Könyvkritika – Téboly

A könyvet a páromtól kaptam meg a névnapomra, nem tartozott azok közé a könyvek közé, amiket mindenáron meg akartam szerezni, de ha már megajándékoztak vele, akkor már ki is olvastam. 🙂 Később rájöttem, hogy jobb, mint amire számítottam. Sőt, sokkal jobb.

Pierre Lemaitre – Téboly

KiadóKÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 304
Kiadás éve: 2010

“A padlón ül, hátát a falnak vetve, kinyújtott lábbal, zihálva. Léo ott van szorosan mellette, mozdulatlanul, feje a lány combján nyugszik. Sophie egyik kezével a gyerek haját simogatja, a másikkal megpróbálja megtörölni a szemét, de mozdulatai rendezetlenek. Sír. Zokogása néha kiáltásba csap át, felüvölt, a hang a gyomrából tör elő. Fejét ide-oda ingatja. Néha olyan erősen belémarkol a kín, hogy tarkóját a falhoz veri. A fájdalomtól kicsit megnyugszik, de hamarosan minden újra összeomlik benne. Léo nagyon jól viselkedik, meg se moccan. Sophie lefelé fordítja a tekintetét, nézi a gyereket, a fejét a hasához szorítja és sír. Senki nem tudja elképzelni, mennyire szerencsétlen.”

Francia filmeket és könyveket nem nézek és nem olvasok. Nem véletlen, szerintem nem csak én gondolom úgy, hogy kicsit elmebetegek. 🙂 Ez erre a könyvre is igaz, de egy thrilleltől mit is várunk?

A történet egy fiatal lányról, Sophieről szól, aki nevelő-babysitterként dolgozik egy gazdag francia családnál. A dolga, hogy a kis Léora vigyázzon, a család szeme fényére. Azonban Sophie a látszat ellenére nem teljesen normális. Legalább is a körülötte történő események nem ezt mutatják. Ez annak köszönhető, hogy korán elveszti a férjét, de folyamatosan olyan dolgokat tesz, amire vagy nem emlékszik, vagy magán is meglepődik. Akkor kezd igazán csúszni a lejtőn, amikor megtalálja a kis Léo holttestét, akit Sophie bakancsfűzőjével fojtanak meg és minden jel arra mutatott, hogy a tettes maga Sophie volt. Ezután egy elmebeteg gyilkos mi mást tehetne, mint menekül, de az emberek szépen lassan meghalnak körülötte.

A sztori szerintem briliáns. Az első fele Sophie szemszögéből íródik, ahol megismerkedhetünk őrült lelkivilágával, ahogyan tette elől menekül a fél országon át. A másik egy titokzatos úriember története, aki egészen hosszú ideje részese Sophie életének, aki persze ebből mit sem sejt.

Tekinthetjük úgy a könyvet, hogy az első felében íródott zavaros történet lényeget a második részben kapjuk kézhez, akkor már minden világossá válik. Nem akarom lelőni a regény lényegét, mert szerintem nagyon jól össze lett téve, izgalmas kis olvasmány volt, nagyon rövid idő alatt olvastam el.

Pierre LemaitreÉn ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a thrillert és az elgondolkodó, töprengős történeteket, mert ez tényleg az. Egy kicsit abszurd, de pont ez a jó benne. 🙂

Karakter: Nagyon tetszettek, természetesen a két hang a két főszereplő.
Borító: A fülszöveg alapján nem igazán értettem a borítót, de a történetet elolvasva minden kiderül. 🙂
Kedvenc idézet:

A net egy gyilkosok által fenntartott hatalmas szupermarket. Minden föllelhető rajta: fegyverek, drog, lányok, gyerekek, tényleg minden. Az egész csupán türelem és pénz kérdése.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor olvass bele online!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: