Könyvkritika – Szerencsecsillag

Nicholas Sparks regényeire nem tudok rosszat mondani. Eddig akármelyiket olvastam, mindegyik tetszett. Nem csak azok, amiket megfilmesítettek, de azok is, amiket nem. A Szerencsecsillagot filmen láttam először. Megmondom őszintén, Zac Efron nyomott a latban, hogy elmenjek a moziba. Nem csalódtam sem a film változatban, sem a könyvben, amit pár héttel utána olvastam el.

Szerencsecsillag2Nicholas Sparks – Szerencsecsillag

Kiadó: GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma: 370
Kiadás éve: 2009

A tengerészgyalogságtól leszerelt Logan Thibault a fél országot átszelő, Coloradótól Észak-Karolináig tartó gyaloglással igyekszik szabadulni az iraki háború nyomasztó emlékétől. Útjának azonban a lelki megtisztuláson kívül más célja is van: egy lányt keres, akinek a fényképére a háború zűrzavarában bukkant. A képet megtartotta, és ettől kezdve rámosolygott a szerencse, előbb a pókerben, majd a harctéren is, minden veszélyhelyzetből sértetlenül került ki. Osztagában az a szóbeszéd járta, hogy különleges erő védi. És ez talán így is volt…
A fénykép keveset árul el a lány kilétéről, de az a kevés nyom egy Hampton nevű észak-karolinai kisvárosba vezet, ahová Logan hosszú, kalandos út után érkezik meg. Némi keresgélés után rátalál a gyermekét egyedül nevelő fiatalasszonyra, Elizabethre, akinek arcát már oly régóta ismeri…
Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Éjjel a parton, Eltékozolt évek, Az őrangyal, Igaz hittel, Üzenet a palackban, Első látásra, Kedvesem, Válaszúton) legújabb regénye megindító történet egy egyedülálló anya és egy lelkileg kiégett katona különös kapcsolatáról.

A történet nagyon egyszerű és mégis megható, romantikus és tökéletes arra, ha ápolni akarjuk lelkünket. 🙂 Adott egy tengerészgyalogos, Logan, aki miután sok borzalmat átélt a háborúkban, elindul, hogy felkeresse a lányt, akiről egy képet rejteget a zsebében. Nem tudja, hogy pontosan ki ő, de a társai szerint hihetetlenül mázlista, amióta a kép nála van. Így hát Logan elindul, hogy német juhászával, Zeusszal felkeresse az észak-karolinai kisvárost, Hamptont, hogy ott meglelje a néhány évvel idősebb, de még mindig káprázatosan gyönyörű Elizabethet. Miután Logan észreveszi, hogy Elizabeth és nagyanyja egy kutyakiképzőt üzemeltet, felajánlja a segítségét, Elizabeth nagyanyja pedig fel is veszi őt, tekintve a férfi engedelmes kutyatársát, aki mindenhová árnyékként követi. Logan természetesen nem egészen tudja, hogyan mondja meg Elizabethnek, hogy miért is van ott, ezért hagyja, hogy csak úgy történjenek az események.

A könyvet három szemszögből olvashatjuk E/3 személyű elmesélésben. Logan mellett betekinthetünk Beth (Elizabeth) és volt férje, Keith gondolataiba, aki még az előtt összetűzésbe kerül Logannal, mielőtt az még a városban kérdezősködni kezdene Beth után. Ismételnem kell önmagam abban, hogy elmondom, Sparks nagyszerűen kezeli a három különböző ember gondolkodásmódját, mindhárom karakter nagyon valószerű. Egyfelől ott van az elvált, kicsit önbizalom hiányos Beth, aki nagyanyjával és fiával, Bennel él együtt, valamint Keith, aki még a mai napig is abban reménykedik, hogy egyszer együtt lehetnek Beth-szel. Logan és Keith mint a könyv két ellenpontja, a jó és a rossz, a becsületes és a hivatali tisztségét kihasználó férfi érzékeny egyensúlya és egymással való viszálya fűszerezi meg a történetet.

the-lcky-one1

Logant nagyon megkedveltem a történet során. Igazából nem csak azért, mert folyton Efront láttam a szemem előtt, hanem ezért, mert mélyen együtt éreztem vele. Bár a legtöbb ember el sem tudja képzelni, milyen megpróbáltatásokon megy keresztül az ember, ha be áll a seregbe, ahol lehet mások életét kell ontania, én tökéletesen átéreztem azt a borzalmat, önvádat, letargiát, amit a leszerelés után érzett. Másfelől ott volt Keith, aki bár igazi negatív szereplő, mégsem tudtam haragudni rá. Ő csak egy olyan karakter, aki egy zsebkendő méretű kisvárosban megpróbál megfelelni a családja elvárásainak, nem szégyent hozni a nevére és hivatására, miközben azon erőlködik, hogy jó apa és jó férj legyen. A végén történt lezáró események, pedig csak jobb emberré tették őt a szememben.

Tetszett Logan és Zeusz különleges kapcsolata, valamint Beth anyáskodó viselkedése Bennel szemben. Beth egy igazi anyatigris, aki sokat csalódott az életben, de megérdemli, hogy boldog legyen. Logan, pedig nagyszerű társa lehet. Bár a film csak Beth-ben végbemenő változásokat élezte ki, azért az sem elhanyagolható, hogy Logan mi mindenen ment keresztül. A könyvet azért is érdemes elolvasni, hogy Logan szemszögét jobban megismerjük.

Külön pont jár a kicsit flúgos, de imádni való nagymamáért, Nanáért, Zeuszért, és a rákevős jelenetért! 🙂 Mindenkinek ajánlom a filmváltozatot is!

Kedvenc idézetek:

Van, amikor egyszerűbb, ha az ember nem ugrál, és inkább megpróbál boldogulni.

És ha egy férfi különleges, azt hamarabb megérzed, mint gondolnád. Ösztönösen felismered, és biztos vagy benne, hogy bármi történik, soha többé nem jön még egy, aki hozzá fogható.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: