Könyvkritika – Hableányok kíméljenek

Ahogy megláttam a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában, tudtam, hogy ez a könyv nekem kell! Kislánykorom óta imádom a hableányos történeteket, Ariel volt az egyik kedvenc mesekarakterem (na jó, az “Én pici pónim” is befutó volt:) és mindig arról álmodtam, hogy egyszer sellő leszek. Az egyik farsangon még annak is öltöztem. 🙂

Na, de félretéve a gyerekkori álmokat, térjünk vissza a könyv értékeléséhez.

hableányok kíméljenekTera Lynn Childs – Forgive My Fins – Hableányok kíméljenek

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 264
Kiadás éve: 2012

Lily Sandersonnak van egy titka.

Nem éppen az, hogy halálosan szerelmes a Brody Bennett nevű jóképű úszóistenbe- Nem is az, hogy a fiú láttán a szíve úgy vergődik, mint egy partra vetett hal. Bár a viszonzatlan szerelmet még egy normális kamaszlány is nehezen éli meg, ennél lehet még tragikusabb a helyzet.

Ha valaki félig ember, félig sellő, mint Lily, végképp többről van szó, mint egy egyszerű kis kalandról.

A titok éppen Lily sellő volta, ami nem tudódhat ki, mivel ő nem is akármilyen hableány, hanem Thalasszinia hercegnője. Amikor Lily három éve megtudta, hogy az édesanyja valójában ember volt, végre rájött, miért nem érzi igazán otthon magát Thalassziniában. Azóta is a szárazföldön él, és a Seaview Gimnáziumba jár, abban a reményben, hogy sikerül igazi otthonra lelnie. Persze a szárazföldön is akadnak nehézségek – például Quince Fletcher, a bunkó motoros srác a szomszédból –, de egy komoly előny azért van: Brody. A gond csak az, hogy a sellők nem igazán hívei az alkalmi kapcsolatoknak – amint „kötődni” kezdenek valakihez, az érzés örökre szól.

Lily kísérlete, hogy elnyerje Brody szívét, kínos félreértések szökőárját zúdítja az érintettek nyakába. Bár a lány kész szembenézni a szerelmi áradat fenyegetően tornyosuló hullámaival, hamar rájön, hogy révbe érni nem is olyan könnyű, mint gondolnánk.

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a Könyvmolyképző Kiadó, ilyen közvetlen kapcsolatot ápol a rajongóival. És ne csak a Facebook aktivitásról beszéljünk, hanem az Aranymosásról, az Irodalmi Kávéházról, a sok könyves eseményről, fesztiválról, valamint magyar írói dedikáló délutánjairól-estjeiről. Ez egyedülálló Magyarországon és szerintem követendő lenne.

Mielőtt a könyv megjelent, a kiadó megkérdezte az olvasókat, hogy ők, milyen címet adnának a hamarosan boltokba kerülő történetnek. Lehetett szavazni, új ötleteket írni és végül az egyik legnépszerűbb címre esett a választás. Plusz pont jár a kiadónak, amiért ilyen közvetlen az olvasókkal, vásárlókkal.

A történet nagyon könnyen olvastatja magát. Párom szavaival élve “belecsap a lecsóba” 🙂 , rögtön az elején találkozunk Lilyvel, aki a fürdőkádban lubickol, miközben élvezi, ahogy kinyújtóztatja zöld uszonyát. Lily számára csak egyetlen cél létezik: még pedig megszerezni Brody-t, élete szerelmét, aki viszont egyelőre nem egészen táplál felé olyan érzelmeket, mint azt ahogy Lily elvárná. De sebaj, főhősünk lelkesedése töretlen és szépen gondosan eltervezi, hogy a közelgő bálon csak azért is megszerzi a fiút.

A tervében közrejátszik Quince, a szomszéd motoros srác, akit Lily nem mellesleg rühell, amiért folyton felidegesíti. Azonban a bálon nem éppen az történik, amire Lily számítana… de erről olvassatok inkább a könyvben, mert annyira jól megírt történet! 🙂 Nekem nagyon tetszett és biztos, hogy többször kézbe fogom venni, hogy újból elolvassam.

Hogy egy kis negatívat is említsek a történet kiszámítható, de általában így van ez minden romantikus regénnyel, csak itt megspékelték egy szépen felépített mitológiai szállal. A kedvenc főszereplőm egyértelműen Quince. Aki szereti a romantikus, vicces srácokat, az szintén nagyon hamar megkedveli a karakterét. Tetszik, ahogy a főhősnő beszél, végig olyan szófordulatokat használ (ami biztosan részben a fordításon is múlik), de sokszor megnevettetett. Csak hogy párat említsek, a “Sirályposta”, a “kardhal bökje meg” mind-mind szerethetővé teszik az amúgy roppant egyszerű történetet.

Tera Lynn ChildsIlletve sokaknak volt gondja azzal, hogy az írónő kicsit bugyutára alkotta Lilyt, de mentségére szóljon, mit várunk egy olyan lánytól, aki egész életében a víz alatt élt egy teljesen más “civilizációban”? Így érthető, hogy miért nem képes felkenni a szájára a szájfényt anélkül, hogy összekenné magát. Számomra még a gyermeteg gondolkodása sem volt zavaró, mindenki átéli egyszer azt a bizonyos, nagybetűs első Szerelmet, ami után sokáig epekedtünk. Magunk nem is látjuk, mennyire naivak voltunk akkor. 🙂

Kedvenc idézet:

Ó, talán Quince segít elrabolni Brodyt. Addig tartjuk fogva a pincében, amíg rá nem jön, mennyire szeret engem. Nem valószínű. Ez az ötlet két sebből is vérzik. Először is, az ilyen dolgok csak azokban az ősrégi romantikus regényekben szoktak beválni, amilyeneket Rachel néni olvas. Másodszor, nincs pincénk.

Nem volt még olyan „Kedvellek, de…„ kezdetű mondat a civilizáció történetében, ami jól végződött volna.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor olvass bele online!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: