Könyvkritika – Amíg élek

Egy szívbemarkoló, megható történet egy haldokló lányról, aki elhatározza, hogy utolsó napjait megpróbálja feldobni. Szeretem az ilyen érzelmes történeteket, így tudtam, hogy nekem való.

Amíg élekJenny Downham – Amíg élek

Kiadó: CICERÓ
Oldalak száma: 332
Kiadás éve: 2012

Előbb-utóbb mindenki meghal – mindannyian tudjuk.

A tizenhat éves Tessa, akinek csupán hónapjai vannak hátra, talán mindenki másnál is jobban tudja.

De van egy listája: felsorolta azt a tíz dolgot, amit még meg akar tenni, mielőtt meghal. Az első helyen a szex áll. Lehetőleg még ma.

De nem mindig könnyű elérni, amit az ember akar, és amit akar, nem mindig esik egybe azzal, amire szüksége van. És néha a legváratlanabb dolgok lesznek a legfontosabbak.

Felemelő, életigenlő és boldog – ez a rendkívüli regény azzal ünnepli az életet, hogy szembenéz azzal, milyen valójában a halál.

Tessa tizenhat éves és leukémiás. Tudja, hogy csak hónapjaira vannak  hátra. Túl van több kemoterápiás kezelésen, de mégis úgy dönt, hogy abbahagyja és az egészséges életmódot választja. A betegség bár egy ideje kevésbé keseríti meg az életét, de Tessa tudja, előbb-utóbb úgy is bekövetkezik az elkerülhetetlen. Eltervezi, hogy készít egy listát arról, mi az amit még halála előtt meg szeretne tenni. Csupa olyan dolgok szerepelnek rajta, amik egy normális embernek hajmeresztőnek tűnhet, de Tessának nem. Mindent szeretne kipróbálni.

Now-is-Good-2

Az első a listán a szex. Egy tizenhat éves lány életéből nem szabad, hogy kimaradjon ez a fontos lépcsőfok. Tessa legjobb barátnőjével Zoey-val felszednek két pasit, hogy aztán egy felejthetetlen éjszakát töltsenek együtt. Csak hogy Tessa bizonytalan. Srác nem valami jó az ágyban, és ő sem egészen biztos abban, hogy ez az, amit keresett. A kedvét nem szegi semmi. Folytatja a listát, ami csupa olyan dolgokból áll, mint a drogok, a boti lopás, hogy egy napig semmire se mondjon nemet, a hírnév és miegymás.

Tessa aztán megismerkedik a szomszéd sráccal, Adammel, aki váratlanul érdeklődni kezd iránta. A srác megtudja, hogy Tessa leukémiás, de ő mindezek mellett kitart mellette. Egy fiatal, de annál ragaszkodóbb szerelem lesz az övéké.

A történet Tessa mesélésében néhol roppant keserű, nyers, de életszagú. Mi mást várhatunk egy olyan lánytól, akinek hónapjai, talán napjai vannak hátra? Természetes, hogy minél többet akar látni a világból, minél többet akar megtapasztalni. Jó volt olvasni azokról az élményekről, amiket először  él meg. Például amikor Zoeyval és Adammel füveznek, vagy mikor lekapcsolják őket a bevásárlóközpontban lopás miatt. 🙂

A könyv második része az Adammel való kapcsolatáról szól, és arról, hogyan kezd a betegsége kiújulni. Tudják, hogy nincsen sok idejük hátra, ezért a lehető legtöbb időt töltik együtt. A könyv olvasása közben beleszerettem Adambe. Annyira kitartó és odaadó fiatal kora létére, és roppant cuki. Remélem, hogy sok hasonló fiú / férfi létezik a világban, akik gondok idején nem szaladnak a világvégére, hanem igenis küzdenek, tartják szerelmükben a lelket. Jenny Downham

Pillanatok. Pillanatok halmozódnak egymás hegyén-hátán.

A történet persze kiszámítható, de ez a lényeg. Senki sem hiszi, hogy Tessa meggyógyulhat, de itt sokkal inkább az fontos, hogy Tessa hogyan jut el idáig, hogyan tapasztalja meg a szerelmet, az addig szétesett családja hogyan forr újra össze, és egyfajta vigaszt nyújt minden hasonló helyzetben lévő betegnek és hozzátartozóinak. Tetszett a könyv mondanivalója, ezért ajánlom mindenkinek. Könnyfakasztó, brutális. A sírófaktor erősen ötös!

A könyvből készült film is, amit természetesen szintén ajánlok. A forgatókönyv rettentül hű maradt, alig változtattak pár apró részletet. Teljes mértékben végigköveti az eseményeket. A főszerepet a már sok jó filmből ismert Dakota Fanning játssza, akinek roppantmód jól áll Tessa szerepe. Adam szerepét pedig Jeremy Irvine kapta, akivel teljes mértékben kiegészítik egymást. Jeremy ráadásul a Lauren Kate féle Fallen moziban is fog játszani, amit hazánkban forgatnak. 🙂

Íme a Most jó c. film trailere:

Kedvenc idézetek:

Az összes nagy költőnek TBC-je volt; a művészi érzékenység jele. A rák egyszerűen csak megalázó.

A világegyetem lehet véletlenszerű, de módomban áll tenni valamit, hogy megváltoztassam.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: