Könyvkritika – A napszemű Pippa Kenn

Öröm arról olvasni, ha magyar kezdő írók könyvét kiadják, főleg, ha még ügyes szerzőről is van szó! Kemese Fanni az Aranymosás pályázatra küldte el a Pippa Kenn akkori kéziratát, ami nagyon hamar belopta nem csak az én, de a közönség szívébe is. Így nem is kérdés, hogy megérdemelten került a trilógia első része kiadásra.

A napszemű Pippa KennKemese Fanni – A napszemű Pippa Kenn

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 304
Kiadás éve: 2012

Pippa Kenn tizenkét évesen veszítette el az édesapját: ő volt az egyetlen ember, akit valaha ismert. A lány egyedül marad az erődházban, ahol a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak.
Pippa bármit feláldozna az élő emberi beszédért vagy egy érintésért. Azonban nincs más rajta kívül az erdőben, kivéve a biológiai katasztrófa áldozatait. Ezek a lények gyűlölik a szépséget és emberséget, az elvesztett életük nyomait. Bármikor megölnék Pippát.
Pippa tizenhetedik születésnapján döbbenetes dolog történik: egy vándor érkezik. A sebesült fiú fittyet hány a túlélés szabályaira. Egy paradicsomi kolóniáról beszél, ahol rengeteg ember életben maradt. Azonban őket is halál fenyegeti, egy horda közeledik, és a fiú ennek hírét viszi hozzájuk.
Vajon Ruben igazat mond? Létezik ez a hely? Pippa bizalmát nehéz elnyerni, az örökös küzdés óvatossá tette.
Ruben azonban nem adja fel. Útra kelnek, bármilyen veszélyes is, és a vándorlás közepette egy bensőséges, lágy érzés is életre kel… Létezhet szerelem egy ilyen zord világban? Mit jelent a társ? És mit jelent a bizalom? Mi az, amit Ruben elhallgat?
A napszemű Pippa Kenn posztapokaliptikus-romantikus ifjúsági regény, a Pippa Kenn trilógia első része.

Eddig nem igazán olvastam posztapokaliptikus történeteket. Bár távol áll tőlem ez a műfaj, mégsem éreztem kényelmetlenül magam, amikor Pippát olvastam. Kemese Fanni nagyszerű író :). Bár lehet, hogy még maga sem fogadja el teljesen, de nem csak én gondolom így, hanem sokan mások is, tekintve, hogy a Moly.hu-n még mindig 92%-os értékelésen áll a könyv.

Csak néhány összehasonlítás magyar szerzők műveivel (nem rossz szándékkal) (időpont: 2014.01.20.):

 • Szurovecz Kitti: Gyémántfiú 73%
 • Szurovecz Kitti: A fény hagyatéka 79%
 • Benina: Megsebzett szabadság 89%
 • Spirit Bliss: A múlt árnyai 91%
 • B. M. Grapes: Jóslatok hálójában 80%
 • Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 1. – Kezdet 91%
 • Lakatos Levente: Loveclub 72%
 • Fábián Janka: Emma szerelme 83%
 • Fejős Éva: Cuba Libre 74%
 • Oravecz Nóra: Összekötve 50%
 • Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás 37%
 • Vass Virág: Vulévu 45%
 • Zakály Viktória: Szívritmuszavar 87%
 • A. O. Esther: Elveszett lelkek 82%
 • Vivien Holloway: Pokoli szolgálat 88%
 • Benyák Zoltán: Ars Fatalis 88%

De elég csak megnézni külföldi posztapokaliptikus könyveket:

 • Veronica Roth: A beavatott 91%
 • Julianna Baggott: Tiszták 88%
 • Cormac McCarthy: Az út 88%
 • Mark Lawrence: Tövisek Királya 92%
 • Hugh Howey: A siló 89%
 • Mark Lawrence: Tövisek Hercege 84%
 • Karen Thompson Walker: Csodák kora 89%
 • Ann Aguirre: Helyőrség – Outpost 89%
 • Dan Wells: Partials – Részben ember 89%
 • Ann Aguirre: Menedék – Enclave 85%

Bár először féltem, hogy mit lehet kihozni egy olyan történetből, ahol egy lány egyedül él egy erődházban, amit ősei építettek, és hogy mit lehet csinálni egy katasztrófa után. Hát nagyon sok mindent! 🙂 Ráadásul Pippa nem a hagyományos szépséges-bájos-rinyálós hősnő, hanem igazi, belevaló lány, akinek már kiskorában harcolnia kellett a túlélésért. Éppen ezért ne várjunk egy kis esztelen, magatehetetlen MarySue karaktert, mert Pippa a körülményeket tekintve nagyon talpraesett, határozott és csöppet akaratos, de azt hiszem, ez belefér. 🙂

Pippa teljesen egyedül élt és maga gondoskodott az erődház fenntartásáról és ennek köszönhetően hozzászokott, hogy mindig csak magára számíthat. Azonban találkozik egy fiatal fiúval, akit megment a sápadtaktól – a biológiai ember-selejtektől. Ez a szituáció új Pippának, hiszen eddig még azzal a gondolattal is megbarátkozott, hogy ő talán az utolsó élő a Földön, most pedig a sérült Rubent kell ápolnia, aki ráadásul azt állítja, hogy közeleg egy hatalmas sápadt horda, ami mindent el fog pusztítani a környéken. Mégis hihet-e egy ismeretlen fiúnak, és megbízhat-e benne annyira, hogy kövesse őt napokon keresztül egy ismeretlen helyre, ahova ráadásul a fertőzött, Vörös Erdőn keresztül lehet eljutni?

A történet gyorsan olvastatja magát, Fanni nagyon választékosan ír és nagyon szépen. Komolyan mondom, hogy fiatal létére bármelyik más, magyar tucatkönyveket megjelentető írókkal is bátran felveheti a bokszkesztyűt. A történet bár nem hosszú, de részletgazdag. Mivel egy része több szemszögből íródott és vannak benne naplóbejegyzések is, ezért tényleg minden egyes apró információra oda kell figyelni, mert később mindennek lesz értelme. 🙂kemesefanni

Tetszett a pár apró elrejtett utalás, (pl. Hófehérke, Péntek.. 🙂 ) és az, ahogyan szépen többet megtudunk a naplóbejegyzések és visszaemlékezések által a pusztulás előtti időkről. Tetszettek a génmanipulációk és a látható fizikai jelei. 🙂 A két főhős igazán egyedi és mindkettőt saját magáért szeretem. Lehet, hogy Ruben kicsit nagyszájú és esztelen. De pont ezért lehet szeretni. Ne meg azért, mert kiegészítik egymást Pippával.

Egyáltalán nem tudok rossz pontot felhozni. Egyszerűen tökéletes. Na jó, talán annyit, hogy túl rövid és a regény pont a legjobb és legizgalmasabb résznél hagyja abba. Már alig várom, hogy tovább olvassam a következő részt, ami A viharszívű Mya Mavis címet viseli. Hajrá Fanni! 🙂

A borító is gyönyörű. Én is azok táborát erősítem, akinek jobban tetszik ez a változat, mint az először választott Pippa.

Kedvenc idézeteim:

Szabad kezemmel megdörzsöltem a mellkasomat, közvetlenül a szívem felett. Mintha eligazgathattam volna az ürességet, hogy ne nyomjon annyira.

Maradj csendben!
Az erődház az egyetlen menedéked.
Az emberi élet mindennél fontosabb.
Ne bízz az idegenekben!
Semmi sem veszhet kárba.
Emlékezünk a múltra, de a jelenben élünk.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: