Könyvkritika – Altatódal

Sarah Dessentől az első könyvem az Altatódal volt. Sok jót hallottam az írónőről és nagyon sok véleményt olvastam másoknál, így gondoltam nekem is érdemes kipróbálnom. Ezzel egyidejűleg a Könyvmolyképzőnél is kinéztem magamnak (borító alapján) a könyvet, de amikor elolvastam, nem csalódtam.

AltatódalSarah Dessen – Altatódal

KiadóKÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 398
Kiadás éve: 2012

A szakítás tudománya… Remy mindig tudja, mikor kell megtartania A Beszéd-et egy srácnak – rögtön azután, hogy az első romantikus roham lecseng, de még mielőtt a dolgok túl komolyra fordulnának. Számtalan fiúval járt már, és rengeteget tanult az anyjától is, aki éppen az ötödik férjét fogyasztja. De akkor miért van az, hogy valahogy sehogy sem akarja ejteni Dextert? Pedig a srác olyan esetlen. És rendetlen. És szétszórt. Ráadásul zenész – épp úgy, mint Remy apja, akit a lány sohasem ismert, mert a férfi lelépett, még mielőtt ő megszületett volna. Lehetséges volna, hogy Remy kapcsolatokra vonatkozó szabályai egyszerre érvényüket vesztik? A regény az elismert szerző, Sarah Dessen magával ragadó története egy kőkemény fiatal lányról és egy fiúról, aki arra hivatott, hogy megpuhítsa.

Remy egy igazi, belevaló fiatal lány, aki az érettségi után egy szuper nyárra számít, amit nem mellesleg barátnőivel szeretne eltölteni és új futó kalandokkal szeretne megfűszerezni. Nem igazán hisz a szerelemben, miután anyja túl van a sokadik váláson is és éppen az ötödik esküvőjére készül, ezért ő sem tervezi, hogy bárkivel szorosabbra fűzné a kapcsolatát, mielőtt a Stanfordra megy.

Remy azonban egyik nap összefut a szélcsap Dexterrel, aki közli vele, hogy őket egymásnak teremtette az ég, majd a srác a lány tenyerébe írja a számát és egy furgonnal tovább is áll bandatársaival. Remy azonnal el akarja felejteni a fiút, hiszen semmi szerethető nincs benne. Már eleve az sem jó jel, hogy Dexter zenész, ami édesapjára emlékezteti, aki elhagyta anyját, amikor Remyvel terhes volt. Remy nem kapott mást az apjától csak egy Altatódalt, amit azóta is ontanak a rádióból és mielőtt Remy találkozhatott volna vele, az apja meghalt.

Így természetes, hogy még véletlenül sem szeretné összeszűrni a levet egy olyan szertelen, esetlen és megbízhatatlan emberrel, mint Dexter, azonban a nyár folyamán arra lesz figyelmes, hogy egyre inkább megkedveli a fiút. Pár hét múlva Remy elérkezik a bizonyos időszakhoz, amikor döntenie kell: közel engedi magához Dextert, vagy még idő előtt kimondja a végszót.

A történet egyszerűen briliáns! Azonnal megszerettem Sarah stílusát, ami gördülékeny, nem csöpögős és érzelmes, hanem éppen úgy van megírva, hogy a tinédzser korosztály is szívesen olvassa. Tetszettek benne a párbeszédek, főleg Remy és Dexter szócsatái, de Remy és két barátnője között folytatott, csöppet sem erőltetett beszélgetések is nagyon élvezhetők.

A történet maga nem bonyolult, és előre lehet tudni a végét is, de ettől függetlenül személy szerint imádtam. 🙂 Dexter egyértelműen nagy kedvenc, a maga rockzenész imázsával, de egyszerűen nem lehet nem szeretni az esetlen, néha balfék srácot, aki mindemellett udvarias, vicces és nagyon is szerethető a tökéletlensége.

Sarah DessenAnnyira megtetszett a könyv, hogy rögtön meg is szereztem a Tökéletes c. művet is, amit szintén a Könyvmolyképző adott ki korábban. A világon több millió példányban adják ki az írónő regényeit, nem véletlen. Örök érvényű értékeket közvetít, amit mindenkinek érdemes észbe vésni. Én kétszer olvastam már a könyvet, mind a kétszer mutatott új dolgokat.

Kedvenc idézet:

– Szerinted kinek mondod mindezt? – kérdezte hitetlenkedve. – Az én anyámnak hat férje volt. Így vagy úgy rokonom a fél ország!

Nekem nem voltak már illúzióim a szerelemről. A szerelem időnként jön, aztán megy, olykor komoly sérüléseket hagy maga után, olykor nem annyira komolyakat. Az embereket nem arra teremtették, hogy örökre együtt maradjanak, nem számít, mit mondanak a szerelmes dalok.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor olvass bele online!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: