Könyvkritika – A viharszívű Mya Mavis

És íme a legjobban várt folytatás értékelése! 🙂 Igen-igen… nem lettem boldogabb, hogy megint ilyen hamar vége lett a kötetnek.

Mya MavisKemese Fanni – A viharszívű Mya Mavis

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Oldalak száma: 430
Kiadás éve: 2014
Sorozat: Pippa Kenn trilógia 2.

Pippa Kenn egész életében hús-vér embereket akart megismerni, és döbbenetes élmény számára a kolónia. Átkelt a Vörös erdőn, de vajon megérte, ha súlyos árat fizet érte? Új családja szeretete körbeveszi, de elég ez?
Mya Mavis életét gyökeresen felforgatja Pippa és a két fiú, akik a sápadtak hordája elől menekültek. Mya ismeri az egyik idegent, ezt a különös, sárga szemű lányt, akiről már az érkezése előtt álmodott. Tudja, hogy a lány olyan események sorozatát indítja el, amelyek az utolsó emberi menedék bukásához vezetnek. Az összeomlást egyedül Mya akadályozhatja meg, ha megfejti az álmai rejtélyét, és időben figyelmezteti az embereket a veszélyre.
A sápadt horda megérkezik, és elzárja a kolóniát a külvilágtól. Egyre több feszültség tör a felszínre. Amikor évtizedek óta először gyilkosság történik, az emberek ráébrednek, hogy nem attól kell igazán félniük, ami a falakon kívül vár rájuk.

Már mikor elkezdtem a könyvet, tudtam, hogy nem fogok csalódni. Kemese Fanni az első kötet után bebizonyította, hogy nevének és regényének van helye a magyar könyvpiacon, és megérdemelten került a története a könyves listák élére. A Pippa első része még mindig 90% fölött van a Moly.hu-n, a Mya Mavis jelen pillanatban 94%-on áll.

9ca279e5f7e5dbdb0908d4303254ad54

Tudom, hogy Fanni rengeteget dolgozott a könyvön, és jelentős munka áll mögötte, éppen ezért cseppet sem marad el az első könyvtől. Cseppet sem lehet azt mondani rá, hogy gyenge folytatás (mint sok más sorozat esetében), hanem tudott újat, jobbat mutatni és nagyobbat robbantani. 🙂

A történet ott folytatódik ahol az első kötet véget ért: Pippa és Ruben megérkezett a kolóniára. A második könyv egy új karaktert mutat be nekünk, akinek szintén fontos szerepe van az események folyamán, ő Mya Mavis, akiről és akinek családjáról már említés szinten olvashattunk az első részben. Mya Mavis a kolónián nőtt fel, nem ismeri a kinti idegen világot, sápadtat sem látott sosem, legfeljebb az álmaiban. Ugyanis Mya különleges adottságának (ami a családon belül öröklődik) köszönhetően álmaiban rendszerint jövőképek gyötrik. Mikor Mya találkozik Pippával, a lány már biztosan tudja, hogy az álmaiban látottak nagyon hamar megvalósulnak.

f1dd83134bb25e0855cf562dff401f91

A könyv jól szembeállít két teljesen más körülmények között felnőtt karaktert és azok viselkedését: Pippát, aki mindennap a túlélését küzdött, és Myát, akinek sosem kellet nélkülöznie, és aki eddig biztonságban érezhette magát. Tetszett, hogy mindketten folyamatosan alkalmazkodnak egy új környezethez, Pippa a kolónia életéhez, hogy ezentúl nem kell tartania a sápadtaktól, hogy ezentúl van családja, barátai, Myának pedig meg kell barátkoznia egyre inkább kibontakozó képességével, és az új jövővel, ami rá és a kolónia lakóira vár.

A megszokott szemszögek mellé egy sor másikat is kapunk, teljesen új arcokat. Előkerül Ruben bátyja, Gage is, aki a két fiú közül a csendesebbik, és kiderül, hogy sokkal inkább illik Pippához. Gage-nek nagyon örültem, megmondom őszintén, sokkal jobban tetszett mint Ruben, pedig azt hittem, hogy őt nem lehet túlszárnyalni. Ruben korábbi vicces és féktelen beszólásai mindig megnevetettek, de egyszerűen nem lehet nem szeretni a nagyobbik testvért. 🙂 Peter Kenn személyében Pippa végre egy igazi “apát” is kap, akire felnézhet, Hazel és Phil személyében pedig két testvért. És persze ott van az édesanyjuk, Hester is.

kemesefanni

A sápadthorda megérkezik a falakhoz, a kolónia vezetői pedig egyáltalán nem tartanak a közelgő veszélytől, mert nem tudják, hogy valami készülődik a háttérben. Azt sajnáltam leginkább, hogy már a könyv felénél ki lehetett találni, hogy ki az, aki majd a bonyodalmakat okozza. Nem akarom lelőni a poént, ezért nézzétek el nekem, hogy ködösítek. 🙂 A történet során szépen fokozatosan kapjuk az információkat a sápadtakról, a kolónia életéről, az örökölt képességekről, és még rengeteg olyan elhallgatott információról, ami csak a történet végén kap értelmet. Szóval, Fanni most is olyan véget írt, ami természetes, hogy nem töltött el elégedettséggel, ugyanis szörnyen sok kérdés maradt még így is a fejemben. Akarom az utolsó részt, MOST! 🙂

Remélem, Fanni ezúttal gyorsabban hozza nekünk a befejező részt, mert már alig bírom kivárni, hogyan alakul tovább a történet, lehet-e még ezt is fokozni. Valószínűleg igen. Nem mellesleg pedig érdekel, hogy ki az a harmadik karakter, aki végül a harmadik címet szolgáltatja majd. Szóval, hajrá Fanni! 🙂

Kedvenc idézetek:

A jövő állandó, nem lehet megváltoztatni.

– Hogy fáradhat bele valaki az életbe? Sosincs belőle elég.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: