Ilyen, amikor 10.000 könyv árasztja el az utcákat

Amikor megláttam ezt a cikket, azonnal tudtam, hogy bejegyzést fogok róla írni, mert annyira jó kezdeményezésnek tartom, hogy szót érdemel. A Luzinterruptus egy olyan aktivista csoport neve, akik különböző külső városi helyszínek monoton egyhangúságát kívánják összepárosítani és felpezsdíteni a művészetekkel, festészettel, irodalommal. Így tették ezt a 2016-os Nuit Blanche alatt, amit a “Fehér Éjszaka” fesztiváljának neveznek. A fesztivált több nagyváros utcáin rendezik meg, és arról szól, hogy egy éjszaka alatt szeretnének egy kis színt vinni a város utcáiba, amit különböző fényinstallációkkal és természetesen múzeumok, galériák, színházak ingyenes látogatásával gazdagítanak.

Hasonló, mint nálunk a Múzeumok Éjszakája, csak a Nuit Blanche nem szab határt a képzeletnek, a művészeti irányzatok színes palettája elérhető egyetlen éjszaka alatt: freestlye táncosok, balettesek parádéznak az utcákon, festők, művészek alkotnak a parkokban, zenekarok verődnek össze, hogy komoly- és könnyűzenei koncerteket adjanak például kereszteződésekben. Mindezt úgy, hogy a teljes város ki van világítva.

A Nuit Blanche apropójából 2016-ban a csoport egy csaknem 10.000 világító könyvből álló fényfolyosót hozott létre Toronto egyik legforgalmasabb utcájában. A könyvek nagy részét egyébként az Üdvhadsereg adományozta, de voltak egyéni adományozók, iskolák, könyvtárak is beszálltak az akcióba. 50 önkéntes dolgozott a projekten, 12 nap alatt sikerült felépíteni az utcai installációt. A fényfolyosó csak 10 órát pompázhatott, de akkor is nagyon lenyűgöző volt. Az igazán zseniális az, hogy a könyvek nem vesztek kárba, bárki szabadon sétálhatott köztük, és akinek megtetszett egy könyv, azt ingyen haza is vihette. Így maradt igazán emlékezetes az alkotás.

Íme néhány kép róla:

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: