Nyári olvasmányok a vízpartra

Az elmúlt években, ha nyaralni mentünk vagy csak arra vágytam, hogy a kertünkben ejtőzzek, nem telt el úgy hét, hogy na gyűjtöttem volna egy rakat olvasnivalót. Kiváló alkalom, hogy beszerezzetek néhány olvasmányt, ilyenkor a nagyobb online shopokban is akcióznak, de ajánlom figyelmetekbe az antikváriumokat, postai könyvállványokat, mert ilyenkor kincsekre lelhet az ember.

Kiera Cass: A szirén

Számomra is meglepő módon nagyon magával ragadott ez a könyv. Alapból imádok mindent, ami sellőkről, szirénekről szól (egyik kedvenc Disney mesém A kishableány, alsósként egyik farsangkor sellőnek öltöztem), de nagyon sokszor az a bajom ezekkel a történetekkel, hogy nem tudnak újat mutatni.

Nos, ez a könvy nem ilyen. Alapvetően nem egy vidám történet, de végig le tudott kötni, a szerelemi szál, ami kibontakozik Kahlen és Akinli között nagyon aranyos, már-már a tinédzser éveimet juttatja eszembe. 🙂

Emma Straub: Nem vagyunk már gyerekek 

Emma Straub könyve egy mély érzelmeket tartalmazó családregény tulajdonképpen. A címben van egy fanyar humor, egyfajta kikacsintás; felnőttnek lenni nem garancia arra, hogy mindent tudsz a világról. New York állam északi részén buborékukba zárkózva a Strick família amolyan kirakati család, de mélyen a felszín alatt semmi sem stimmel. A főszereplő, Astrid Strick háromgyerekes anya, özvegy, hatvannyolc éves, nem csak ő, de egész családja súlyos terheket cipel a vállán.

Nem tipikusan tengerparti, habos-babos, nyári történet, ám mégis azért gondoltam beletenni a listába, mert nyáron az embernek van kedve, ideje elmélyedni akár ilyen súlyos témákat feszegető regényekben is.

Veronica Henry: Hosszú hétvége

Az előző könyv teljes ellentéte a mostani: igazi romantikus, kedves történet egy ismét egymásra találó egykori szerelmespárról. A helyszín tökéletes és festői, olyan érzése van az embernek, mintha a szereplők csak arra vártak volna, hogy valami varázslatos történjen az életükben, ami egy hosszú hétvége alatt be is következik.

A helyszínleírások csodálatosak, életszagú történések és szerethető szereplők jellemzik ezt a könyvet. Katie Fforde stílusához tudnám leginkább hasonlítani, így a fanoknak kötelező.

Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak 

Ezzel a könyvvel én még csak most találkoztam, habár a filmváltozatba is belefutottam már többször is, de eddig valahogy sosem fogott meg a fülszöveg. Egyébként nem nagyon szeretem a távol-keleti filmeket, de mostanában egyre több értékelhető alkotás érkezett (Élősködők, Vonat Busanba), amik ráébresztettek, hogy talán érdemes adni nekik egy esélyt.

Először nem igazán tetszett a hangulat, a néhol pofátlan szereplők, de ahogy haladtam az oldalakkal, rájöttem, hogy nem tudom letenni. 🙂 Nem kifejezettem mondanám szokásos romantikus történetnek, mert egyben kemény szatíra és társadalomkritika is megjelenik benne, de el tudom képzelni, hogy a szingapúri elit pontosan olyan, ahogyan az író lefesti (na jó, néha lehet, hogy tényleg túloz egy kicsit).

Ígérem, hamarosan bepótolom a filmváltozatot is, habár azt olvastam, hogy a kettő cselekménye elég máshogy alakul, de kiváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből a sztoriból.

Mona Awad: Nyuszika

Mona Awad első megjelenő regénye berobbant a könyves piacra és ütött egy akkorát, hogy mindenki leesett a székről. Az Antilányregényről sokat beszéltek akkoriban, az én figyelmemet is a metró mozgólépcsőjén felfelé (vagy talán lefelé) haladva ragadta meg, naponta többször is elmentem mellette. Az Antilányregény nagyon megfogott, annyira őszinte, velős és szívfacsaró volt, hogy mindenkinek kötelezőnek adnám fel.

Éppen ezért nagy elvárásokkal kezdtem neki ennek a könyvnek is, és bár tudom, hogy az Antilányregényt is sokan csalódásnak élték meg, én valahogy mégis tudtam vele, illetve ezzel a regénnyel is azonosulni. Imádom ezt a nőt, de tényleg. A stílusa, ahogy ír, fogalmaz – oké, dícséret a magyar fordításnak is -, de le a kalappal. Sokan vádolták azzal, hogy szinte már túl hiteltelen, túl szürreális némely jelenete, én akkor is imádom. 🙂

Mona Awad, ahogy a korábbi Antilányregényt is, saját életéből merítette, éppen ezért hasonlít annyira a New England-i egyetem Awad saját alma materére, a Brown Egyetemre, és egészen biztos vagyok benne, hogy akadtak olyan lányok is arrafelé, mint a könyvben szereplő tündibündi Nyuszikák.

Linda Holmes: Evvie Drake bedobja magát 

Linda Holmes szintén elsőkönyves író, de szerencsére magyarul is megjelent eme remek könyve.

Amikor először találkozunk a főszereplővel, Evvie-vel, akkor egy gyászoló özvegyet látunk magunk előtt, aki kisé belefásult az életbe, alig mozdul ki a hatalmas, férjével közös házukból. De amikor az egykori baseballjátékos, Dean beköltözik Evvie házába társbérlőként, a nő élete (és hangulata) megváltozni látszik. Kiderülnek a nő zűrös első házasságának részletei, és egy új románc is kezd kibontakozni Deannel.

Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a könyv komótosan halad előre, tehát nincs a két szereplő között rögtön az első néhány oldalon izzó levegő és féktelen szex a padlón. Mindkét szereplőnek vannak titkaik és időbe telik, mire felfedik azt egymás előtt, és először barátság, majd vonzalom alakul ki kettejük között. Egy kedves, szívbemarkoló sztoriról van szó.

És aki szeretne angolul is olvasni:

Sarah Dessen: That Summer

Néhány éve olvastam már ezt a sztorit az írónőtől, nagyon sajnálom, hogy még nem érkezett meg magyarul, pedig Sarah Dessen könyveinek mindegyike érdemes rá, hogy lefordítsák. Igazi nyári, tini problémákkal teli sztori.

A regény egy tizenöt éves lány, Haven küzdelmeit mutatja be, aki megpróbálja elfogadni az életében bekövetkező nagy változásokat, amelyek felett nincs hatalma. A szülei válása, az apja második házassága és a nővére közelgő esküvője miatt Haven úgy érzi, hogy nem tudja irányítani az életét, ezért folyton arra a nyárra gondol, amikor nővére, Ashley még Sumner Lee-vel járt, és a családi életük tökéletesnek tűnt. Amikor Sumner Lee visszatér Lakeviewba, Haven azt gondolja, a sors azért küldte, hogy valamilyen módon helyrehozza a múltat, és itt kezdődnek a bonyodalmak.

Érdekesség, hogy a könyv alapján készült egy film is, amiben Mandy Moore játsza a főszerepet (Szerelmi leckék hitetleneknek), illetve a film nem csak ezen könyv, hanem az Egy felejthetetlen év című Dessen regény ötvözete, ám a fő fontosabb szál és szereplők az utóbbi könyvben szerepeltek.

Maggie Shipstead: Great Circle

Az írónőtől még nem jelent meg semmi magyarul, de azért esett mégis a választásom erre a könyvre, mert egy külföldi oldalon nagy akció volt rá, és mert a fülszöveget érdekesnek találtam. Marian Graves – a történet egyik főhőse – egy elszánt, karakán, rettenthetetlen pilóta, aki a 20. század eleji társadalmi elvárásokkal dacolva nőként a repülés szerelmesévé válik. Vágya, hogy az Északi- és a Déli-sark fölött átrepülve megkerülje a Földet. Marian karaktere, amolyan talpraesett, belevaló női protagonista, mint egykoron Amelia Earhart, a legelső jelentősebb női pilóta szintén ebből az érából. Arra törekszik, hogy a férfiak szemében is elismerésre tegyen szert, egy olyan korban, amikor a nők ilyen álmait puszta fantáziálásnak tekintették. Mariant nem érdekli, mit gondol róla a társadalom; rövid, fiús frizurát hord és férfi ruhákat, akárcsak maga Amelia Earhart.

A történet másik főhőse a jelenben Hadley Baxter, egy zűrös színészcsemete, aki egy készülő filmben Marian Graves szerepét kapja meg. Elmélyülése az egykori pilóta karakterében izgalmasan bontakozik ki Marian saját történetével párhuzamosan, és kettejük személyisége már-már összefonódik. Nagyon alapos kutatómunka van mögötte, nem csoda, a kötet hét évig készült, és csaknem 600 oldalas – epikus méretű, gazdag, filmszerű részletességű műről van szó. Ajánlom olvasásra.

És ti, mit olvastok a nyáron?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: