A 10 legdrágább könyves adaptáció

Az amerikai filmstúdiók előszeretettel merítkeznek képregényekből, mesekönyvekből, videójátékokból és regényekből, hiszen ha valami már egyszer nagy rajongótáborra tett szert, miért ne készüljön belőle mozifilm?

Most a 10 legdrágább adaptációt hoztam el nektek, amik komoly gyártási költséget jelentettek a stúdiók számára.

#1 Polar Expressz – 165 millió dollár

10-1

Ez a 2004-ben Tom Hanks főszereplésével készülő animációs film Chris Van Allsburg 1985-ben kiadott gyermekregényén alapszik. Egy fiatal fiú kalandjait követi, aki más gyerekekkel vonattal indul el az Északi sarkra, hogy ott találkozzanak a Mikulással. A film még a Guinness rekordokba is bekerült, mint az első teljesen digitális egész estés film.

#2 Az arany iránytű – 180 millió dollár

Az arany iránytű Philip Pullman Az Úr sötét anyagai fantasy-trilógiájának első részén alapul. A történet egy Lyra nevű kislány kalandjait meséli el a messzi északon, miközben barátját, Rogert keresi.  Egy párhuzamos világegyetemben játszódik, ahol az emberek lelke démonok vagy állati társak formájában testesül meg. A rendező meglehetősen sok ismert színésszel dolgozott: többek között Nicole Kidman, Daniel Craig, Ian McKellen, Eva Green és Kathy Bates csatlakoztak a produkcióhoz, ami sajnos nem ért el olyan nagy sikereket, mint remélték. A főszereplő kislányt, Dakota Blue Richards-t tízezer jelentkező közül választották ki, az volt az első filmes szerepe, a kritikusok nem is voltak elragadtatva a játékától. A könyveket most egy televíziós sorozat feldolgozásaként láthatjuk.

#3 Óz, a hatalmas – 217 millió dollár

Ebben a filmben James Franco játssza Óz csodálatos varázslójának a szerepét. Frank L. Baum gyermekregényében megjelenő világban játszódik, egyfajta előzménytörténetként szolgál. A film visszanyúl a kezdetekhez és bemutatja, hogyan lett Ózból, a pitiáner kis cirkuszi bűvészből a mindenki által ismert és tisztelt nagyhatalmú varázsló. Annak ellenére, hogy a film vegyes kritikákat kapott, a bevétele sikeresen zárult. 

#4 A Gyűrűk ura trilógia – 230 millió dollár

7-1

Peter Jacksonnak köszönhetően nemcsak egy klasszikus lépett a mozivászonra, de a trilógia megalapozta a Középföldén játszódó további történeteket is. Nagyon sok rajongót szerzett magának, az egész produkció méltón színvonalasra sikeredett. Ez a filmtrilógia előkészítette a terepet olyan hasonlóan bonyolult, szerteágazó történettel rendelkező, nagy költségvetésű show-knak, mint például a Trónok harca vagy a későbbi Hobbit-filmek.

#5 John Carter – 263,7 millió dollár

2012-es amerikai fantasztikus akciófilm, amelynek rendezője Andrew Stanton. A film A Mars hercegnője című regény (1917) alapján készült, ami Edgar Rice Burroughs amerikai író Mars-sorozatának első kötete. A film kritikai értékelése vegyes volt: pozitívan illették a látványt, Michael Giacchino filmhez komponált zenéjét és az akció-jeleneteket, ugyanakkor a történet és a színészi játék negatív visszajelzést kapott. Érdekesség, hogy bevételi szempontból minden idők legnagyobb bukásai közé tartozik.

#6 Twilight Saga – 385 millió dollár

5-1

A filmsorozat Stephenie Meyer azonos című regényeiből készült. A sorozat első két filmje összesen több mint egymilliárd dollárt jövedelmezett, ami annak köszönhető, hogy már a könyvek megjelenésekor nagyon nagy volt a rajongótábora. Amikor a Summit Entertainment 2007-ben független filmstúdióvá alakult, megvette a regény megfilmesítési jogát. A vállalat úgy vélte, a film jó lehetőséget jelent Meyer könyveinek sikerét látva. Az első rész (Alkonyat) az első napon 35,7 millió dollárt jövedelmezett. DVD-n 2009. március 21-én jelent meg, újabb 181 millió dolláros bevételt produkálva.

#7 Az éhezők viadala – 495 millió dollár

2012-ben bemutatott sci-fi-kalandfilm, amit Suzanne Collins Az éhezők viadala című regénye alapján írtak. A főszerepet Jennifer Lawrence kapta, amivel nem teljesen voltak megelégedve a rajongók, mivel Lawrence teljesen más testfelépítéssel rendelkezett, mint a könyvben feltüntetett főszereplő. Lawrence kemény edzésbe kezdett, hogy az alakja megfelelő legyen. Ebben az edzésben sziklát és fát kellett másznia, parkourt kellett gyakorolnia és rengeteget futnia. Rengeteg kritikus hasonlította össze a filmet és a könyvet is a Harry Potter és az Alkonyat könyv- és filmsorozattal. A kritikák szerint ez a sorozat sokkal érettebb témákat dolgoz fel, mint két társa.

#8 Narnia Krónikái – 560 millió dollár

A Narnia Krónikái hét fantasy regényből álló sorozat C. S. Lewis tollából. Viszonylag későn kapta meg a filmadaptációt, a sorozat második része, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény 1950-ben jelent meg, magyar fordítás csak 1977-ben. A második kötetet filmesítették meg először, 2005-ben érkezett a mozikba. Az elsőt két másik film is követte, a Caspian herceg (2008) – a könyvsorozat 4. kötete, és a Narnia Krónikái: A Hajnalvándor útja (2010) – a sorozat 5. kötete. Felröppentek olyan hírek mostanában, hogy a folytatás Netflixre várható, érdemes figyelni.

#9 A Hobbit-trilógia – 623 millió dollár

2-2

A Gyűrűk ura filmek félelmetes sikerének hála, Peter Jackson úgy döntött, hogy visszatér Középföldére, s ezúttal életre kelti Tolkien első, A Hobbit című könyvét, ami tulajdonképpen a Gyűrűk ura-trilógia előzménytörténete. Ezt azonban Jackson már eleve trilógiának szerette volna. A Hobbit könyv mellett Tolkien más, az univerzumban játszódó írását is megnézte, és néhány teljesen új karaktert is létrehozott. A két trilógia sok helyen összefonódik, hiszen megjelennek benne olyan karakterek, akiket a Gyűrűk urából már ismerhettek a nézők. Mivel A hobbit nem rendelkezett elég forrásanyaggal egy filmtrilógia számára, a forgatókönyvírók számos, A Gyűrűk Ura függelékeiben szereplő elemet használtak annak készítése során.

#10 Harry Potter széria – 1,2 milliárd dollár

hp1

Természetesen nincs szükség arra, hogy bemutassuk J.K. Rowling sorozatát, hiszen nem csak az egyik legdrágább franchise-ról van szó, hanem a legtöbb bevételt termelő sorozatról. És ne felejtsük el, hogy a varázslóvilágtól nem kell örökre elköszönnünk, hiszen azóta két “folytatást” is kapott Legendás állatok és megfigyelésük cím alatt. A film nem előzménye a Harry Potter sorozatnak, hanem a varázslók világának kitágítása térben és időben: a könyvektől (és a korábbi filmektől) eltérően nem Angliában, hanem az Egyesült Államokban játszódik, kb. 70 évvel korábban.

 

Ha tetszett a cikk, dobj egy csillagot vagy lájkot. Ha meghívnál egy virtuális kávéra, itt tudod megtenni: https://www.patreon.com/cassyblacksmith

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: