Írástechnika – 15 hasznos tanács, amit jobb megjegyezned

A tanulás egyik alapja az ismétlés. Sokszor hallunk tanácsokat innen-onnan, de rendszerint el is felejtjük őket.

Az interneten nem igazán érhetők el olyan magyar források, amik részletesen foglalkoznának írástechnikával, gyakran a hobbi írók csak ösztönből írnak és egyáltalán nem ügyelnek az apró részletekre. Mik is ezek az apró részletek? Mire kell mindig odafigyelni?

Ezúttal egy 15 pontból álló összefoglalót olvashattok, amit nem árt magunk elé kiakasztani egy falitáblára, abban a helyiségben, ahol írni szoktunk, vagy nem árt, ha a gépen lementjük egy jegyzettömbbe, ahol mindig kéznél lesz.

 1. Olvass, amennyit csak lehet. Fontos az, hogy ne csak egyfajta stílust, zsánert, de szélesebb körben ismerkedj az irodalommal. (Ebbe beletartoznak a YA, történelmi, romantikus, sci-fi, thriller könyvek, sőt még a versek is!)
 2. Írj minél többet! Gyakorlat teszi a mestert.
 3. Nem árt, ha kéznél van néhány segédlet: értelmező szótárak, szinonima szótár, idegen szavak szótára, A magyar helyesírás szabályai, nyelvtan könyvek.
 4. Csatlakozz írói közösségekhez, ahol nem csak véleményeket kaphatsz, de megismerheted mások írását, sőt hasznos eszmecseréket is válthattok.
 5. Alkoss minél többet, írj szabadon! Még akkor sem baj, ha rossz, idővel fejlődni fogsz.
 6. Úgy érzed, nincs kedved írni? Az írói válság nem mentség! Ha nincs más, akkor gyakorolj fejlesztő feladatokkal.
 7. Szeretnél könyvet írni? Blogot vezetnél? A kitűzött célokért ne legyél rest harcolni!
 8. Légy önmagad és ne félj hallatni a saját hangod. Ne akarj másokra vagy a híresebb írókra hasonlítani. Merj egyedi lenni! Ők is elkezdték valahogy.
 9. Küldd el a belső szerkesztői éned néha nyaralni. Nem kell, hogy mindig görcsösen visszaolvasd és javítsd, amit írtál. Írj szabadon, könnyedén, utána ráérsz javítani.
 10. Legyél praktikus! Ne félj jegyzeteket, post-itet, segédeszközöket használni. Mindig szükség van a háttérkutatásra. Rendezd “kedvencek” közé az aktuális háttéranyagot, hozz létre külön mappákat az egyes jegyzeteknek, piszkozatoknak. (Ez akkor is érvényes, ha számítógéppel vagy kézzel írsz!) Így biztos, hogy mindent meg fogsz találni, amikor szükséged van rá.
 11. Ügyelj a helyes nyelvezetre: a szóhasználata, a mondatok szerkezete, elvárásai mások egy jelenkori bestsellernek, mint egy régebbi könyvnek, ami a polcodon porosodik.
 12. Tartsd szemmel, hogy milyen közönségnek, és éppen mit írsz!
 13. Légy kreatív és merj kockázatot vállalni. Soha nem fogod tudni, ha nem is próbálod!
 14. Vizsgáld felül, szerkeszd, javítsd a nyers kéziratot, mielőtt bárki másnak odaadnád! Győződj meg  róla, hogy részedről minden rendben, csak azután add tovább ismerősöknek, barátoknak, bétáknak. A legutolsó legyen a szerkesztő!
 15. Mutasd és ne mondd! 🙂

Sok sikert!

forrás: writingforward.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: