Könyvkritika – Tizenhárom okom volt…

Ez volt az a könyv, amit már külföldi megjelenése óta kinéztem magamnak. Nagyon vártam, mikor Magyarországon is végre megjelent, bár megszerezni és elolvasni csak mostanában volt időm.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 260
Kiadás éve: 2011
Clay Jensen semmit sem akart tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta -, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ö neve is elhangzik a kazettákon és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat… és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
A történet egy fiúról szól, aki egyik nap egy különleges csomagot kap, amiben számtalan kazettát talál. Mikor azonban Clay-t legyőzi saját kíváncsisága és egy garázsban porosodó, régi magnóval meghallgatja a kazettákat, meglepetésére Hanna Baker, az egyik iskolatársa szól hozzá, aki pár nappal ezelőtt az iskolai pletykák szerint öngyilkosságot követett el. Senki nem tudja miért és hogyan, egyszerűen megtörtént, de mikor Hanna közli, hogy mindenki, aki szerepel a felvételeken, az egyel több okot adott Hannanak az öngyilkossághoz. Clay elhatározza, mégis meghallgatja őket.
A fiú először nem érti, hogy pontosan miért is került a kazettákra, hiszen semmi olyat nem tett a lánnyal, ami normális esetben indokot adna egy ilyen tettre, de mivel kíváncsisága hajthatatlan, ezért egy térkép segítségével végigjárja a felvételeken szereplő egyes helyszíneket, amiket Hanna jelölt meg.
 

A történet nagyon szívszorító és elgondolkodtató. A legfőbb üzenete az, hogy egyes események milyen nagy hatással lehetnek egy másik emberre és hogy minden összefüggésben áll egymással. Ezt Hanna is nagyon jól elmondja, aki tizenhárom történeten keresztül fűzi a cselekményt, pontosan mi is áll a tette hátterében, ami nem más eseménnyel indult, mint az első csókjával.
A könyvben párhuzamosan olvashatjuk Hanna és Clay elbeszélését, így két fajta szemszögből láthatjuk az eseményeket. Az író nagyon jól megszerkesztette ezeket a kommentárokat, hiszen egy lány és egy fiú gondolkodásmódjában is végigkísérhetjük az eseményeket.
Még egyetlen ilyen jellegű könyvet sem olvastam, de brilliáns, az egyik legjobb Vörös Pöttyös könyv számomra. Igaz, hogy a könyv nem hosszú, összesen 260 oldal, de éppen elég ahhoz, hogy az ember felfogja az üzenetét.

Két olyan távoli ismerősöm is van, akik követtek el öngyilkosságot, az egyik fiú túlélte, viszont a másik lány hasonlóképpen járt el, mint Hanna. Tablettákkal vetett véget az életének. Sajnálom azokat az embereket, akik eddig jutnak az életben, hogy végső megoldásként csak a halált látják, de minden ismerősöm azt mondta erre “jó dolgában nem tudott mit csinálni”. Ez a kérdés egyáltalán nem ott kezdődik, hiszen mindannyian különbözünk egymástól, nem látunk bele mások fejébe, még ha úgy gondoljuk, hogy nagyon jól ismerjük a másikat, meglepetésként érhet minket egy ilyen szörnyű tett.

Az író csodálatosan vezeti végig a történetet, az egyes fejezetek a kazetták végét jelentik, ötletesnek tartom ezt a megoldást. A könyv végén olvashatunk egy “író válaszol” részt, ahol megismerhetjük, hogy Jay Asher ötlete honnan is származik és hogyan készítette el a történetet.
Én mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, nagyon súlyos mondanivalóval rendelkezik és aki olvassa, annak a gondolkodásmódja biztosan megváltozik.
Természetesen a vége nem lesz happy end, hiszen senki sem változtathatja meg a történteket, az ember akaratlanul is ráébred, hogy a helyzetből nincsen menekvés. Senki nem változtathat rajta.

 
Karakter: Sok karakter nem szerepel a könyvben, Clay szemén keresztül láthatjuk az eseményeket. Nekem nagyon tetszik ez a minimalista megoldás, mert lényegében nem szól másról, csak arról, hogy a fiú meghallgatja a kazettákat. 
Borító: Sok borítót találni az interneten, szinte minden egyes országban más borítót szerkesztettek. Nekem a magyar tetszik a legjobban. 
Szöveg: Hanna és Clay “szövege” jól elkülönül, Hanna monológját dőlt betűvel szerkesztették meg. Jó választás volt, könnyen olvasható. 
Fejezetek: A fejezeteket a kazetták egyes oldalaival jelöltek. Egy történet, egy ok az egy fejezet. Egyedi megoldás. 
Kedvenc rész: Lényegében egészen a végéig úgy hittem, hogy valami csoda folytán Hanna még is megmenekül, vagy hogy valahova elrejtőzött és Clay lesz az, aki megtalálja és kideríti a titkát, de ahogy az utolsó laphoz értünk egyre inkább éreztem, hogy sajnos semmi nem változtathat a múlton. A befejezés szomorú, megríkatja az embert. 
Rész, amit nem szerettem: Nem volt ilyen.
Kedven idézet:
 
“Senki sem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére. Sokszor fogalmunk sincs.”
 
“Légzésem kezd lelassulni. Izmaim kezdenek ellazulni. 
Aztán egy kattanás hallatszik a fülhallgatóban. Lassú lélegzetvétel. 
Kinyitom szemem a fénylő holdra. 
És ott van Hannah, teli melegséggel. 
Köszönöm.”
 
 
Összességében a történet: 
toll2toll2toll2toll2toll2
 
 
 
Úgy hallottam, hogy a könyvet hamarosan megfilmesítik és Hanna szerepét Selena Gomez kapta meg. Találtam egy fanmade trailer, ami nagyon jól sikerült!
 

Könyvkritika – Tizenhárom okom volt…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

  1. Ez a kedvenc könyvem, és remélem hamar elkészítik a filmet, mert már nagyon várom. És nagyon örülök annak, hogy Selena Gomez alakítja a lány szerepét, nagyon hó színésznő:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: