Könyvkritika – Obszidián

A könyv borítója egyszerűen isteni! Már akkor megakadt a szemem rajta, amikor csak előkészületben volt. Nem is tudtam előtte, hogy milyen történetről is van szó. Aztán mikor megláttam hogy fantasy, azonnal elhatároztam, hogy elolvasom.

ObszidiánJennifer L. Armentrout – Obszidián

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Oldalak száma: 422
Kiadás éve: 2013
Sorozat: Luxen 1.

Amikor – éppen az utolsó középiskolai évem előtt – Nyugat-Virginiába költöztünk, beletörődtem, hogy vastag tájszólású emberek, melléképületek, szakadozó internet és rengeteg unalom tölti majd ki a napjaimat. Amíg észre nem vettem magas, szexi, különös zöld szemű szomszédomat. Az ég kiderült.

Aztán a srác megszólalt.

Daemon dühítő. Beképzelt. Pofoznivaló. Nem bírjuk egymást. Egyáltalán. De aztán, amikor egy idegen rám támadt, és Daemon egyetlen intéssel szó szerint megfagyasztotta az időt – akkor valami történt. Valami váratlan.

A szédítő idegen a szomszédból megjelölt engem.

Jól hallottad. Idegen. Mint kiderült, Daemon és a húga egy egész galaxisra való ellenféllel néznek szembe, akik mind az ő képességeikre pályáznak, a nyom pedig, amit Daemon rajtam hagyott, olyan fényesen jelzi számukra az utat, mint Las Vegas főútja. Csak úgy úszhatom meg élve, ha Daemon közelében maradok, amíg elhalványul a nyom rajtam.

Mármint ha nem ölöm meg addig én magam…

Sosem értettem, hogy mi olyan vonzó egy bunkó pasiban. Hát most megértettem. 🙂 Az írónő elérte nálam, hogy szeressek egy olyan srácot, akinek legszívesebben bevernék egyet. Roppantul tetszett, hogy nem a jól megszokott meghalokérted-énisérted történetet kaptunk, hanem egy szépen átgondolt, jól felépített fantasy-t. Az elmúlt időszakban nem olvastam még ennyire jó könyvet. Több erőssége is volt, amit muszáj kiemelnem:

1, Katy karaktere, aki végre nem tipikus, unalmas jó kislány. Ha kell, megmondja  frankót és visszaszól Daemon-nak. Tetszett, hogy nem hagyja magát, és nem csak Daemonra pirít rá, hanem Ash-sel is szembeszáll. Teljesen egy húron pendültem vele, ráadásul szintén könyves blogot vezet. Ilyen karakterről eddig még nem is olvastam.

2, Daemon. A karaktere először szörnyen idegesítő, irritáló, aztán a végén egyre jobban megkedveli az ember. Kiderül, hogy miért is olyan, amilyen. Külön köszönet az írónőnek a könyv végén olvasható Daemon szemszögekért. Annyira jó volt látni, hogy ő hogyan gondolkodik, és mit miért tesz. Így már érthető, hogy csak egy páncélt húz maga köré, hogy megvédje saját magát és a húgát, aki mindennél fontosabb neki. Mivel a szüleik meghaltak, ezért csak magukra számíthatnak. Daemont néha idősebbnek éreztem annak ellenére, hogy elvileg Dee-vel ikrek. Daemon egy igazi báty, aki irigylésre méltó a tettei, az odaadása és igen, a szeretete miatt.

3, Luxenek és arumok. A két ellenséges földönkívüli faj. Mikor meghallottam, hogyobsidianFEATURE ez egy földönkívülis történet egy kicsit elbizonytalanodtam. Nem vagyok egy sci-fi kedvelő fajta, és nem nagyon szeretem az űrkalandokat. Ahogy haladtam a könyvben szerencsére világossá vált, hogy Daemon és testvére, Dee, egyáltalán nem olyan, mint E.T., vagy mint a legtöbb alkalommal űrlényként ábrázolt nagyszemű, nagyfejű, vagy éppen hatalmas bogarakra vagy csápos izékre hajazó UFOk. Ők fénylények, és ennek köszönhetően minden olyan tulajdonságuk megvan, mint ami a fényre is igaz. Az írónő nagyon okosan csempészte bele a történetbe az örök igazságot: ha nem létezne sötétség, nincs fény sem. A jó és a gonosz léte örök érvényű. Lásd még Biblia: És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság. És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.

4, Erős és szerethető mellékszereplők. Lesa, Carissa, sőt még Ash, Adam és Andrew is imádni való.

5, Űrlények vs. kormány. A kormány a luxenek minden szükségleteit fedezi – otthont kapnak, személyazonosságot, vagyont -, hogy eltussolják az emberek elől a létezésüket. Cserébe néha megfigyelik őket, és szabályokat állítanak fel nekik. Szerintem ez így korrekt. Így nem érezzük azt, mintha fikció lenne, hanem elgondolkodunk, hogy mindez tényleg megtörténhet.

6, Intenzív érzelmek. Mindamellett, hogy Katy és Daemon gyűlöli egymást, elválaszthatatlanok. Imádtam a sok csipkelődést, a rengeteg fekete humort és cinizmust. A laptop jelenet egyértelműen the best. Az érzelmek néha arra ösztökélnek minket, hogy csúnyán beszéljünk. A szépirodalom, ugye, nem mindig engedi meg a trágár beszédet. De mi a helyzet egy fiatalos, YA könyvekkel? Nem szeretem azokat a megoldásokat, ahol az angol eredeti Jennifer L. Armentroutverziókat, béna magyar megfelelőkre váltják. Ha egy karakter csúnyán beszél, akkor beszéljen magyarul is csúnyán! Lehet, hogy nem kellene a fiatalokat ilyen  beszédre tanítani, de azért valljuk be, kinek a száját nem hagyta még el semmilyen szentségelés? A magyar nyelv hihetetlenül választékos és gazdag, és mivel a karakterről sokat tudhatunk abból, ahogyan viselkedik vagy beszél, ezért nem szerencsés másként beállítani egy “finomabb” megfelelővel. Hiteltelenné válik. Tetszett, hogy Daemon és Katy is egyenes, és hogy a kiadónál nem változtattak sokat ezeken a pikírt megjegyzéseken.

Amikor letettem a könyvet, csak azt sajnáltam, hogy nem szereztem meg a következő részt, így egy kicsit várnom kell még. Remélem, hogy a második rész csak még jobb lesz, és még több izgalmat kapunk. Volt néhány dolog, amiben az Alkonyatra emlékeztetett – például én hagytam  volna a Black nevet a fenébe -, de ez legyen a legkisebb gond. 🙂

Kedvenc idézetek:

– Jó ég, micsoda rusnyaság – léptem hátra. – Meddig marad így?
– Ameddig csak akarom – felelte Daemon – Kint is hagyhatom, hadd vizeljék
le a szarvasok, meg szarják le a varjak.

Ohó, hatnak már a gyógyszerek. Költői vagyok. Elszálltam. Áldás.

Amint látod, nem vagyok óriási bogár. És nem is csillogok.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: