Minden idők 7 leggazdagabb YA szerzője

A young adult irodalom a mai napig nagyon népszerű és több száz olyan író van, akik ennek a korosztálynak írnak könyveket, mégis néhány közülük igen kiemelkedő sikereket – és nem mellesleg jelentős vagyont – értek el.

#7 – Cassandra Clare (8 millió dollár)

Cassandra Clare A végzet ereklyéi sorozat írónője, amelynek első részéből Lilly Collins főszereplésével film is készült, később az alacsony bevételek miatt nem készült folytatása, helyette az ABC (aki egyébként a Disney tulajdona) sorozatot gyártott belőle, Shadowhunters – Árnyvadászok címen. A sorozat jelenleg Netflixen is elérhető, és 3 évad készült összesen. A Clare által felépített világ egyébként több spinoff kötetben van még jelen, és mindezek összességének köszönhető, hogy a Celebrity Net Worth szerint vagyona 8 millió dollár körül lehet.

#6 – Marie Lu (12 millió dollár)

Marie Lu egy amerikai szerző, aki egy disztópikus világot mutat be a Legend-sorozatban. Lu Kínában született, 1989-ben költöztek szüleivel Texasba, amikor az írónő ötéves volt. Első regénye Legend (itthon “Legenda”), címen jelent meg 2011-ben, majd azt követte a trilógia másik két kötete, a Prodigy (Született tehetség), és Champion (Bajnok). Az írónő egyébként még szerzője a The Young Elites (Válogatott ifjak) sorozatnak. Az a hír járja, hogy a Legend trilógiából film készül, amit a Lionsgate jegyez, de egyelőre nem sokat tudni, hogy mikor fog mozikba kerülni. Lu vagyonát az Idol Net Worth 12 millió dollárra becsüli.

#5 – Laurie Halse Anderson (15 millió dollár)

Egy itthon kevésbé ismert szerző, pedig a regényei zseniálisak, amivel elnyerte még a New York Times bestseller díját. Magyarul ezek közül kettő jelent meg, a Hadd mondjam el… (Speak), és a Jégviráglányok (Wintergirls). Mindkét könyv komoly témákat boncolgat, amit minden tinédzsernek kötelezővé tennék elolvasni. A Hadd mondjam el… könyvéből film is készült, magyarul Beszélj! címen elérhető. Érdekesség, hogy Kristen Stewart játszik benne, még az Alkonyat előtti időkből, és szerintem nagyon tanulságos film. Az írónő vagyonát a Net Worth Post 15 millió dollárra teszi.

#4 – John Green (17 millió dollár)

Szerintem John Greent senkinek sem kell bemutatnom. Aki valaha is olvasott YA könyveket, az biztos belefutott Green valamelyik könyvébe. Szintén szeret komoly témákkal foglalkozni, legismertebb könyvei A csillagainkban a hiba és a Papírvárosok filmváltozatot is kaptak. Green emellett a bátyjával Vlogbrothers néven egy Youtube-csatornát is vezet, bevételeiket pedig különböző jótékony célra fordítják. Vagyona 17 millió dollár.

#3 – Veronica Roth (30 millió dollár)

Egy nagyobb ugrás után eljutottunk Veronica Roth-hoz is. Az egyébként Romániából származó írónő igen fiatalon jelentette meg első könyvét Divergent (A beavatott) címen, ami szintén egy disztópikus jövőben játszódik az egykori Chicagóban. A háromrészes könyvsorozatból egyébként filmek is készültek, egészen pontosan három (a harmadik kötetet ketté akarták szedni az Alkonyat és a Harry Potter példáján felbuzdulva), azonban a vegyes kritikák és az utolsó moziba került rész rossz bevételei miatt a zárórész nem készült el. Pedzegetik, hogy csinálnak belőle egy sorozatot, de az eredeti főszereplők, Shailene Woodley és Theo James is elég negatívan nyilatkozott, ők biztosan nem fognak szerepelni benne, ha egyszer elkészül. Mindezek ellenére Veronica Roth konyhájára elég szép kis összeg, 30 millió dolláros vagyon érkezett a sorozatnak hála.

#2 – Suzanne Collins (80 millió dollár)

Az írónőt szintén nem kell bemutatni, hiszen Az éhezők viadaláról mindenki hallott. Egy egyszerű szárnypróbálgatásból született meg, az egyébként korábban Nickelodeon-showkat készítő munkatárs tollából. Az éhezők viadala sorozat világszerte több mint 100 millió példányban kelt el, és az abból készült filmváltozatok is igen sikeres lettek. Vagyona 80 millió dollárra rúg.

#1 – Stephenie Meyer (125 millió dollár)

Az írónő magasan a lista elején áll, hiszen az Alkonyat sorozat legalább olyan nagy hipe volt, mint amikor a Harry Potter széria megjelent, csak itt egy kicsit idősebb közönségnek készültek a könyvek. Nagyon hamar a listák elejére került, nemzetközi szenzációvá vált, nincs olyan ember szerintem, aki ne hallott volna róla. Az ikonikus jó-vámpír sztori stílusteremtő volt, rengeteg hasonló regény született az azt következő években. 5 filmadaptációval lettünk gazdagabbak, amik nagyokat taroltak a mozikban. Az írónő vagyona több mint 125 millió dollár. Az Alkonyat sorozat után természetesen próbálkozott más stílusú könyvekkel (A burok, A Vegyész), s nemrégiben megjelent az Alkonyat újragondolása (Egy életem, egy halálom), és az Edward szemszögéből olvasható Midnight sun.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: