Könyvkritika – Keserű ébredés

A következő könyvhöz a BNV-n jutottam hozzá, ahol egy kicsit kedvezményes áron sikerült megvennem. 🙂 Egyébként már régóta szemeztem vele, Moly.hu toplistában is láttam, így régebben kivettem rá a hálómat.

A borító alapján nekem tuti befutó, ez az első ami megragadta a figyelmemet, szerintem nagyon jól sikerült. De lássuk is az értékelést.

keseruebredesKaren Marie Moning – Keserű ébredés (Tündérkrónikák 1.)

Kiadó: KELLY KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 302
Kiadás éve: 2010

MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta. A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa fi guráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében. A nagy tudású férfi történetei révén érti meg, hogy ha nem sikerül megakadályozni a tündérek és az emberek világát elválasztó falak teljes leomlását, akkor az emberiség jövője reménytelen. Mac fokozatosan tudatára ébred, hogy miféle küldetésre figyelmeztette őt Alina abban a bizonyos utolsó üzenetben. Neki kell megtalálnia az ősi Sinsar Dubh-t, a Sötét Könyvet, mert aki először szerzi meg a Tuatha Dé Danaan félelmetes erejű relikviáját, az mindkét világ ura lehet. Mac úgy tervezi, hogy a nyomozás után nyomban visszatér az ő kellemesen provinciális, jelentéktelen kis szülővárosába, és igyekszik elfeledkezni mindenről, ami Dublinban történt vele. Hogy végül mégis a maradás és a további kutatás mellett dönt, abban Jericho Barronsé a főszerep. Kettejük közös próbálkozásának sikeréért azonban már a hamarosan megjelenő folytatás olvasása közben izgulhatunk.

Az elején látszott, hogy ez nem egy megszokott történet, külön tetszett, hogy teljesen más irányba ment el, mint az eddig megszokott tündéres regények. Külön plusz pont, amiért részben a kelta hagyományokon alapszik, magam is nagyon szeretem ezt a mondavilágot és már ez is felkeltette bennem az érdeklődést.

Az alapszituáció szerint Mac elveszti nővérét, aki Írországban töltendő egyetemi évei alatt brutálisan meggyilkolnak, ám Mac nem fogadja el a rendőrség által feltárt kétes és számára sántító bizonyítékokat, ezért úgy dönt, hogy egyedül elutazik Írországba, hogy a nővére után nyomozzon.

Természetesen Mac számára már az elején világos, hogy valami sokkal sötétebb dolog áll a háttérben és ezt az az ismeretlen nő is megerősíti, akivel egy pubban találkozik, illetve a veszedelmes kinézetű Jericho Barrons, aki szintén arra kéri a lányt, hogy saját érdekében fogadja el nővére halálát és repüljön azonnal haza.

Az olvasmány nagyon vicces és szórakoztató, a főszereplő nem a szokásos butuska töltelékszereplő, mint a többi könyvben, hanem egy eddig rózsaszín vattacukor palotában élő kisvárosi lány, akinek hirtelen kell felnőnie a rá váró feladatokhoz, ami nem más, hogy túlélje az írországi kalandot, ami csupa veszéllyel, rejtélyes árnyékokkal és sok megválaszolatlan kérdéssel van teli.

A legjobban Mac és Barrons közti sziporkázó beszélgetések tetszettek, a másik főszereplő is egyik kedvencem lett. A fejezetek egyre izgalmasabbak és csak úgy olvastatják magukat.

Az egyetlen “érdekes” rész, ami számomra kicsit meglepő és elsőre hihetetlennek tűnt – és most is spoiler következik – azok a szexszel ölő tündérek. 🙂 Hát érdekes, de hozzá kell tenni, hogy ehhez hasonlót még nem olvastam. A fejezetek, ahol Mac az egyik nagy hatalmú tündérrel találkozik, hát hogy is mondjam… nagyon erotikusra sikerültek. Ezért mindenképpen tizenhatos karikát érdemel.

Egyébként mindenkinek ajánlani tudom, sok mókás párbeszédet olvashatunk és leginkább az izgalmak miatt nagyon jó könyv. A végére ne várjunk nagy csodát, hiszen ez egy könyvsorozat, így a történet több köteten keresztül bontakozik ki előttünk. 🙂

Karen Marie MoningA könyv címe nem egészen ugyanaz, mint az eredeti kiadásnál (Darkfever), sőt még csak a közelében sincs a fordítás, de szerintem nagyon találó a kötethez, így ezért sem érdemel levonást.

Kedvenc idézet:

Az én képzeletem mindig felülmúlta a filmeket. Kiváló példa erre az az átkozott Harry Potter-sorozat is: képtelenség, hogy Fleur Delacour, az a félvér véla tyúk így nézzen ki.

Jericho Barronst nem tudtam elképzelni gyerekként, ahogy megmosakodva, szépen megfésülködve, uzsonnásdobozzal a kezében iskolába megy. Biztos valami természeti kataklizma során született, nem anya hozta a világra.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: