5 érdekesség, amit nem tudtál Agatha Christie-ről

Ha szereted a krimiket, akkor biztos hallottad már Agatha Christie nevét (szégyelld magad, ha nem! 🙂 ), akinek neve tulajdonképpen egybeforrt a csavaros, hátborzongató krimikkel. Olyan közkedvelt szereplők pattantak ki a fejéből, mint Hercule Poirot és Miss Marple, akinek történeteit számtalan alkalommal vitték filmvászonra is.

Agatha Christie 1890. szeptember 15-én látta meg a napvilágot, ezért gondoltam, hogy megemlékezem néhány érdekességel róla. 🙂

agatha_christie_portrait

  1. Dame Agatha Mary Clarissa Christie minden idők egyik legsikeresebb írónője, aki több mint 2 milliárd darabot adott el történeteiből. A legnagyobb krimiírók között olyan írók művei szerepelnek még, mint James Patterson, Conan Doyle, Dorothy L. Sayers és Patricia Cornwell.
  2. Christie az első írását egy fogadás miatt írta meg, amit nővérével Margaret (Madge) Frary-vel kötött. Első regénye 1920-ban jelent meg A titokzatos stylesi eset címen, aminek főszereplője Poirot volt.
  3. Kevesen tudják, de Christie “Mary Westmacott” álnéven romantikus regényeket is írt; verseket és novellásköteteket is jelentetett meg.
  4. Amikor Agatha Christie megölte egyik legsikeresebb szereplőjét, Hercule Poirot, a New Yorker Times egy teljes oldalas gyászjelentést jelentetett meg a legkedvesebb karakternek. Christie nem különösebben kedvelte az álala kitalált szereplőt, úgy nyilatkozott róla, hogy egy utálatos, fárasztó és egocentrikus alak. Christie már az 1940-es években eltervezte, hogy csúnya véget szán a főhősnek, ám ezt egészen 1975-ig húzta. 1976. január 12-án maga az írónő is elhunyt. Hercule Poirot neve a francia poireau szóból jön, ami póréhagymát jelent.
  5. Christie az egyetlen olyan író, akinek egyszerre három különböző darabját is játszották a West End-en egyidőben. Ezek közül az Egérfogó, ami a leghosszabb ideje futó színpadi darab címét is birtokolja. A darabot 1952-ben kezdték el játszani és a mai napig is rendeznek előadásokat. 

5+1: Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen hangon szólalt meg az írónő, akkor itt belehallgathatsz az egyetlen hangfelvételbe, amit valaha rögzítettek róla.

Az én kedvenc Agatha Christie regényeim: Az Ackroyd-gyilkosság, a Találkozás a halállal és a Tíz kicsi néger.

A Tiétek? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: