8 rejtett üzenet a Harry Potter sorozatban, amire nem jöttél rá

Harry Potter varázslatos világában semmi sem olyan, amilyennek látszik – és ez vonatkozik magukra a könyvekre/filmekre is. A “mester” J.K. Rowling mindenféle titokzatos jelekben és nyomokban kívánt elrejteni apró Easter eggeket, amelyek megfejtése teljesen más megvilágításba helyezi a Harry Potter-szériát. A cikk valószínűleg spoilert is tartalmaz, tehát ha még nem olvastad vagy nem láttad a filmeket, akkor nem ajánlom az elolvasását. 🙂

A házak színei képviselik az elemeket

Mindenki tudja, hogy az első iskolai évükben a személyiségük alapján a Teszlek süveg négy házba sorolja a diákokat, de tudtad-e, hogy a ház színeinek mélyebb értelme, jelentése is van? „A négy Roxfort ház kapcsolatban áll a négy elemmel, és színeiket ennek megfelelően választottuk meg” – írta Rowling a hivatalos Pottermore oldalán. „A Griffendél (vörös és arany) kapcsolódik a tűzhöz; Mardekár (zöld és ezüst) a vízhez; Hugrabug (sárga és fekete, búzát és talajt képvisel) a földre; és Hollóhát (kék és bronz; ég és sastollak) a levegőre asszociálnak.

original.gif

Harrynek két ellentétes apafigurája is van

Harry korán elvesztette a szüleit, ezért szüksége volt egy olyan apafigurára, akire felnézhet. Sokak egyértelműen Dumbledore-ra gondolnak, hiszen ő végig egyengette Harry útját, viszont van egy másik fontos alak, akiről gyakran megfeledkeznek. Ő nem más, mint Hagrid. Rubeus (jelentse: rubin/vörös), és Albus (jelentése fehér) Dumbledore alakja, személyisége mindenképpen formálta Harry-t abban, hogy milyen emberré váljon.

Rowling egyszer utalt arra, hogy a vörös és a fehér kiegészítő színek az alkímia misztikus tudományában, és a szellemi átalakulás különféle szakaszaiban vannak. „A két karakternél az alkémiai színekről neveztem el őket, hogy közvetítsék egymással ellentétes, de egymást kiegészítő jellegüket: Piros jelentése: szenvedély (vagy érzelem), fehére az aszketizmus. Hagrid földes, meleg és fizikai ember, az erdő ura; Dumbledore a spirituális teoretikus, zseniális, idealizált és kissé elrugaszkodott”- írta a Pottermore-n. “Mindegyik szükséges ellenpontja a másiknak, mivel Harry apafigurákat keres az új világában.”

Nevek titkos jelentése

Nem mondok újat azzal, hogy nagyon sok Harry Potter szereplőnek beszélő neve van, sokkal többet mond el a karakterről. Az előzőekben láthattuk már Hagrid és Dumbledore nevét, de gondoljunk csak Remus Lupin vagy Sirius Black nevére. Remus neve a Romulus és Remus római mítoszára utal, két testvérre, akiket farkasok neveltek fel; és a név „lupinus” latin szóból származik, ami azt jelenti, hogy „farkas”. Sirius viszont a csillagászatban a Canis (azaz a kutya) fő csillagképének része. Hermione vezetékneve a Granger, Ray Bradbury Fahrenheit 451 című könyvében bukkan fel. Így hívják a regényben azon személyek vezetőjét, akik szóról szóra agyukba véstek egy-egy könyvet, hogy megmentsék egy olyan társadalomban, ahol a tudást a könyvek elégetésével üldözték. A Malfoy a francia „Mal” és „Foi” szavakból tevődik össze, jelentésük „rossz” és „hit”. Argus Frics a görög mitológiából ismert ezerszemű szörny Argos után kapta a nevét, aki maga is egy őrző volt. Gondoljunk csak a magyar kifejezésre, hogy “árgus szemekkel figyelni valakit”. Minerva, vagy Pallasz Athéné a görög mitológiába a tudás és bölcsesség istennője volt. Jelképe a bagoly és az olajfaág volt. Petunia Dursley: A Petúnia nevű virág dühöt, haragot jelképez. És így tovább…

Lupin állapota a HIV metaforája

Maradjunk még mindig Lupinnál, Rowling mélyebb jelentésréteget szánt a vérfarkas betegségének és az azt körülvevő titoknak. „Remus Lupin szenvedése tudatosan utalt a vérben terjedő betegségekre, például a HIV-fertőzésre, és az azt kísérő megbélyegzéssel” – írta Rowling a Pottermore-n. „Az a bájital, amelyet Piton főz, hasonló az antiretrovirális szerekhez, amelyek megakadályozzák, hogy kialakuljon betegségének teljes körű verziója.” Sajnos Lupint tisztességtelen módon hátrányosan megkülönböztetik, amikor állapotát nyilvánosságra hozzák, az az oka, hogy el kell hagynia a Roxfortot. A kirekesztettség érzése, amelyet egy krónikus betegség ráterhelhet szenvedőire, Lupin karakterének és annak kidolgozásában fontos része volt” – írta Rowling. Az Azkabani fogoly filmben a filmkészítők Lupin állapotát betegségként akarták bemutatni, így erőtlennek, elkeseredettnek, szomorúnak festették le.

HedwigHP-anim.gif

Hedvig a gyermekkori gondtalanságot, ártatlanságot jelképezi

Habár Rowling maga még nem fejtette ki, mi áll Harry baglyának választása mögött, de annyi biztos, hogy valamilyen kapcsolatban áll a katolikusoknál tisztelt szenttel, méghozzá Szent Hedviggel, aki hét gyermeket szült, és árvákat gondozott.

Kihez hasonlít még ez az alak? Harry legjobb barátjának, Ronnak édesanyja, Mrs. Weasley, aki hét gyerek anyja, és aki Harryt mindig tárt karokkal várta magukhoz. Hedvig hasonlóan Harryt mellett áll, amikor mások nem – a nyári szünidő alatt az egyetlen kapcsolatot jelenti a mágusvilággal. Az ötödik könyvben, a Főnix rendjében ez el is hangzik Harry szájából, hogy úgy érzi, az egyetlen barátja, Hedvig. És emlékezzünk, mekkora veszteség volt, amikor a Halál ereklyéiben Hedvig megmenti Voldemorttól Harry-t, és őt magát éri a halálos átok. “Hedvig az ártatlanság és biztonság elvesztését jelentette” – mondta Rowling. – „Voldemort tette jelezte a gyermekkor végét.”

Harry hasonlít egy másik „kiválasztotthoz”

Varázslatos kard, amelyet csak egyvalaki kaphat meg. Nem, nem a legendás Arthur király Excaliburjáról beszélünk, hanem a Griffendél kardjáról. Harry Potter ebben az esetben nagyon is hasonlít Arthur királyra, aki szintén árva volt, és ne feledkezzünk meg a segítőjéről, Merlinről. Rowling maga mondta el, hogy a Harry történetét inspirálta Arthur király legendája, aki szintén az egyetlen volt, aki képes volt kihúzni a kardot a kőből és a végén erős, tisztelt személlyé vált. Igen, tudom, hogy az utolsó részben Neville is kihúzta a kardot a Teszlek Süvegből, ám sok olyan teória létezik, hogy Harry és Neville karaktere nagyon is közel áll egymáshoz. A sorsuk nagyon hasonló, hiszen ugyanazon a napok születtek, mindketten árvák voltak, és tulajdonképpen Voldemort döntött arról, hogy végül Harry legyen a kiválasztott.

Visszatérve Arthur király legendájához, egyes változatokban a Tó Hölgyétől kapta a kardod, ez pedig nagyon hasonlít arra a jelentre, amikor Harrynek a tó fenekére kell mennie Godrick kardjáért.

SnadeHPNodFoe-anim.gif

Piton rejtett képességei

A Főnix Rendjében kiderül, hogy Piton igazán jó az okklumenciában (angolul Legilimens), ami annyit tesz, hogy Piton kiválóan tud olvasni az emberek gondolataiban. Ami igazán érdekes, hogy erre a részletre már korábban, a Bölcsek kövében is kapunk utalásokat, amikor Harry azt modja barátainak, hogy olyan érzése van, mintha Piton pontosan tudná, hogy mire jöttek rá a bölcsek kövével kapcsolatban. Valószínűleg a három jó barát felfedezése segíthette hozzá Pitont, hogy Mógusra kezdjen el gyanakodni.

Piton képessége nem csak ilyenkor, hanem akkor is biztosan jól jöhetett, amikor még Voldemort csatlósai között, a Halálfalók között kapott helyet, hiszen egy ilyen képességet simán arra használhat, hogy mások után kémkedjen.

VoldemortName-anim.gif

Voldemort és a tizenhármas szám

Úgy tartják, 13-as szám nem túl szerencsés, és nagyon sok babonához kapcsolható. Talán sokaknak meglepő lehet, hogy ennek a számnak milyen szorosan köze van a valaha élt legnagyobb, és legvérszomjasabb mágushoz, Voldemorthoz.

Ennek a kapcsolatnak az egyik példája a pálcája, ami tizenhárom és fél hüvelyk hosszú. Az szintén elég beszédes, hogy pontosan 13 évig maradt test nélkül, és hogy az egyik legnagyobb követője, az ifjabb Barty Kupor, ennyi év után tért vissza urához. 1943. június 13-án Hagridet tévesen vádolják meg azzal, hogy felnyitotta a Titkok kamráját, de tudjuk, hogy erről is Tom Denem tehet, aki megvádolta Hagridet, hogy a kamrában rejlő rémet rászabadította a diákokra. Hagridet Tom Denem miatt rugják ki az iskolából. Ezen a napon, június 13-án kapja meg Denem az Önzetlenül az Iskoláért díjat. 1996. január 13-án tíz Halálfaló szökik meg az Azkabanból – köztük Bellatrix Lestrange-, hogy csatlakozzanak Voldemorthoz. Amikor Sirius Blacket letartóztatták, tévesen vádolták 13 ember meggyilkolásával, akik haláláért valójában Voldemort a felelős (és Peter Pettigrew).

Ha tetszett a cikk, akkor iratkozz fel, hogy értesíthesselek a frissítésekről.

Ha a pártfogóm lennél és támogatnád a munkámat egy kávé árával, itt megteheted: https://www.patreon.com/cassyblacksmith

 

Források: https://www.rd.com/culture/hidden-messages-in-harry-potter/
https://www.thethings.com/15-hidden-messages-in-harry-potter-most-potterheads-are-clueless-about/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: