Könyvkritika – Lélektársak – Sky

A könyvet minden előzetes vélemény elolvasása nélkül kezdtem el. Nagyon sokszor szerepelt a Moly.hu-n a felkapott könyvek között, ezért engem is érdekelni kezdett. Na meg, a Sky név is nagyon tetszett, így belefogtam.

lélektársakJoss Stirling – Lélektársak – Sky

Kiadó: MANÓ KÖNYVEK
Oldalak száma: 346
Kiadás éve: 2012

Sky egy kicsit zárkózott, szorongó tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül.

Aztán Sky egy hangot hall a fejében… Az Ő hangját. És Zed is hallja, érti az ő válaszait, amiket még ki sem mondott. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Sky hiszi is, nem is, amíg mélyen belül fel nem éled benne egy képesség, amitől már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt…

A múltjában árnyak üldözik, és a jövőjét gonosz erők fenyegetik, Skynak pedig szembe kell néznie a sötéttel, még ha ez azt is jelenti, hogy le kell mondjon arról, amit a szíve diktál…
Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme – a trilógia első része, a világsiker után, végre magyarul is!

Igaz, hogy rögtön a fülszöveget elolvasva kicsit klisés történetre gondolhatunk, de még sem tudok nagyon haragudni érte. A könyv egy prológussal kezdődik, ami nagyon erősre sikeredett. Kár, hogy nem tudtunk meg többet Sky különleges képességéről és a gyerekkoráról, pedig engem érdekelt volna. Az első fejezet már Sky és nevelőszüleinek költözésével kezdődik. A nevelőszülők érdekes benyomást tettek rám először. Nem igazán tipikus szülő fazonok, máskor mégis kedveltem őket. Utoljára a Shiver olvasása közben éreztem egy ilyen kettősséget, ahol a szülők teljes mértékben letojták a saját gyereküket. Már akkor is kifejtettem nemtetszésemet, most is megteszem, annak ellenére, hogy tudom, bizony léteznek ilyen szülők.

Sky Londonból érkezik új középiskolájába, ahol piszkálják is az angol akcentusa miatt, de ettől függetlenül hamar  talál magának barátot. Sky az iskolában összefut Zed Benedict-tel, a sportoló, motoros sráccal, aki kezdetben nagyon bunkó és visszautasító. Aztán Sky úgy dönt, hogy nem hagyja magát és jól kiosztja Zedet. Onnantól kezdve a srác teljesen kifordul magából, állandóan Sky nyomában jár, megpróbálja lenyűgözni, bókol neki. A visszahúzódó, kedves, csendes lány és a menő, tartózkodó, beképzelt fiú karaktere lehet, hogy sok karakterre emlékeztet minket, hiszen igen népszerű a YA könyvekben, de a történet annyira gyorsan olvastatja magát és annyira szerethető, hogy az összes klisét elnézzük neki.

És akkor itt jönnek képbe a savantok. Kik is ők? Mire is képesek? Hát… ezt érdemes kideríteni a történetből. 🙂 Még korábban sosem hallottam ezt a kifejezést, ezért mikor kiolvastam a könyvet, az első dolgom volt, hogy utánanézzek. Briliáns! Az írónő tudott olyat mutatni, amit más könyvekben még nem olvashattunk.

A cselekmény fordulatos, és a második felében válik igazán izgalmassá. Mikor már azt hinnénk, hogy megérkeztünk a jól megérdemelt happy endhez, kiderül, hogy még nincs vége. Megismerjük a Kelly családot, akik ugyanolyan savant klán, csak ők nem restek rosszra használni az erejüket. Nem mellesleg pedig ártani akarnak a Benedict-eknek.

Tetszett, hogy a hét Benedict fiú az abc utolsó hét betűiről kapták a nevüket. 🙂 Tetszett, hogy a családban mindenkinek fontos szerepe van, és hogy ennyire összetartanak. Mindegyik karaktert másért szerettem, Zed szülei is igazán cukik voltak. Tetszett, hogy a könyv hangsúlyozza a Jó és a Rossz küzdelmét; ahogyan Sky legyőzi saját korlátait és bebizonyítja, hogy mennyire szereti Zedet. Tetszett az erős családi kötelék, ami a Benedictek és a lélektársakat köti össze. Ebben a mai világban jó arról olvasni, hogy valaki kérdés nélkül, bármit megtenne a másikért.

A fiúk közül Zed mellett még Yves került közelebb hozzám, de mindegyik családtag külön egyéniség. Az írónő nagyon jól eltalálta az egyes karakterekben fellelhető hibákat, gyengeségeket, amik szintén hihetővé teszik őket.

A borító nagyon tetszetősre sikeredett, ez volt az első, ami megragadta a figyelmem. Írói szemmel a  cím is nagyon figyelemfelkeltő. Ha jól tudom, az írónő mind a hét testvérről tervez egy regényt írni, így várhatóan még sokáig élvezhetjük a Benedict fiúk társaságát. 🙂

joss stirlingJoss Stirling Eve Edwards, illetve Julia Golding álnév alatt is adott ki regényeket, egyébként egy díjnyertes szerzőről beszélünk.

Egyetlen egy pontot vonok le a fordítás miatt. Egy kicsit úgy tűnt, hogy nem igazán foglalkoztak az eredeti változattal, és több bakit is találtam benne. Ebből az egyik volt igazán sértő:

– Szóval milyen volt a régi sulid? Mint a Hogwart? Menő arcok fekete talárba öltözve?

Azt hiszem, jobban örültem volna, ha a Hogwart(s)-ot Roxfortnak fordítják, nyilván a fordító nem egészen volt tisztában ezzel. 🙂

Kedvenc idézetek:

– Nekem személy szerint az Yves típusú srácok tetszenek. Az a helyes kis szemüveg, meg a jótanulós kisugárzása minden alkalommal teljesen levesz a lábamról. Olyan, mint egy dögös Harry Potter.

– Komolyan, heten vannak?
Tina rádudált egy gyalogosra, majd odaintegetett neki.
– Benedicték a következő sormintát követték: Trace, Uriel,Victor, Will, Xavier, Yves és Zed. Biztos így könnyebben megjegyezték a neveket, gondolom.

Zed Benedict, amint kimondja a varázsszót: légyszi. Ettől még a pokolban is jégcsapok nőttek volna.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: