Könyves titkok – 3.

Újból szemezgettem egy kicsit a neten, hogy összegyűjtsek nektek pár érdekességet a könyvekről és híres szerzőkről. 🙂 Remélem nektek is legalább olyan érdekes lesz, mint nekem.

1, Több mint 20,000 könyvet írtak már a sakkról.

New York Public Library2, Ha egymás után sorba állítanánk a New York Public Library könyvespolcait, az összesen nyolc mérföld hosszú lenne (kb. 12,8 km). Ebben a könyvtárban a legtöbbet keresett könyvek a drogokról, a boszorkányságról, az asztrológiáról és Shakespeare-ről szólnak.

3, Ha már Shakespeare-nél tartunk, el tudod képzelni, hogy korábban John Wayne Shakespeare verseket szavalt? Nos, egyszer megtette és meg is nyerte a versenyt.

4, A Biblia 3,566,480 betűt és 810,697 szót tartalmaz.

5, Lev Tolsztoj még a számítógépek és a fénymásoló születése előtt írta meg a Háború és Békét. A felesége másolta a kéziratot kézzel, összesen hét példányban.

6, A. Conan Doyle, aki a Sherlock Holmes történeteket írta, profi szemorvos volt. Az ő idejében nehéz volt kiépíteni a praxist és nem is fizetett jól, ezért kezdett el könyveket írni.

7, Élete utolsó 12 évében Casanova könyvtárosként dolgozott. El tudjátok képzelni? 🙂 Casanova (1725-1798) összesen 42 könyvet írt, köztük egy öt részes sci-fi regényt, ami előrevetítette a televíziót, az autókat és a repülőket. De a leghosszabb műve saját 12 kötetes memoárja, ami összesen 3,600 oldalas és francia nyelven íródott. A memoárt először 1960-ban publikálták.

8, Charles Dickens először mindig észak felé nézett, mielőtt egy betűt is papírra vetett volna. 6cd22ff80b290e21d586984f31e8d014

9, P. L. Travers és Walt Disney nem éppen álltak baráti viszonyban. Az írónő nagyon sok mindent kifogásolt, mikor Walt Disney filmre vitte Marry Poppins történetét, köztük a filmzenét. P. L. Travers-t még a film premierére sem hívták meg.

10, J. M. Barrie (Péter Pán) hatéves volt mikor bátyja, David meghalt egy korcsolya balesetben. Édesanyjuk nehezen dolgozta fel David halálát. Hogy segítsen anyjának megbirkózni, a fiatal Barrie úgy döntött, hogy megpróbál David bőrébe bújni. David ruháit kezdte el hordani és utánozta a fiú viselkedését, még fütyülni is megtanult, ahogy ő. Végül az anyuka kilábalt a depresszióból, azzal a meggyőződéssel vigasztalta magát, hogy David mindvégig vele fog maradni – a fiú, aki soha nem nő fel. Ismerősen hangzik? Barrienek tetszett az ötlet és létrehozta saját karakterét: Péter Pánt.

11, Mark Twain (Huckleberry Finn) és Harriet Beecher Stowe (Tamás bátya kunyhója) szomszédok voltak. Egykori házaik a mai napig látogathatóak.

Max Brooks
Max Brooks és apja, Mel Brooks

12, Walt Whitman, Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain, Beatrix Potter mind magánkiadásban adták ki írásaikat.

13, Max Brooks a Zombiháború c. könyv szerzője a legendás komikus, zenész, producer és filmrendező, Mel Brooks fia. Mel Brooksnak olyan filmeket köszönhetünk, mint az Űrgolyhók, a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme vagy a Nicsak, ki beszél. Max Brooks nem csak író, hanem színész, szerepelt többek között a Pacific Blue-ban, és a Hetedik mennyországban. Sőt, hangját mesefiguráknak is kölcsönzi.

14, Nora Roberts az egyik legkeresettebb bestseller szerző napjainkban, aki mikor először vitte kéziratait a Harlequin kiadóhoz, ott visszautasították azzal a mondattal: hogy nekik már megvan az amerikai írójuk.

15, Jodi Picoult igen jelentős sikereket ért el a romantikus irodalomban, de gondoltad volna, hogy 2007-ben még képregényeket is készített Wonder Womanről?

16, J. K. Rowling a Harry Potter sorozatok írónőjének nincs is második keresztneve. A “K” betűt nagyanyja, Kathleen után vette fel, mikor a kiadója tanácsolta, hogy ne a teljes nevét jelentessék meg a borítón, hogy ezáltal a fiúk is szívesebben elolvassák majd a könyvet.

 

folyt.köv.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: