, oda jegyzetelek legfőképpen.

15. Hogyan lépsz túl az írói válságon?

Engem eddig ez a nagy “írói válság” vagy a “fehér lap szindróma” elkerült. Inkább csak olyan fordult elő, hogy egyszerre annyit ötlet volt a fejemben, hogy nem tudtam eldönteni, melyikkel foglalkozzak inkább. Nehéz néha csak egy írásra koncentrálni, főleg ha közben számtalan inger éri az embert. Mostanában éppen ezért nehezen haladok az olvasási listámmal is, mert valahányszor belekezdek egy jó könyvbe, késztetést érzek, hogy én is valami hasonlót írjak. 🙂

synagogue-458371_960_720

16. Hogyan motiválod magad az írásra?

Ha a regényeken dolgozom, akkor komótosan haladok. Ha novellát írok egy pályázatra, akkor mindig a beküldési határidő előtti hétvégén ülök le írni, olyankor nagy a nyomás, hogy egy hétvége alatt befejezzem, így általában el is készülök vele.

17. Kik azok a szerzők, akik inspirálnak téged íróként?

J.K. Rowling egyértelmű példakép, még akkor is, hogyha soha nem leszek képes a nyomába érni. Egyszerűen zseniális a nő, komolyan mondom. Szeretem még Nicholas Sparks, Nora Roberts, Sarah Dessen regényeit. Mostanában rákaptam a krimikre és thrillerekre is, Harlan Coben, Stephen King, Lee Child és néhány mostanában menő szerző (Paula Hawkins, Kate Morton és B.A. Paris)  is felkerült a kedvenceim közé.

18. Melyik könyvek inspirálnak téged legjobban íróként?

Az imént említett írók mindegyike lenyűgöz, főként Rowling, hogy még ennyi év elteltével az első könyv megjelenése óta folyamatosan tud meglepetést okozni.

19. Mi a legjobb írói tanács, amit valaha kaptál?

Nemrégiben hoztam egy cikket Stephen King tanácsairól, ezeket mindenképpen megfogadtam.

20. Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?

Ebben az évben egy olyan kézirattal készülök az Aranymosásra, ami rám egyáltalán nem jellemző, eddig ez az első ilyen zsánerben és témában írt kéziratom. Ezen kívül pedig sok pályázatra tervezek leadni novellákat, jó néhány lesz belőle idén.

Köszönöm, hogy elolvastátok, köszönöm Fanninak a kihívást.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: