J.K. Rowling 8 szabálya íróknak

Gondolom, a legtöbb embernek nem kell magyaráznom kiről is van szó, amikor J.K.Rowlingról beszélünk, hiszen korunk egyik legnagyobb, legsikeresebb és legolvasottabb írónőjéről van szó, aki Harry Potter könyves szériájával rengeteg ember szívét megdobogtatta és a mai napig is nagy rajongótábor övezi, mind a könyveket, a belőlük készült filmeket és a további spinoff filmeket, illetve Rowling további könyveit.

Nemcsak azért gondoltam, hogy megszülessen ez a cikk, mert Rowling az egyik példaképem, hanem mert az írónő ismeri a kiadói világot, annak idején őt is rengeteg kiadó utasította el, miután elkészült a Harry Potter első kéziratával – így ő az írói lét sikereiről és árnyoldaláról is hitelesen tud nyilatkozni. Rowling előszeretettel osztogat tanácsokat másoknak, rendszeresen használja a Twittert is szócsövéül, így összeszedtem a kedvenc 8 tanácsot tőle, amit kezdő és haladó írók egyaránt megfogadhatnak.

Szabály #1

Légy kíméletlen, ha az írós napjaid / napszakaid védelméről van szó. 

Mindig maradjon időd arra, amit szeretsz csinálni, és amiben hiszel. Ezt különösen nehéz észben tartani, hogyha a családunkról, szeretteinkről van szó. Ne is legyen kérdés, hogy a családunk élvezzen elsőbbséget, de ha komolyan gondoljuk az írást, akkor szükségünk lesz egy pontos időbeosztásra, hogy minden számunkra kedves dologra legyen időnk.

Szabály #2

Muszáj csinálni. Még akkor is, ha éppen nincs kedvünk hozzá.

Az írás strukturáltságot és fegyelmet kíván. Igaz, hogy nem mindig érzünk inspirációt, és számtalan kifogás akadályozhat minket abban, hogy eljussunk a végső cél felé, de mindig figyelmeztessük magunkat, hogy miért csináljuk és mit szeretnénk elérni.

Szabály #3

Leálltam azzal, hogy elhitessem magammal, más vagyok, mint aki valójában. Elkezdtem az összes energiámat arra irányítani, hogy befejezzem az egyetlen munkát, ami számomra fontos.

Igen, ez lehetséges egy másik munka mellett. Lehetséges más teendők, kötelességek, gyereknevelés mellett.

Valóban írónak nevezed magad? Akkor tedd azt, amit egy író csinál. A futó fut. A festő fest. A szakács főz. Te író vagy. Hát akkor írj! Harcolj, higgy magadban és a végén rá fogsz csodálkozni, mire képes a hit.

Szabály #4

Írj arról, amit ismersz. A saját érdeklődésedről, érzéseidről, vallásodról, hitedről, a világról alkotott véleményedről, barátaidról, családodról, sőt akár a háziállataidról.

Ez persze nem azt jelenti, hogy először meg kell tapasztalnod egy harmadik típusú találkozást, ahhoz hogy az idegenekről írhass. Hanem azt jelenti, hogy minden egyes jó sztorinak egyetemes jelentése van.

Vegyük például a novemberi Google Doodle-t. Szánj rá néhány percet és nézd végig.

Imádnivaló, ugye? Ez a videó egyetlen szó nélkül képes volt mesélni nekünk egy kitűnő sztorit. Együttéreztél a kis szellemmel, amikor szomorú és amikor boldog volt, ugye? Nem számít, hogy milyen kultúrából jött, milyen nyelvet beszél, minden ember tudja, milyen érzés az, amikor valaki magányos, fél, elhagyatott, és milyen az, amikor barátokkal van. Ez a sztori azért működik, mert az alkotók beletették szívüket, lelküket, felhasználták az érdeklődésüket, hiedelmüket, barátaikat, családjukat, sőt még a háziállatokat is.

Ha valaha is voltak érzéseid, és tudod, milyen amikor megbántanak, amikor fáradt, csüggedt és nyűgös vagy, amikor rettegsz valamitől vagy határtalanul boldog vagy, akkor képes vagy olyan sztorit összerakni, ami másokból is hasonló érzéseket fog kiváltani.

Szabály #5

Mindig, ha a gyerekek megkérdezik tőlem, mit tanácsolok, hogyan válhatnak íróvá, akkor azt mondom nekik, hogy olvassanak annyit, amennyit csak tudnak. Jane Austen is ugyanezt tanácsolta egyik fiatal ismerősének, én is ehhez a csoporthoz csatlakozom.

Tényleg olvass, amennyit csak bírsz. Minél többet olvasol, annál nagyobb lesz a szókincsed. Minél többet olvasol, annál jobban kiismered magad a metaforák között, fogod tudni, mi a költészet, a szépség, szenvedély és empátia fogalma.

Minél többet olvasol, annál jobb író leszel.

adult-1850177_960_720.jpg

Szabály #6

A kitartás feltétlenül szükséges nem csak ahhoz, hogy papírra vesd az összes szót, és befejezz egy regényt, hanem hogy megtanuld kezelni a kritikákat és visszautasításokat.

A könyvkiadás egyik kellemetlen igazsága, hogy biztosan nagyon sokszor el fognak utasítani. Sokszor. Sok esetben a kiadók nem is válaszolnak az elküldött leveleidre, hiába csatoltál minden fontos információt, a történeted zanzáját, szinopszist. Hiába hiszed úgy, hogy tökéletes az, amit alkottál – bár azért valljuk be, ez kb. a lehetetlen kategória -, nagy valószínűséggel egy olyan előolvasóhoz / szerkesztőhöz kerül az írás, aki vagy teljesen más stílusú regényeket részesít előnyben, vagy nem tartja elég jónak az írást.

A szíved pedig ezer darabra fog törni.

De a lényeg, hogy nem adhatod fel. Írj szívvel-lélekkel tovább. Valahányszor elutasítanak, ragadj tollat (billentyűzetet) és írd ki magadból a gondot, a feszültséget, keserűséget. Lehet, hogy éppen ez hiányzott az írásodhoz. 😉

Szabály #7

Az írás azzá válik, aki vagy. Tehát győződj meg arról, hogy szereted, amit írsz!

Csak akkor lehetsz hiteles, ha nem csak ismered azt, amit írsz, hanem ha közben magadnak érzed a történeted. Ha megpróbálsz másnak mutatkozni, ha a hangod nem passzol össze azzal, amilyen valójában vagy, akkor azt nagyon hamar ki fogják hallani az írásodból. Tipikus példa erre, amikor kezdő írók másokat, általuk olvasott, szeretett írókat kezdenek másolni, megpróbálják elcsenni a stílusukat, de a vége tényleg egy nagyon silány copy lesz. Egyszerűen nem lehetsz hiteles, hogyha másokat másolsz.

Szabály #8

A kudarc elkerülhetetlen – de erőssé tesz. Rá kell eszmélned, hogy az írás sok lemondással, fájdalommal, időnként sírással, dühvel karöltve jár.

Bevallom, amikor először elkezdtem írni, és akkor még ismerősök felhívták a figyelmemet a hibákra, nekem is rosszul esett. Később ahogy elkezdtem blogot vezetni és más platformokon, közösségi oldalakon mozogni, többen vágták a fejemhez, hogy az írásom nem ér semmit, nem elég kifejlett a stílusom, a karaktereim, cselekményeim sablonosak. Nem mondom, hogy most tökéletes vagyok, sosem állítottam és nem is fogom magamról. A blogomon mindig is a saját véleményemet, általam olvasott cikkeket, olyan anyagokat olvashattok, amikkel én is egyetértek, és nem csak nektek, de saját magamnak is teszem közzé. Én is tanulok folyamatosan. Mindenki. Még a legnagyobb írók is. Tanulunk a hibákból.

Nem szabad, hogy a kudarcok eltántorítsanak attól, amit szeretünk. Hiszen egy festőből hogyan válik keresett művész? Egy forgatókönyvíró, miért lesz sikeres? Egy zenész sikere miben mérődik? Ezeknek az embereknek hány kudarcot, elutasítást kellett megélniük, mire a világ felfigyelt rájuk?

Mindannyian ugyanezen az úton járunk, közösen túlléphetünk a gondokon. Keress hasonló érdeklődésű embereket, csatlakozz írós csoportokhoz.

És persze ne add fel. 🙂

 

J.K. Rowling 8 szabálya íróknak” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: