Könyvkritika – Hol lehet Noel?

Richard Paul Evans könyvét az anyukámtól kaptam kölcsönbe. Egy kedves karácsonyi történetről van szó, ami bár nem hosszú, de annál több mondanivalót tartogat számunkra.

Richard Paul Evans - Hol lehet noelRichard Paul Evans – Hol lehet Noel?

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Oldalak száma: 344
Kiadás éve: 2010
Sorozat: ARANY PÖTTYÖS

„Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket. Rájöttem arra, hogy az én történetem is pontosan ilyen, hiszen örökre megváltoztatta véleményemet a karácsonyról.”
A karácsonyi ünnepek rendszerint örömet hoznak az emberek életébe, Mark Smarttal azonban egészen más volt a helyzet. Az élet egyik csapást mérte rá a másik után: elveszítette az ösztöndíját, és ezért kimaradt a főiskoláról; szeretett édesanyja életét vesztette egy autóbaleset során; a barátnője elhagyta; most pedig, egy havas, késői November éjjelen, lerobban az autója. Egy kávézóba toppanva kér segítséget, hogy vontatót hívhasson. Odabenn egészen váratlan meglepetés várja egy gyönyörű, szokatlan nevű fiatal lány személyében, aki a kedvességével örökre megváltoztatja az életét.
Macy Wood kevés emléket őriz vérszerinti szüleiről, örökbe fogadott életének képeit pedig legszívesebben kitörölné az emlékezetéből. Egy „Noel” feliratú karácsonyfadísz jelenti az egyetlen nyomot kishúgához, akire már alig emlékszik. Ez a nyom indítja el Markkal együtt azon az úton, amelynek végén sikerül visszaszerezniük Macy múltját és a családját, amelytől régesrég megfosztották.
A már klasszikusnak számító Karácsonyi doboz szerzőjének legújabb regénye a szeretet erejéről és a karácsony csodálatos szépségéről szóló felemelő történet.

Mark nem a legmázlistább ember a világon, miután számos balszerencsés esemény után lerobban a legnagyobb hóviharban. Az apró kávézóba azért tér be, hogy segítséget kérjen, amikor találkozik Macyvel. Kiderül, hogy nagyon hasonlóan egyikőjükkel sem bánt kegyesen az élet, mégis Macy az, aki önti Markba a lelket. Macy felajánlja, hogy hazaviszi a fiút, miközben elmesél magáról pár dolgot, köztük a családjáról, vérszerinti szüleiről és arról, hogyan vesztette el a húgát.

Macyt és Noelt a rákbeteg édesanyjuk halála után a gyámhatóság elveszi a drogos apjuktól, hogy utána egy nevelőotthonba tegyék őket. Sajnálatos módon a testvéreket elszakítják egymástól. Noel egy tehetősebb családhoz kerül, míg Macyt folyamatosan veri nevelőanyja, aztán megszökik és egymaga boldogul. Egy ideig barátok fogadják be, de korábban utcán is kellett élnie. A Markkal való találkozás ráébreszti Macyt, hogy muszáj megtalálnia a testvérét, ezért nyomozásba kezdenek. Macynek nincs könnyű dolga, mert a nevelőotthonban titkosították Noel aktáját, s az egyetlen dolog, ami a húgához fűzi a lányt, egy Noel feliratú régi karácsonyi gömbdísz.

Ne várjunk izgalmas cselekményt, fordulatokban gazdag elmesélést, hiszen Richard Paul Evans sikere az egyszerű, érzelemdús, szívbemarkoló történetekben rejlik. Richard Paul EvansBár ha jobban belegondolok a végén nagyon izgultam Macyért és Noelért, hogy végre megtalálják egymást. 🙂 Én a fősulin a karácsonyi szünetben olvastam, így meghozta a hangulatot az ünnepekre. Ebből a könyvből nem csak azt tanuljuk meg, hogy minden ember okkal érkezett a földre, hanem hogy a legfontosabb a család, a szeretet,  az összetartás, és a megbocsátás, még ha ez nagyon nehéz feladatnak is tűnik.

A könyvet nem csak az idősebb, de a fiatalabb korosztálynak is ajánlom, hiába jelent meg a Könyvmolyképző Arany Pöttyös sorozatának keretein belül. Mindenki számára rejt tanulságot, mondanivalót, amitől könnyezni kezd az olvasó. Egy kicsit Nicholas Sparks regényeire hasonlít, amelyekről már többször ömlengtem, így ez is egyértelműen tetszett 🙂 A cím is nagyon ötletes, hiszen a Noel nem csak egy francia eredetű név (amit mostanra lányoknak és fiúknak is egyaránt adnak), hanem a latin dies natalis kifejezésből ered, aminek jelentése az Úr születésnapja, karácsony.

Kedvenc idézetek:

A gyerekek nem használati utasítással születnek. Mindegyiket külön meg kell fejteni, és mire sikerül, már fel is nőttek.

Legyél kedves mindenkihez – sosem tudhatod, miféle keresztet kell viselniük, és milyen édesen cseng fülükben egy kedves szó.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: