Könyvkritika – The Selection – A Párválasztó

Azt kell mondjam, felfedeztem egy újabb nagyszerű kiadót, méghozzá a Gabo-t, mert mostanában olvastam pár könyvüket, amikbe nem tudok belekötni. A Párválasztó, már régóta ott várt engem a kívánságlistámon, de megvártam, hogy mindegyik része elérhető legyen, csak most fogtam bele a történetbe.

covers_254909Kiera Cass – The Selection – A Párválasztó

Kiadó: GABO KÖNYVKIADÓ
Oldalak száma: 360
Kiadás éve: 2013

Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

„Elbűvölő, megragadó és épp a megfelelő mennyiségű izgalom van benne!” – Kiersten White, New York Times

A történet egy dísztópia, tehát egy alternatív jövőben játszódik, akárcsak A beavatott. Azt tudjuk, hogy a világ már túlélte a IV. világháborút is, amikor a kínaiak megszállták Amerikát, létrehozva ezzel a Kínai Amerikai Államokat. Azonban a korábbi Észak-Amerika nem bírta elviselni sokáig ezt az állapotot, ezért visszaszerezte függetlenségét és megalakult Illéa. Illéa társadalma kasztokba, osztályokba sorolódik Egyestől Nyolcasokig. A Nyolcasok tulajdonképpen nincstelenek, nekik van a legkevesebb vagyonuk, míg az Egyesek maga a királyi család és a legbefolyásosabb kaszt. Ezen kívül még a Kettesek és Hármasok is nagy hatalommal és pénzzel rendelkeznek.

3117292

A társadalomban minden család az elődjeik hivatását folytatják, és nem is végezhetnek akármilyen munkát. America Singer Ötös, a családjában mindenki művész, zenél, szobrászkodik vagy fest. America gyönyörű hangjával és zenei tehetségével sok munkát, felkérést kap, de még így sincs mindig biztosítva számára a jólét, öten vannak testvérek, és nagyon meg kell gondolniuk, hogy mire költik a pénzt.

Amikor Illéa hercege, Maxon megfelelő korba ér, a szülei és a királyság vezetői megszervezik számára a Párválasztót, aminek a lényege tulajdonképpen az, hogy Maxon feleséget, társat találjon magának. A birodalom bármely tizenhat és huszonkettő éves korú lánya benevezhet a versenyre. Nagy a tét, hiszen nem csakhogy esélyük van elnyerni a herceg kegyét és szívét, hanem minden lány családja, (aki bejut a harmincöt Kiválasztott közé) anyagi támogatáshoz is jut, plusz a jelentkezők kasztokat is ugranak, attól függetlenül, hogy meddig jutottak a versenyben.

America tizenhat éves, így számára is megérkezik a jelentkezési lap a Párválasztóba, de neki esze ágában sincsen nevezni, hiszen szerelmes Aspenbe, egy Hatos fiúba, akivel már két éve szeretik egymást. Azonban mikor Aspen rájön, hogy alacsonyabb kasztja miatt nem adhat meg mindent America számára, arra kéri, hogy nevezzen be a versenyre. Miután America és Aspen összevesznek, America jelentkezik a Párválasztóba. Fel sem fogja mi történik, amikor a Híradóban bemondják, hogy őt is kiválasztották a harmincöt lány közé. America, – hogy ne okozzon családjának csalódást, és egyfajta lehetőségként, hogy elfelejtse Aspent- nekivág, hogy meghódítsa a királyi palotát.

2aff56cb8fa6034f8a8eb82f5dcbb88d

A történet egy kicsit a Hamupipőkére hasonlított, persze ez nem baj, mert imádom azt a történetet. Az alacsonyabb rangú lány bekerül a palotába, ahol nem csak a többi lánnyal kell szembenéznie, hanem az új élet, a csillogás, a pompa csábításával is. Hamar kiderül, hogy Maxonnal nem sok közös van bennük, de a végén mégis ragaszkodni kezdenek egymáshoz. A történet egyáltalán nem volt unalmas, és nem csak arról szólt, hogy mit csinál a szabadidejében harmincöt lány, hanem az írónő nagyszerűen beleszőtte Illéa történetét, a világháborúkat, és kaptunk egy újabb konfliktust a lázadók személyében, akik a királyi család és Illéa rendszere ellen tüntetnek.

A Párválasztó egy társkereső-valóságshow csak rejtett kamerák nélkül. Maxon mindegyik hercegnővel megpróbál randevúzni, eltölteni egy kis időt, majd aki nem tetszik neki, azt egyszerűen elküldi. Természetesen vannak szabályok, például a lányok nem fordulhatnak egymás ellen, csak úgy viselkedhetnek, ahogy egy hercegnőtől az elvárható. A lányoknak illemtanon és történelemórán is részt kell venniük, és meg kell tanulniuk a “néppel” is kedvesen bánni, hiszen fontos, hogy Illéa lakossága is elfogadja a leendő királynét. Maxonnak nincs könnyű dolga, mert rengeteg az érdekes és kivételes lány, bár néhányuk ugyan nem is Maxon, hanem a korona miatt nevezett, de a végén kiderül, hogy ki az, aki illik Maxonhoz.

Az esemény mellett természetesen egy kis izgalmat is kapunk, hiszen a lázadók megpróbálnak többször is betörni a palotába, sok lány ekkor jön rá, hogy a királyi lét mégsem csak a pompáról szól.

2987125

America karaktere nagyon tetszett (nem csak a neve miatt), igazi girlpower történet volt, mint A beavatott, csak kevesebb csihi-puhival, bár ebben is kapunk külső és belső harcokat rendesen. Ráadásul az eseményeket tovább bonyolítja, hogy Aspent besorozták a hadseregbe, és felvették palotaőrnek a kastélyba, így Americának újra szembe kell néznie vele, és el kell döntenie, hogy kihez ragaszkodik jobban, Aspenhez vagy Maxonhoz. Azt viszont sajnáltam, hogy bár Maxon a történet egyik középpontja, a karaktere mégis túl távoli, egyelőre nem sokat tudunk meg róla, mintha nem is lenne a történet része. Remélem, a folytatásban jobban kibontakozik a személyisége.

A történetet érdemes folytatni, hiszen America bekerül az Elitbe, a hat kiválasztott lány közé, aki közül majd kikerül Illéa következő királynéja.

Kedvenc idézetek:

Túl szép vagy ahhoz, hogy biztonságos legyen magadra hagyni téged.

Persze beláthattam volna, hogy lehetetlen tudomást sem venni valakiről, akit annyira szeretünk.

Az ember néha őrült dolgokat tesz, ha kétségbe van esve.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: