Könyves titkok – Harry Potter sorozat

Tudom, tudom… egyszerűen nem tudok betelni a Harry Potter mániámmal. Most remek kis összesítést találtam pár olyan titokról, ami a HP könyvekkel kapcsolatos. Biztosan van, aki szívesen olvasná, ezért fordítottam nektek.

 1. Ron patrónusa egy Jack Russell terrier, amit köztudottan vidra vadászatra használtak, meglepő, hogy Hermione patrónusa éppen vidra alakot formál, ami egyébként ismert a magas intelligenciájáról. Rowling azért választotta ezt az alakot neki, mert a vidra a kedvenc állata.
 2. Sirius Black és Fred Weasley, a két ismert mókamester nevetve halt meg.harry_potter_logo_colored_by_dar1989-d35gao8
 3. Ha Remus Lupin nevének betűit átrendezzük, akkor a Primus Lune kifejezést kapni, ami annyit tesz latinul, telihold.
 4. Mikor Harry először találkozott Dobby-val, a házimanó első mondata a Harry Potter volt, mielőtt Dobby meghalt, ugyanezeket a szavakat mondta.
 5. Harry mindenkinek hazudott, mikor azt mondta: “Voldemort megölte Cedric Diggory-t”, hiszen Peter Pettigrew volt az, aki végzett vele.
 6. Az első kötetben Harry Hagrid-dal érkezett a Privet Drive 4. szám alá Sirius motorjával, és utoljára is így távozik onnan.
 7. Rowling a Kóbor Grimbusz sofőrjét és a kalauzt két nagyapjáról, Ernie-ről és Stanley-ről nevezte el.
 8. Fred és George Weasley Április 1-jén, Bolondok napján ünneplik születésnapjukat.
 9. Hermione eredeti családneve “Puckle” volt.
 10. Rowling szerette  volna, ha Hermione-nak lenne egy húga, de sehogy sem tudta, hogyan illessze be őt a történetekbe.
 11. A Roxfort igazgatójának teljes neve: Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. A Dumbledore egy régi angol szó, ami annyit tesz, darázs. Rowling azt mondja, azért választotta ezt a nevet a Roxfort igazgatójának, mert az egyik szenvedélye a zene, és elképzeltem, ahogy séta közben dúdol magában.”
  Albus latinul annyit tesz fehér, Wulfric egy tizenkettedik századi szent volt, Percival neve pedig az Artúr király mondakörből lehet ismerős. A név azt jelenti átszúrja a fátyolt, ami arra utalhat, hogy képes visszatérni a halálból. Brian kelta eredetű név, jelentése erős.
 12. A varázslók és boszorkányok legfeljebb 12 RBF-t szerezhetnek meg.
 13. A négy ház a Roxfmichael+gambon+as+albus+dumbledore_855_18324838_0_0_7006753_300ortban négy elemnek felel meg. Griffendél a tűz, a Hollóhát a levegő, Hugrabug a föld, és a Mardekár a víz. A házak színe is erről árulkodik. 
 14. Flitwick professzor azért olyan alacsony, mert valamelyik ük-ük-ük-nagyapja kobold volt. 
 15. Csak 10 különböző sárkányfajta létezik Harry világában.
 16. Hermione pálcájának magja sárkány szívizomhúr, így Harry, Ron és Hermione egyesíti a három Ollivander pálcamagot.
 17. Ginny teljes keresztneve nem Virginia, hanem Ginevra.
 18. Ron Weasley karaktere eredetileg sokat káromkodott volna, de Rowling kiadója nem engedte így át a kéziratot, tekintve a sok fiatalkorú olvasót.
 19. A Roxfort mottója: Draco dormiens nunquam titillandus, ami latinul azt jelenti “Soha ne csikizz meg egy alvó sárkányt.”
 20. Rowling Gilderoy Lockhart karakterét egy ismerőséről mintázta, ahogy Piton karakterének is Rowling egyik tanára adta az alapot.
 21. Frics macskája, Mrs. Norris a nevét Jane Austen A mansfieldi kastély c. könyvének egyik szereplőjéről kapta, aki szintén egy kevésbé kedvelt karakter.
 22. Piton patrónusa egy őzsutát vesz fel, Lily Potteré szintén. Harry patrónusa egy szarvas, míg Ginny-é ló alakot ölt.
 23. Rowling öt oldalt írt tele “Q” betűvel kezdődő szavakkal, mielőtt kitalálta volna a Quidditch szót. (magyarul: kviddics)
 24. Azon a bizonyos vonatúton az első karakterek, akiket Rowling kitalált: Harry, Ron, Félig Fej Nélküli Nick, Hagrid és Hóborc.
 25. Ron volt az egyik a néhány karakter közül, akit Rowling már az írás előtt kitalált, és akinek a neve egyáltalán nem változott az első kézirat óta.
 26. Piton az egyetlen Halálfaló, aki képes patrónust idézni, és csak a Főnix Rendjének tagjai képesek kommunikálni a patrónusukkal.
 27. A megjelenés előtt számos kiadó dobta vissza azzal a Bölcsek kövét, hogy a kézirat túl hosszú egy gyerekkönyvnek.
 28. Dean Thomast az első kéziratokban Garynek hívták.
 29. Rowling számos kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogyan is kell pontosan kiejteni Hermione nevét, ezért írta bele a Tűz serlegébe azt a jelenetet, amikor Hermione megtanítja kimondatni Viktor Krummal.
 30. Mikor Arthur Weasley elviszi Harryt a Mágiaügyi Minisztériumba, egy titkos kódot tárcsáz a telefonba. Ez a 62442, amit ha beütünk egy nyomógombos mobilba, akkor a magic, magyarul varázslat szót kapjuk.
 31. Dumbledore mumusa húga, Ariana holtestét venné fel, míg Voldemort saját magát látná holtan.
 32. Lily és James Potter csak a hetedik évben kezdtek el járni.
 33. Piton azért utálja annyira Neville-t, mert ha ő lett volna a kiválasztott, akkor Lily még mindig élne.
 34. Neville_cap13Rowling nagy jelentőséget tulajdonított a misztikus számoknak, köztük a 3, 7 az igazán jelentős. A három jó barát, a három varázslóiskola, a Halál három ereklyéje, Harry háromszor szúrja le a Baziliszkuszt mielőtt az meghal, Hagrid háromszor kopog az ajtón, mielőtt a rejtőzködő Durley-ékre törne a viskóban. 7-es szám: a hét Harry Potter kötet, a hét Weasley testvér, hét játékos a kviddicsben, Harry hét aranyat fizetett a pálcájáért, a hét horcrux stb.
 35. Rowling úgy tervezte, hogy Arthur Weasley meghal az ötödik könyvben, de helyette inkább Sirius mellett döntött. Azért döntött így, mert féltette Ront, akinek sajátos, egyedi humora végigkíséri az egész sorozatot. Rowling nem akarta, hogy Ron elveszítse a humorát. Egy másik változat szerint Fred is túlélte volna a roxforti csatát és összejött volna Hermione-val.
 36. Az első könyv 1998-ban debütált, pontosan abban az évben, mikor a roxforti csata volt.
 37. Rowling szerkesztője ki akarta húzni a Bölcsek kövéből a trollos részt, azonban az írónő ezt nem engedte. Ragaszkodott hozzá, hogy ezáltal Hemione “jobbá váljon” Ron és Harry szemében.
 38. Dumbledore 1945-ben győzte le Grindenwaldot, abban az évben, mikor Hitler is meghalt.
 39. Piton volt az egyetlen karakter, aki sosem hívta Harry-t a keresztnevén.
 40. Rowling az első öt évet azzal töltötte, hogy megalkotta a varázsvilág szabályait és, hogy a szereplők mit tehetnek és mit nem.
 41. Rowling már azelőtt megírta a hetedik könyv utolsó fejezetét, hogy belekezdett volna a 2-6. kötetekbe.
 42. Harry az egyetlen varázsló, akire mind a három Főbenjáró átkot használták és mégis túlélte.
 43. Az első könyv vége felé, mikor az egyszarvút keresik a Tiltott Rengetegben, Hagrid megkérdezi Ronant, a kentaurt, hogy nem látott-e valami szokatlant. Ronan erre azt válaszolja, hogy mindig az ártatlanok halnak meg először. Így  volt ez régen és így van most is. Cedric pálcájának magja egyszarvúszőr volt, ami kiderült a 4. kötetben a Trimágus Tusa pálcák próbájánál.
 44. Piton utolsó mondta Harryhez: Nézz rám! Azért, hogy utoljára lássa halála előtt Lily szemeit.
 45. A három Peverell testvér – akik megszerezték a Halál ereklyéit, köthető három központi szereplőhöz, akik hasonlóképpen haltak meg. Voldemort és Antioch Peverell a hatalomért. Piton és Cadmus Peverell a szerelemért. Harry Potter és Ignotus Peverell régi barátként köszöntötték a halált egy szép és hosszú élet után.

Remélem tetszett! Legközelebb is hozok még! 🙂

Könyves titkok – Harry Potter sorozat” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

 1. Ez nagyon király lett.
  Én magam is sokat tudok a Harry Potter univerzumròl de ebben a szövegben még én is találtam új információt. ☺

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: