Évértékelés 2015

Mivel tavaly is született már hasonló poszt, ezért most is készültem egy kis összefoglalóval. Ez az év olvasás szempontjából gyengébb volt, mint a tavalyi. Az elolvasott könyvek száma 48, ami még mindig azt jelenti, hogy közel hetente 1 könyvet végeztem ki. Voltak persze olyan időszakok, amikor kevesebb időm jutott az olvasásra munka és egyéb okok miatt, de magamhoz képest ez elég szép teljesítmény, ha azt nézzük, hogy közben készültem az V. Aranymosás pályázatra.

mielott_megismertelek1, A legjobb romantikus könyv

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Jojo Moyes könyve teljesen levett a lábamról. Egy nem mindennapi sztori egy nem mindennapi szerelemről, ami szépen fokozatosan bontakozik ki a két főszereplő között. Szívesen látnám viszont a mozivásznon is, nagyon sok érzelmet váltott ki belőlem. Egyértelműen ajánlom olvasásra!

 

 

 

 

utanád_a sötétbe2, A legjobb New Adult könyv

A. Meredith Walters: Find You in the Dark – Utánad a sötétbe

Nagyon vártam már a könyv megjelenését, mind a borító, mind a történet tetszetős volt. Szintén egy kicsit csavart sztori egy furcsa szerelemről. Csak azt sajnálom, hogy nem kapott folytatást.

 

 

 

Útvesztő3, A legjobb dísztópia

James Dashner: Az útvesztő

Az útvesztő című film megnézése után természetesen egyből elolvastam a könyvet is. Mindenképpen csak ajánlani tudom azoknak, akiknek tetszett James Dashner világa, mert sokkal több infó kiderül az egész történetről, kevésbé ködös, mint a film. Ráadásként jobban megismerhetjük a  főszereplőket!

 

 

 

Könyvkritika - Nightshade - Az Őrzők4, A legjobb fantasy

Andrea Cremer: Nightshade

Nos, nem sok fantasy könyvet olvastam, de Nightshade trilógia mindenképpen kiemelkedik. Imádtam a teljesen egyedi történetet, az új világot, az Őrzőket, Calla és Shay karakterét. Az egész történet egy kicsit lezáratlan volt számomra, mert sokkal jobbnak tartom az egész háttérvilágot, mint mondjuk Cassandra Clare Végzet Ereklyéi sorozatát. Csöppet sem fair, hogy míg az árnyvadászok egy csomó plusz kötetet, cameo- és előtörténetet kapott, addig Andrea Cremer nem gondolkodott el a folytatás mellett. Mindenesetre a Nightshade trilógia olyan, amit bármikor újból elővennék.

 

Ha maradnék5, A legszívszorítóbb történet

Gayle Forman: Ha maradnék

Istenem, ezt a könyvet végigsírtam. Főként a végét, annyira izgultam Miáért, hogy ki sem láttam a könnyek közül. Imádtam Miát, a flúgos rocker szüleit, Adam és Kim karakterét. Nagyon drukkoltam, hogy minden rendbe jöjjön Mia életében. Sok dolog járta fejemben, miközben olvastam. Köszönöm a nagyszerű élményt.

 

 

 

létezik térkép6. A legjobb ifjúsági könyv

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

Jennifer E. Smith-től ez volt az első könyv, amit olvastam, és egyértelműen az írónő belopta magát a szívembe. Minden megvan benne, ami egy klassz tini szerelmi történethez kell: véletlen találkozás a Nagy Ő-vel (aki nem mellesleg angol és nagyon cuki-szexi-dögös), egy kis családi dráma, konfliktus a szülőkkel, esküvő… és a végén a nagy happy end és egymásra találás. Szuper volt!

 

 

covers_3103337. A legjobb realista

Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr

Ajándékkötet volt a Könyvmolyképzőtől, amit ezúton is köszönök, mert iszonyatosan megszerettem McGarry történetét. A két főszereplő (Echo és Noah) fejében is beleláthattunk, váltakozva mesélték el a történetüket és együtt próbáltak meg túllépni a gondokon. A könyv erős mellékszereplőkben sem volt hiány, akik külön folytatást is kaptak.

 

 

 

covers_2390558. A legjobb krimi

Gillian Flynn: Holtodiglan

Mostanában egyre több krimit olvastam, valahol Harlan Cobennél kezdődött. A legjobb krimi egyben az év egyik legnagyobb könyves és filmes dobbantása, a Holtodiglan. Először a filmet láttam, nem is tudom, hogy miért nem hallottam róla, hogy először a könyv készült el. Amikor Magyarországra ért, akkor már mindenki odáig volt a filmért, Ben Affleck és Rosamund Pike alakításáért. Aki szerette a filmet, akkor az nagyon gyorsan olvassa el a könyvet is, mert higgyétek el, ez valami zseniális! 🙂

 

covers_2549099. A legszebb borító

Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Nehéz a legszebb borítót kihirdetni, amikor annyi sok szép könyvet szereztem az elmúlt időszakban, de még is ki kell emelnem Kiera Cass A Párválasztó című könyvét, ami teljesen lenyűgözött. Imádtam simogatni a borítót és magam is elképzeltem, hogy milyen lehetek egy ilyen csodaszép ruhában, mint America.

 

 

 

ezusthid10. A legjobban várt folytatás

Helena Silence – Ezüsthíd

Nagyon vártam Helen Silence új könyvét, a körmömet lerágtam, mire végre megjelent. Az Enigma volt a tavalyi év legjobb magyar könyve. Csak nagyon nehezen veszem rá magam, hogy leírjam, hogy a folytatás nem olyan lett, mint vártam, de a legjobban várt folytatás címét az Ezüsthíd kapja.

 

 

 

covers_34300611. A legnagyobb csalódás

Mats Strandberg · Sara B. Elfgren: A kör

Tényleg, esküszöm nagyon akartam szeretni ezt a könyvet. Nagyon is vártam, hogy végre elolvashassam, de sajnos nálam nem a várt élményt nyújtotta. Számomra idegen volt az E/3 személyű jelen idejű elbeszélés, ami egyszerre több karakter nézőpontján keresztül mesélt. Maga a fantasy szál sem ütött akkorát, valójában egy kicsit untam is.

 

 

covers_31099012. A legrosszabb választás

Abbi Glines: Te vagy nekem a levegő

Sajnos az idén is belenyúltam egy rossz könyvbe, amitől nem azt kaptam, mint vártam. Sajnos Abbi Glines már az eddig megjelent könyveivel sem lopta magát be a szívembe, de ez a történet egyenesen borzalmas volt. Tudom, hogy nem mondunk ilyet egy könyvre, mert azért vásárolunk könyvet, hogy örömöt, új élményt nyújtson, ám ez ennél elmaradt. A szereplőt sekélyesek, unalmasak voltak, állandóan nyafogtak, és a sztori is csupa sablon és klisé.

 

 

papirvarosok13. A két legjobb filmadaptáció

Remek filmadaptáció volt bőven ebben az évben is. Sajnos nem tudtam választani, ezért Az útvesztő és John Green Papírvárosok című könyvének film változata az első helyre került nálam.

 

 

covers_28938914. Az alulértékelt

Justina Chen Headley: Iránytű önmagamhoz

Kár, hogy a könyv nem kapott nagyobb figyelmet, mert szerintem nagyon szép, elgondolkodtató, tanulságos  és romantikus történet. Szerintem kaphatott volna nagyobb figyelmet is, mert nagyon sok mondanivalója van. Tetszett, hogy minden szereplőnek megvolt a maga baja, amit le kellett küzdenie a történet során. A főszereplők érdekesek, szimpatikusak és szerethetőek. Szülőknek is bátran ajánlom, hogy megértsék a tinik gondolkodását, és hogy egy kicsit közelebb hozza a családtagokat.

 

 

covers_22898215. A legjobb sorozatkezdés

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

Egy aranyos sulis szerelmi történet, ami Párizsban játszódik. Kell ennél több? Imádtam Perkins humorát, könnyed stílusát, a szereplőket, a helyszíneket, egyszóval mindent! Tervezem, hogy hamarosan elolvasom az írónő többi könyvét is.

 

 

 

 

kakukkszó16. Kellemes csalódás

Robert Galbraith – Kakukkszó

Egy kicsit féltem elkezdeni Rowling álnéven írt krimijét, számítottam rá, hogy a maga stílusában elég gyenge lesz, de meglepően nagyon jóra sikerült. Sőt, a legjobb krimi címét csak hajszál híján lopta el Gillian Flynn a Holtodiglan kötetével.

 

 

 

 

Szóval, ez volt az én évértékelős bejegyzésem. Remélem, hogy sokan kedvet kaptatok az olvasáshoz. Ezúton szeretnék ismét mindenkinek sikerekben, olvasásban, filmezésben, pihenésben, szerencsében és könyvekben gazdag boldog új évet kívánni! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: