Könyvkritika – A nyár, amikor megszépültem

Erről a könyvről olvastam jót és rosszat is, nem mindenkinek volt ugyanaz a véleménye, mint nekem. Egy nyári könnyed olvasmányt kerestem, ezért gondoltam, hogy ez a történet megfelelő lehet, hogy kikapcsolódjam a mindennapokban, még ha éppen nem is süttetem a hasam a Balaton partján.

A nyár, amikor megszépültemJenny Han – A nyár, amikor megszépültem

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Oldalak száma: 256
Kiadás éve: 2013
Sorozat: VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK

„Ebben a könyvben mindaz benne van, amire minden lánynak szüksége van nyáron.”

Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beachre menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val. Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat?

A nyáron játszódó történeteket azért kedvelem különösképpen, mert jobban bele tudom élni magam, jobban azonosulni tudok a szereplőkkel, miközben azt képzelem, hogy áztatom a lábam a tengerparton, föld körüli túrára megyek, vagy éppen megmászom az Eiffel-tornyot. Ez a történet is ilyen volt, rögtön Cousins Beachen éreztem magam Belly és családja társaságában.

A könyv elején megismerjük Bellyt, édesanyját és bátyját, Stevent, akik éppen Cousins Beachre tartanak, Belly édesanyjának barátnőjéhez és annak két fiához. Belly minden eddigi nyarát itt töltötte, így kiskorától együtt nőtt fel a két másik fiúval, Conraddal és Jeremiah-val. Belly régóta epekedik az idősebbik fiú, Conrad után, ám eddig úgy tűnt, hogy ő csak mint kishúg törődik Bellyvel. Ráadásul Conrad, Steven és Jeremiah folyton kihagyta őt mindenféle buliból, csíntalanságból, Belly rendszerint anyjával és Susannah-val töltötte az estéket.

Ez a nyár Belly számára változást ígér, hiszen ezen a nyáron tölti be a 16. életévét (furcsa, hogy ez Amerikában olyan nagy szám, kiváltképp, mert ez az a kor, amikor a fiatalok jogsit szerezhetnek), és eltervezi, hogy többé nincs mit takargatnia. Ezen a nyáron úgy tér vissza, ahogy eddig még Conrad, Jeremiah és Susannah nem látta: megvált a szemüvegétől, kontaktlencsét hord és lekerült a fogszabályzója. De nem csak ezeken a változásokon ment keresztül, hanem abban az egy évben, míg nem találkozott két gyerekkori jó barátjával, nővé érett. A csípője szélesebb lett, megnőttek a cicijei, sokkal formásabban mutat a fürdőruhában, bár nem festi magát és nem hord lányos ruhákat, de így is szép “nagylány” lett belőle. Belly elérkezettnek látja az időt, hogy végre bevallja Conrad iránti szerelmét, most hogy már szépnek érzi magát.

Azonban mikor Belly megérkezik a nyaralóba, nem egészen az a hangulat várja, mint szeretné. Édesanyja és Susannah szokatlanul zárkózott, Conrad cigizni és inni kezdett, abbahagyta a focit, és látszólag semmi sem tetszik a tizennyolc éves kamasznak. Jeremiah is formálódót, ám éppen sokkal jobb irányba, kötődni kezd Bellyhez. Ráadásul bátyja, Steven sem tölthet sok időt a tengerparti házban, mert nem sokára elindul, hogy apjával egyetemet nézzenek . Így lényegében ez az utolsó nyár, amit együtt tölthetnek. Belly természetesen meglepődik ezen az új, megváltozott helyzeten, s hogy a kapcsolata a két fiúval már koránt sem a régi. Míg régen szinte testvérekként kötődtek egymáshoz, mostanra a lehető legmesszebb sodródtak egymástól. Ráadásul úgy néz ki, hogy valami rányomja a bélyegét a nyári napokra, Belly az egyetlen, aki nem tud arról a titokról, amit Susannah rejteget.

Jenny Han

A könyv cselekménye izgalmas, felváltva hallhatunk történeteket a múltból, némelyik részek hosszabbak-rövidebbek, így régebbi fontos momentumokat is megismerhetünk. Tetszett Jenny Han mesélésmódja, választékos, fiatalos fogalmazása. A cselekmény is elegendő volt egy ilyen nyári szerelmes sztorihoz, ráadásul egy kis dráma sem maradt el a végén. Jó választás volt az írónőtől, hogy a nyári események mellett egy komoly szálat is kaphattunk. Ez a rész nagyon erős, és könnyfakasztó. Még annak ellenére is, hogy Susannah és Belly édesanyja egy jelenetben együtt füveznek. 🙂

Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni, hogy néha Belly viselkedését nagyon gyerekesnek éreztem, a lassan 16 éves lány olykor nagyon bugyuta volt, mintha 12-13 éves lenne. Másik félpont a döntéséért jár. Nem akarom elrontani más kedvét, ezért nem spoilerezem, de haragszom érte. 🙂 Függővég persze van rendesen. 🙂 Remélem, hogy a további kötetekből jobban megismerhetjük a szereplőket és kapunk még izgalmas, vicces sztorikat.

Kedvenc idézetek:

Olykor a fejünkben sokkal gyönyörűbbnek tűnik valaki; mintha különleges lencsén keresztül néznénk – de az is lehet, hogy amilyennek látjuk, épp olyan a valóságban.

Egyik részem dühöt, a másik megkönnyebbülést érzett. Olyan volt, mint amikor az ember nagyon vágyik egy mogyoróvajas-banános szendvicsre, és két harapás után rájön, hogy nem is kívánja igazán.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: