Írástechnika – Hogyan találjunk megfelelő nevet karaktereinknek

Korábban már írtam egy bejegyzést a karakterek neveivel kapcsolatban, de gondoltam, hogy jobban kifejteném, mert találtam még néhány hasznos tanácsot, miközben én is egy új projekt kapcsán keresgéltem nevek után.

Szóval hogyan is találhatunk megfelelő nevet történetünk szereplőinek?

  • Soroljuk fel a karaktereink tulajdonságait. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő nevet, ahhoz teljes mértékben ismerünk kell a karakterünket. Vegyünk elő egy lapot, és írjuk fel a karakter rossz és jó tulajdonságait egyaránt. Tartsuk ezt a listát kéznél, miközben megfelelő név után keresgélünk. Nézzük csak meg a Harry Potter sorozatot. Rowling kitűnően választott nevet a szereplőknek, szinte a nevük kimondása során megjelenik előttünk az aktuális szereplő. Ki ne gondolná, hogy Malfoyék gonoszak, amikor a nevük Lucius, Narcissa, és Draco? Számtalan apró jel is utal erre. Malfoy tartalmazza a latin MAL szót, ami annyit tesz “rossz”. A Lucius név zamatos változata a Lucifernek. Narcissa karaktere pedig egy kissé nárcisztikus. Draco emlékeztet minket a sárkányokra vagy Drakulára. Mi a helyzet Voldemorttal? Nos, a neve tartalmazza a latin MORT szót, ami “halált” jelent. Aztán ott vannak a butuska nevek: Dumbledore, a Hugrabug, Neville Longbottom, Luna Lovegood, Weasleyék, Dursleyék, és különösen Dudley Dursley.
  • Kutassunk tulajdonságok alapján. Keresgéljünk a neten olyan könyveket, melyek szereplői hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ne csak a bestsellerekben keresgéljünk, hanem történelmi, mitológiai, illetve irodalmi alakok is szóba jöhetnek.
  • Vizsgáljuk meg a karakter helyét a világban. Alaposan fontoljuk meg a háttérsztorit, és hogy a karakter milyen szerepet játszik a történetben. A karakter a kitalált világunkból jött, esetleg egy kívülálló, külföldi vagy idegen fajhoz tartozik? Felsőbb vagy alacsonyabb osztály tagja? Meghatározó eleme a történetnek, vagy csak egy mellékszereplő? A neveknek tükrözniük kell a karakterek helyét a világban, és hogy a karakter jelenléte milyen változásokat okozhat a cselekményben. Például, ha a karakter egy alacsonyabb osztályú munkás, aki mindig ugyanazon a helyen élt, válasszunk egy olyan nevet, amely viszonylag gyakori és hétköznapi. Az erős jelentésű, hangzatos neveket inkább tartogassuk a főszereplőknek. 
  • A névválasztás legyen következetes. Milyen korban játszódik a történet? Fantasy vagy sci-fi? Figyeljünk rá, hogy az azonos világból, közösségből, fajból érkező karakterekben hasonló hangzású neveket válasszunk. Például, ha a történet Artúr-korabeli, akkor érdemes felismerhetően régi walesi neveket keresgélnünk, ha pedig valamilyen űroperán dolgozunk, akkor érdemes kreatívabb, saját nevekkel kísérleteznünk.
  • A név illeszkedjen az aktuális korszakhoz. Nem csak a háttérsztori miatt fontos utánanéznünk az adott korszaknak, amiben a történet játszódik, hanem a névválasztás miatt is kell egy kicsit kutatnunk. Ha a történeted a polgárháború előtti Amerikában játszódik, akkor nézzünk utána a korszakra jellemző névadási szokásoknak, ne legyen a főhősnőnk neve Jennifer, Chloe vagy Kimberley.
  • Nézzünk utána a választott névnek. Miután megtaláltuk a nekünk tetsző, megfelelő nevet nem árt, ha rákeresünk a neten. Győződjünk meg róla, hogy nincs egyezés létező híres személlyel, más írók regényeinek főszereplőivel, esetleg klasszikus művek főhőseivel. Nem szerencsés, ha egy más ország politikusának, sportolójának, színészének nevét használjuk fel, mert lehet, hogy mi bár nem is, de más olvasó ismerheti az adott hírességeket. Természetesen elkerülhetetlen, hogy legyen némi egyezés, ezért érdemes kicsit kreatívkodnunk. 
  • A név legyen könnyen kiejthető. Bármennyire is szimpatikus lenne Muiruhhann Mountainbrand vagy a Zexibuek Loosewizzle, törekedjünk arra, hogy olvasóink számára is könnyen megjegyezhető és könnyen olvasható legyen. Olvassuk fel hangosan a kiválasztott nevet, mutassuk meg ismerőseinknek és ha több próbálkozásra sem tudják kiolvasni, akkor inkább keressünk másik nevet. Jelentősen csökken az olvasási élmény, ha közben az olvasónak azon kell gondolkodnia, hogyan kell pontosan kiejtenie a főhős nevét.
  • Ne legyen túl nyilvánvaló. Kerüljük a túl kézenfekvő neveket főként a jó és rossz karaktereknek. Ne adjuk főgonoszunknak a Deamon, Badman, Blade, Maleficent vagy a főhősünknek az Angel, Dream, Akriel, Gabriel neveket.
  • Kerüljük a hasonló neveket. Nem túl szerencsés, ha több kulcsfontosságú szereplőnknek hasonló nevet választunk. Ne legyen egy családban egyszerre egy Jacob, John, Jackie, Jessica és Jeff. Az a legjobb, ha nem is használnunk hasonló kezdőbetűvel kezdődő neveket egy történet során. Annyi lehetőségünk van, hogy biztosan találunk másikat. Az sem szerencsés, ha hasonló hangzása van a neveknek. A Drake, Blake, Jake is felejtős.
  • Kerüljük a pornóiparban használatos neveket. Elég furán venné ki magát, ha főszereplőinket olyan nevekkel illetnénk, mint Cadence, Tiffany, Esmeralda, Rhapsody, Vanessa vagy Dirk, Dick, Romeo, Kirk, Rafe, Rock.
  • Használj anagrammákat. Válassz ki 2-3 neked tetsző nevet és ha nem tudsz választani közülük, akkor alkoss magadnak egy újat. Például Sarah és Josephine egy kis csavarintással lehet Josah és Saraphine. Garrett és Adrian párosból lehet Adriett vagy Garran.
  • Használjunk névgenerátorokat. Az internet rengeteg lehetőséget nyújt, ahol kutathatunk nevek után, ám a fentebb sorolt szempontok alapján érdemes megvizsgálni mindegyik eredményt. Az egyik kedvenc ilyen generátorom itt található. Nagyon sokfajta nevet lehet generálni, nemcsak személyneveket, de népek neveit, állatokét, természetfeletti lényekét, földrajzi neveket stb.

Sok szerencsét! 🙂

Ha tetszett, iratkozz fel az e-mail címeddel, hogy első kézből kapj értesítést! 🙂

forrás: wikihow.com, obsidianbookshelf.com, thescriptlab.com


Írástechnika – Hogyan találjunk megfelelő nevet karaktereinknek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑