Könyvkritika – Egy felejthetetlen év

Bár a következő történet már régóta jelen van a könyvespolcokon, de hozzám csak nemrégiben jutott el. A könyv Sarah Dessen második megjelent kötete, csöppet sem marad el a már megszokott stílustól, annak ellenére, hogy ’98-ban adták ki. Dessen stílusa jellegzetes, mindig tartalmaz egy (vagy több) olyan szívhez szóló üzenetet, amin érdemes elgondolkodnunk.

Egy felejthetetlen évSarah Dessen – Egy felejthetetlen év

Kiadó: KELLY KIADÓ
Oldalak száma: 284
Kiadás éve: 2009

„Legjobb barát nélkül az élet csúf, szörnyű hely.”

Halley és Scarlett évek óta legjobb barátnők. Megosztják egymással titkaikat, ruháikat és szerelmeiket. Mások szemében Scarlett a népszerű, feltűnő lány, Halley csak a csendes barátnő, ám ő nem bánja: ketten tökéletesen kiegészítik egymást.

A gimnázium harmadik évének elején azonban megbillen az egyensúly. Először Scarlett barátja, Michael – az évfolyam legendája, akivel boldogan randizna az iskolában az összes lány – meghal egy motorbalesetben. Aztán Scarlett hamarosan megtudja, hogy Michael gyermekét hordja a szíve alatt. Életében először Scarlettnek van igazán szüksége Halleyre. Ám bármennyire igyekszik is Halley, meg kell küzdenie a saját problémáival is – próbál eltávolodni parancsolgató anyjától, miközben élete első komoly kapcsolatát éli meg. Lehet, hogy Halley és Scarlett barátsága megroppan a súly alatt, de soha nem törik meg… mert az igazi barátságban az ígéret örökre szól.

Halley az a fajta lány, aki mindig meghúzza magát feltűnő, vidám barátnője mellett, akit mindig csak úgy emlegetnek “Scarlett barátnője”. Scarlett határozott, céltudatos személyiség, akire mindig számíthat az ember. Amikor egy baleset folytán fiúja meghal, teljesen összezuhan. Nem elég, hogy Michael temetésén a fiú összes volt barátnője jelen van, és mindenki úgy viselkedik, mintha számára sokkal fontosabb lenne, el kell fogadnia a gyászt, és meg kell birkóznia a feladattal, hogy Michael gyermekét hordja a szíve alatt.

Halley, mint egy jó barátnő, amint meghallja a hírt, hazautazik a nyári táborból, hogy mindenben támogassa barátnőjét. Most Scarlettnek van szüksége rá, most először ő szorul segítségre. Miközben újabb információk derülnek ki Scarlett és Michael kapcsolatáról, feltűnik Michael barátja, Macon, akiről nagyon is rossz hír terjeng. Halley nem törődve a pletykákkal minél közelebb kerül a fiúhoz.

A történet nagyszerűen ötvözi a jelent és a múltat, és két főbb szálon is fut. Az egyikben végigkísérhetjük, hogy Scarlett és Halley milyen megpróbáltatásokon megy keresztül – már ami a gyászt, és a fiatalkori terhességet illet – , valamint végigkísérhetjük, Halley hogyan próbál meg felnőni, hogyan éli meg első komoly kapcsolatát és hogyan romlik meg kapcsolata a szüleivel, különösképpen az anyjával, aki szerint a lány, egyre inkább kifordul magából.

A könyvet csak ajánlani tudom minden anyukának, akik tinédzserkorú gyermek/gyermekek szülője, mert iszonyatos sok mondanivalót közvetít. Nem csak a barátságot, a szülőkhöz való őszinteséget sulykolja, hanem állít elénk egy rossz példát. Láthatjuk, Halley hogyan indul lefelé a lejtőn. Azért valljuk be, sok tinédzser azt hiszi, hogy “övék a világ”, ahogy mondani szokták az öregek. 🙂 Kiélvezik a fiatalságot, buliznak, szerelmesek lesznek, lázadnak, hagyják, hogy elcsavarják a fejüket. Néha tombolnak, veszekednek a szülőkkel, lelépnek otthonról. Mindez így van rendjén. Azért tartom nagyon jónak ezt a történetet, mert szinte az összes karakter fejlődik. Halley, Scarlett, Scarlett és Halley szülei is, sőt, még a mellékszereplők is. Mindenkinek vannak egyéni háborúi, amit önmagának kell megvívnia, és ez a történet kiváló útikalauz, hogy példát mutasson.

A borító nem egészen találó. Én sokkal jobbnak tartottam volna egy olyat, amin Halley és Scarlett látható, hiszen a srác – aki gondolom Micheal lehet – bár a történet mozgatórugója, de nem veszt rész “aktívan” a történetben. Mindezt elnézve, megérdemli az 5 pontot.

Egy kis  figyelmeztetés: Sarah Dessen könyveit megéri megjelenésük szerinti sorrendben olvasni. Nem régiben vettem elő az Altatódal c. könyvet újból és rájöttem, hogy Scarlett egy igen aprócska részt kapott benne. 🙂 Csak ott már három évvel később járunk. 🙂 Ugyanilyen hasonló felismerés volt, hogy a megint későbbi Figyelj rám! c. könyvben pedig az Altatódal két főszereplője tért vissza. Konklúzió: Dessen könyvei bár nem ugyanazokról a főszereplőkről szólnak, de egy-egy mellékszereplő visszatér benne, így érdemes tartani a megjelenési sorrendet.

Kedvenc idézetek:

Mindenkinek megvan a maga furcsasága.

Most, hogy anyu nem volt itthon, olyan volt, mint mikor Monopolyban „ingyen szabadulhatsz a börtönből”-kártyát húz az ember

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: