5 híres könyv, amit álmok inspiráltak

Mindenki álmodik, de álmaink általában nem mások, mint a tudatalatti kivetülései és legtöbb esetben a napközben megtörtént eseményeket éljük újra. Ám az álmok sokszor lehetnek nagyon szürreálisak, bonyolultak, vagy olyanok, amik akár beleillenének egy horrorsztoriba is. Hallottunk már néhány olyan íróról, akiket nem egyszer álmaik ösztönöztek, hogy tollat ragadjanak, és ezzel jó néhány nagyszerű irodalmi mű született.

Az alábbiakban 5 általam is olvasott könyvet hoztam, amit álmok inspiráltak.

#1 Stephenie Meyer – Alkonyat

Jó, talán ez a legevidensebb mind közül, hiszen az írónő is szívesen hangoztatta, hogy a sztori születését egyik álma inspirálta. Azt kevesebben tudják, hogy 2003-ban történt az eset, és annyira foglalkoztatta a jelenet, hogy rögtön le is jegyezte. Ahogy későbbi interjúk során kiderült, Meyer azt a jelenetet álmodta meg, ami a regény 13. fejezete lett végül, ahol Bella és Edward a mezőn fekszik és arról beszélget, hogy tulajdonképpen milyen akadályai vannak, hogy egymáséi legyenek.

Meyer azt írta a weboldalán: „Kettejük közül az egyik csak egy átlagos lány volt. A másik fantasztikusan gyönyörű, csillogó és egy vámpír. Megvitatták a tényekkel járó nehézségeket, hogy A) egymásba szerettek, miközben B) a vámpírt különösen vonzotta a lány vérének illata, és nehezen tudta visszafogni magát, hogy azonnal meg ne ölje.”

Mint tudjuk, a könyv hatalmas siker lett, 17 millió példányban adták el, 91 hétig vezette a New York Times Bestseller listáját.

#2 Stephen King – Tortúra

Stephen King korunk egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb írója, ezért meglepő lehet, amikor megosztotta egy interjúban, hogy néhány alkalommal ő is az álmaiból merítkezett. A Tortúra esetében King elmondta, hogy egyszer elaludt egy repülőgépen, és arról álmodott, hogy egy rajongója elrabolja kedvenc szerzőjét, és túszul ejti. Amikor felébredt, Kinget annyira lenyűgözte a sztori abszurditása, hogy még a repülőtéren kétségbeesetten lekörmölte a regény első 40–50 oldalát. A Tortúra természetesen bestseller lett, amely hamar meg is kapta a filmváltozatot, amiben Kathy Bates maradandó alkotást nyújtott, és ezért a szerepért meg is kapta a Legjobb Női Főszereplőnek járó Oscar-díjat és bezsebelt egy Golden Globe-ot.

#3 Mary Shelley – Frankenstein

1816-ban Mary Shelley csak tizennyolc éves volt, amikor a barátjával (és a jövőbeli férjével), Percy Shelley-vel Lord Byron birtokán, Svájcban töltötte a nyarat. Egy éjjel, miközben a tűz körül ültek, a beszélgetés az emberi test elektromos áram segítségével történő újraélesztésének témájához ért. Shelley azon az éjszakán meghatározó álmot látott, holttestek képei örvénylettek át a fején; miközben aludt, egyértelműen megelevenedett előtte Frankenstein szörnye, és az egész folyamat, ahogy a szörny életre kelt.

Shelley miután felébredt elkezdett írni egy novellát az álmáról. Ugyanebben az évben a férje, aki szintén író volt, arra ösztönözte, hogy írja meg a sztorit egy teljes hosszúságú regény formájában. Szerencsére hallgatott férjére, így megírta a regényt, ami Shelley tizenkilenc éves korában meg is jelent.

#4 Robert Louis Stevenson – Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

A skót Robert Louis Stevenson már sikeres író volt, amikor egy olyan orvosról álmodott, aki skizofréniában szenvedett, és a testében egyszerre két személyiség élt, az orvos Dr. Jekyll és Mr. Hyde. Stevenson gyorsan dokumentálta az álmában látott jeleneteket, majd kevesebb, mint három nap alatt elkészítette regényének első vázlatát. Szokása szerint megengedte feleségének, hogy felülvizsgálja a vázlatot, és javaslatainak felhasználásával szerkesztette és újraírta a kézirat egyes részeit. Hihetetlenül hangzik, de tíz nap alatt készítette el a teljes kéziratot, attól a pillanattól kezdve, amikor felébredt álmából.

#5 Richard Bach – Jonathan, ​a sirály

Egy kevésbé ismert könyvvel zárjuk a sort, amit mindenképpen ajánlok olvasásra. 1959-ben Richard Bach, aki pilóta volt, állítólag hallotta, amint egy hang a fülébe suttogta a regény címét. Azonnal leírta a kézirat első néhány fejezetét, mielőtt az ihlet elfogyott volna. A félkész kéziratot megőrizte, és csak nyolc évvel később, egy álom inspirálta jelenet indította útjára a kézirat többi részét. Nem kifejezetten regényről van szó, inkább amolyan spirituális tanmese az önfejlesztésről, hitről, életről-halálról, a világban elfoglalt helyünkről szól.

 

Hogy tetszett a lista? Ha szeretnél még több ilyet, nyomj egy csillagot vagy lájkot.

Légy a pártfogóm! Ha tetszik a munkásságom, akkor itt tudsz támogatni: https://www.patreon.com/cassyblacksmith

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: