Könyves tények a nagyvilágból

Böngézgettem minap a netet, és találtam egy tök jó cikket könyves tényekről. Hasonlóval már találkozhatsz a blogon:

Könyves titkok – 1.

Könyves titkok – 2.

Könyves titkok – Harry Potter sorozat

Könyves titkok – 3.

Ám ebben a cikkben volt pár számomra is meglepő tény, érdekesség, ezért gondoltam elhozni egy újabb bejegyzést erről.

1, Az első irodalmi karakter, akit “Harry Potter”-nek hívtak, valójában már 1972. márciusában megjelent egy lengyel irodalmi lapban.Literycie Literackie irodalmi folyóirat közölte azt a novellát, aminek a címe Harry Potter volt. A szerző – Jan Rostworowski – lengyel író és költő , aki a lengyel hadsereg katonájaként huszonnyolc évet töltött Nagy-Britanniában. Rostworowski főszereplője egy tizenhét éves fiú, akinek az élete sokkal mugli-szerűbb, mint az általunk is ismert karakter. Valójában az élete meglehetősen hétköznapi – boltosként dolgozik és kolbászt és savanyúságot szállít. Csavar a dologban, hogy a karakter egyszercsak hirtelen eltűnik.

2, A Harvard könyvtárában három könyv is található, amelyről feltételezhető, hogy emberi bőrbe van kötve. A Harvard Library egyik könyve a Des destinées de l’ame 99,9% -ban biztos, hogy emberi bőrbe van kötve. Az 1930-as évek óta csücsül a Harvard Houghton Könyvtárában. A könyvek emberi bőrre kötésének gyakorlata a 15. században egyáltalán nem volt ritka, és többek között a halottak megemlékezésére szolgáltak.

3, A valaha megjelent legnagyobb könyv – „A kis herceg” – majdnem 7 méter magas és 10 méter széles. A rekordot a brazil Ediouro Publicações kiadó „A kis herceg” kiadása tartja. Először 2007. szeptember 13-án láthatta a közönség Rio de Janeiróban, a XIII. Félévente megrendezett könyvvásáron.

4, A világ első könyvkocsija 1857-ben jelent meg. Ez tulajdonképpen egy lovas kocsi volt, amelyet azért indítottak útjára, hogy elterjessze a szépirodalmat a vidéki lakosság körében. George Moore filantróp indította útjára az első bookmobilt – ahogy most hívnák – Nagy-Britanniában még a 19. században. A lovas kocsi nyolc északnyugat-angliai falu között utazott.

5, Az eddigi leghosszabb könyvcím több mint 3700 szóból áll. Vityala Yethindra írta a könyvet és 2019. március 20-án jelent meg. A címet több mint 26 000 karakter alkotja. A cím elsősorban azért ilyen hosszú, mert a szerző úgy döntött, hogy megemlíti az összes különféle fajt, amiről a könyv is szól, valamint több mint 50 különböző kérdést tesz fel, amelyekre a könyv választ ad, és ezek mind szerepelnek a címben és a borítón is.

A teljes cím itt olvasható, ha van egy fölös félórád. 🙂

6, Ez az egyiptomi kolostor ad otthont a világ legrégebbi jelenleg is működő könyvtárának, amelyet Kr. u. 565-ben alapítottak. A Sínai-hegy lábánál fekvő Szent Katalin kolostor könyvtára a legrégebbi, amely most is működik, és a Vatikán után közvetlenül a második legnagyobb, ahol ősi kéziratok és kódexek gyűjteménye található.

7, Varsó az a város, ahol az egy főre jutó könyvtárak száma a legmagasabb – 100 000 polgárra 11,5 könyvtár jut. Lengyelország fővárosa, Varsó a mennyország lehet könyvmolyok számára. Szöul és Brüsszel szorosan lemaradva, ennek megfelelően átlagosan 100 000 lakosra 11 és 10 könyvtár jut.

8, Dorothy Straight 4 éves és 3 hónapos korában írta a Hogyan kezdődött a világ című könyvét , így ő a világ legfiatalabb írója. Dorothy egy este írta a könyvet, válaszul édesanyja kérdésére: „Ki alkotta a világot?”, szülei annyira megszerették, hogy elküldték a Pantheon Books-nak. 2 évvel később jelent meg.

9, James Patterson – az Alex Cross sorozat szerzője – volt az első olyan író, aki meghaladta az egymillió eladást e-könyvekből. James Patterson 2010 júliusában érte el az egymilliós álomhatárt. Később ebben a hónapban az Amazon bejelentette, hogy Patterson versenytársa – Stieg Larsson – Millenniumi trilógiájából is több mint egymillió digitális példányt adott el, így Patterson nem birtokolhatta sokáig a címet.

10, Az első generációs Kindle, amely 2007. november 19-én jelent meg, mindössze 5 és egy negyed óra alatt fogyott el. Az első Kindle 399 dollárba került, és miután elfogyott, öt hónapig nem is lehetett kapni. 250 MB belső tárhelyével egyszerre körülbelül kétszáz, nem illusztrált címet tudott tárolni. Hangszóró és fejhallgató-csatlakozó is rendelkezésre állt audio fájlok hallgatásához.

11, A világ első e-könyve a Függetlenségi Nyilatkozat, amely 1971-ben jelent meg. Nem csalás, nem ámítás. Michael Stern Hart szenvedélyes technológus és futurista 1971-ben hozzáférést kapott egy Xerox Sigma V nagygéphez az Illinoisi Egyetemen. A Függetlenségi Nyilatkozatot mások számára is elérhetővé akarta tenni, ezért úgy döntött, hogy átírja azt a számítógépre. A fájlt a számítógépes hálózat többi felhasználója rendelkezésére bocsátotta, azzal a feljegyzéssel, hogy szabadon felhasználható és terjeszthető – ezzel kezdetét vette a legendás Gutenberg projekt, amely a könyvek digitális formában való szabad hozzáférhetővé tételével foglalkozik.

12, Stephen King A golyó című novellája volt a világ első széles közönségnek szánt e-könyve, amely mindössze 2,50 dollárért volt letölthető. A Simon & Schuster által kiadott novella a megjelenést követő 24 órán belül több mint 400 000 példányban kelt ell, ami a SoftLock szerver lehalását is okozta. Több King rajongó órákig várta a könyv letöltését.

13, Theodore Roosevelt naponta legalább egy könyvet olvasott el. Theodore Roosevelt 26. amerikai elnök a történelem egyik legolvasottabb embere lehet – minden nap reggeli előtt egy könyvet elolvasott, és ütemtervétől függően este még egy másodikat, harmadikat (még elnöksége alatt is!). Roosevelt szerette a különböző műfajok felfedezését – a dickenszi szépirodalomtól a görög történelemig -, és határozottan hitt abban, hogy az olvasási preferenciák időtől és hangulatól függően változnak.

14, India az az ország, amely lakosai a legtöbbet olvasnak, átlagosan minden héten 10,7 órát. A 2005-ös BOP World Culture Score Index szerint egy átlagos indiai minden héten több mint 10 órát szentel az olvasásnak. Thaiföld és Kína a második és a harmadik helyen áll, heti 9,24, illetve 8 órával. Ehhez képest az amerikaiak feleannyit olvasnak, csak alig több mint heti 5 órát.

15, Leonardo da Vinci Codex Leicesterjét Bill Gates vásárolta meg a mai 50,2 millió dollárnak megfelelő összegért. 1510-ben készült, a Codex Leicester egy 72 oldalas lenvászon kézirat Leonardo gondolatairól, elméleteiről és a világ megfigyeléséről. 1994-ben került Bill Gates birtokába, aki digitalizálta és a képek egy részét képernyővédőként és háttérképként kiadta a Windows 98 Plusban.

16, Harper Lee fiatal íróként egyéves fizetést kapott ajándékba a barátaitól, hogy otthagyja a munkáját és több időt fordítson az írásra. Így készült el a Ne bántsátok a feketerigót! A könyv azonnali sikert aratott, 1961-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. Harper Lee azonban a megosztó és negatív kritikák miatt úgy döntött, 55 évig nem ad ki újabb könyvet.

17, Jelenleg a világ leggyorsabb olvasója a fülöp-szigeteki Maria Teresa Calderon. 100% -os megértéssel képes percenként 80 000 szót elolvasni. “Annyi idő alatt, amíg a legtöbb ember elolvassa a müzlisdoboz címkéjét, a tizenötéves Teresa fél könyvet vagy annál többet is elolvasna – ha nem kellene lapoznia” Az egyetemen három oldalas, 3 135 szóból álló főiskolai szintű esszét olvasott el 3,5 másodperc alatt. Ehhez képest egy átlagos ember percenként kb. 250-300 szót olvas, 70% körüli megértéssel.

Forrás: https://ebookfriendly.com/most-interesting-facts-books-libraries-reading/


E-book megjelenés – Bátorságnapló

Ezennel hivatalosan is megjelenik harmadik regényem, ami a Bátorságnapló címet viseli. 2023. május 31-én, azaz holnaptól elérhető lesz. Hogy hol? Nagyon köszönöm annak a sok embernek, bétának, előolvasónak, korrektornak, akik segítették a könyv megszületését. Hálás vagyok minden munkátokért! Mit kell tudni a könyvről? ♥ A Bátorságnapló történetemet még 2014-ben kezdtem el írni, azóta formálódik, bár…

❌ Szerzői jogok megsértése❌Néhány szó az illegális könyvletöltésről

A minap tudomásomra jutott, hogy az e-bookjaim megjelentek több torrentoldalon és letölthető formátumban néhány zárt FB csoportban is az engedélyem nélkül. Ha bárki bármilyen művészeti alkotást hoz létre (fotót, festményt, grafikát, novellát, regényt stb.), a mű a megszületésének pillanatától automatikusan szerzői jogi védelem alá tartozik. Ez akkor is érvényes, hogyha adott esetben a könyv csak…

Interjú velem a Magyar Szerzők Könyvei blogon

Sziasztok, egy ideje nem voltam itt aktív, de nem állt meg az élet. 🙂 Ha szeretnétek “naprakészebb” infókat tőlem, rólam, az írásaimról, akkor kövessetek kérlek Instán, Molyon és Facebookon, ahol aktívabb vagyok: https://www.instagram.com/cassy.blacksmith/ https://www.facebook.com/cassyblacksmith https://moly.hu/tagok/cassyblacksmith A héten készült velem egy interjú a Magyar Szerzők Könyvei blogra, amit itt tudtok elolvasni: https://www.hungarybooks.hu/2022/08/ismerjuk-meg-kozelebbrol-szerzoket.html Az augusztus vége most…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: