Melyik 5 irodalmi műfaj termeli a legtöbb pénzt?

Biztosan sokakban felmerült már a kérdés, hogy melyek azok az irodalmi műfajok, amik a legtöbb pénzt termelik. Ez a válogatás nemcsak pusztán érdekes, hanem írói szemmel elgondolkodtató, hogy melyek azok a műfajok, amiket szívesebben vásárolnak meg az olvasók. A The Richest gyűjtése azt vette alapul, hogy egyes típusú könyvek, mekkora bevételt termeltek.

Visszafelé kezdjük a listát, hogy ne lőjem le a poént a lista legelején.

#5 Horror – 79.6 millió dollár

A műfaj vezetője Stephen King, aki 400 millió dollárt keresett eddig, Dean Koontz nettó nyeresége pedig 125 millió dollár. A horror nyilvánvalóan népszerű műfaj – de ez kétségtelenül kisebb piacot jelent, mint néhány népszerűbb műfaj.

King általában évente legalább egy könyvet kiad, Dean Koontz is elég termékeny. Fejenként 50-nél is több regényük jelent meg.

#4 Science Fiction és fantasy – 590,2 millió dollár

Ha figyelembe vesszük, hogy olyan kötetek tartoznak ide, mint a Harry Potter-sorozat, a Gyűrűk ura-trilógia, a Trónok harca vagy Az éhezők viadala, akkor nem csodálkozunk, hogy ilyen nagy az ugrás az 5. és a 4. hely között.

photo-of-a-person-kneeling-in-front-of-book-2608353

#3 Vallási és spirituális könyvek – 720 millió dollár

Egy meglepő szereplő a listában, de köztudott, hogy a Biblia az abszolút bestseller, a legtöbb nyelvre lefordított és legtöbb példányszámban elkelt kötetről van szó. Viszont ne felejtsük el a további vallások hasonló könyveit, mint a Korán vagy Tanakh.

Ehhez a kategóriához tartoznak az olyan írók könyvei is, mint Paulo Coelho vagy Deepak Chopra.

#2 Bűnügyi és misztikus – 728,2 millió dollár

A fantasy és sci-fi történetekhez hasonlóan a bűnügyi és misztikus regényeket is legtöbb esetben több részesre tervezik. Noha a cselekmény, a helyszín mindig változik, általában akad egy-két szereplő, akik rendszerint visszatérnek a történetekben. Gondoljunk csak a Sherlock Holmes történetekre vagy Agatha Christie számos regényére.

A lista egyik leggazdagabb írója John Grisham, akinek 200 millió dollárra becsülik vagyonát, vagy a 2004-ben elhunyt Stieg Larsson, aki 50 millió dolláros vagyont hagyott hátra, hála A tetovált lány című könyvnek. Érdekesség, hogy már az első könyv is az író halála után 9 hónappal jelent meg és annyira sikeres volt, hogy a kiadó egy szellemírót fogadott fel, hogy folytassa a sorozatot.

close-up-of-heart-shape-320266

#1 Romantikus regények és erotika – 1,44 milliárd dollár

Egy újabb hatalmas ugrás a lista második helyezettjéhez képest. Bookseller elemzői arról számoltak be a 2012-es jelentésükben, hogy az erotika „kannibalizálta” a műfajipart – legalábbis az Egyesült Királyságban. És mi lehet jobb példa erre, mint a rendkívül népszerű A szürke ötven árnyalata sorozat, ami üstökösként tűnt fel a piacon. Az erotikus könyvek forgalma óriási növekedést mutatott, főként Kindle vásárlásokban mutatkozott meg, mivel az emberek túl szégyenlősek voltak ahhoz, hogy a könyveket üzletekben vegyék meg.

De nem csak E.L. James a legnagyobb név ebben a kategóriában, ide sorolhatjuk Danielle Steel-t, akinek 310 millió dollár a vagyona, és több mint 150 regényt írt már, vagy Nora Roberts, aki szintén egy nagy húzó névnek számít.

 

Mi a véleményetek? Ti erre tippeltetek volna?

 

Forrás:
https://www.therichest.com/rich-list/which-5-book-genres-make-the-most-money/

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑