Könyvkritika – Beastly – A szörnyszívű

A történetet már akkor imádtam, amikor megnéztem filmen. Csak utána értesültem róla, hogy létezik könyv változat is. Azonnal meg is rendeltem a Könyvmolyképzőtől és falni kezdtem. Két nap alatt végeztem vele.

beastlyAlex Flinn – Beastly – A szörnyszívű

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 266
Kiadás éve: 2010

Szörnyeteg vagyok

Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár – egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszed, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém.
New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot.
Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám. Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik?
Elárulom.
Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen… szörnyeteggé.

Imádom a Szépség és a Szörnyeteg mesét, a Disney változat nagy kedvenc, azon nőttem fel. Nos, a jól ismert történet megvan, de mit adhatunk hozzá még? Hát modernitást! Egyszerűen imádtam!

A főszereplő Kyle Kingsbury az iskola legmenőbb sráca, akinek mindene megvan: klassz cuccok, menő kocsi, rengeteg barát és barátnő, és éppen az iskolai bálkirály választásra készül. Kyle egy kicsit beképzelt, bunkó és öntelt, aki egyébként híres és gazdag apjával él, aki viszont egyáltalán nem figyel a fiára. (Tetszett, hogy tulajdonképpen ide is vezethető vissza Kyle viselkedése.) Az iskolában egy lány felszólal az ellen, hogy mindenkit a külseje alapján ítélnek meg, és Kyle heccelésként elhívja őt a bálra. Mikor Kendra rájön, hogy Kyle átvágja, felkeresi a fiút az otthonában és megátkozza, hiszen kiderül, hogy Kendra boszorkány.

Kyle ezután ráébred, hogy egy agyaras, szőrös szörnyeteg, akinek két év alatt meg kell találnia az igaz szerelmet, különben örökre olyan marad, amilyen. Az ismerős történethez megkapjuk Kyle vagány stílusát – a regény E/1-ben íródott – valamint olyan apró kis vicces részeket, amik elfeledtetik (egy időre), hogy Kyle mennyire magányos és milyen problémával küzd. Zseniális a könyv eleje, ami egy chat beszélgetéssel kezdődik, ahol egyes híres karakterek beszélgetnek egymás problémáiról. Megjelenik ott Békuci (Békakirályfi), Grizzlysrác (talán a Mackótestvér akar lenni) és NémaLány, aki Ariel. 🙂

Kyle apja nem tud megbirkózni egykori tökéletes és jóképű fiának változásával, ezért egy külön lakásba küldi őt, ahol az emberek nem láthatják. Így Kyle elkerül egy hatalmas házba, ahol Will, egy vak egyetemista tart neki órákat, valamint Magda a házvezetőnő figyel rá. Kyle nagyon hosszú ideig nem mer kilépni még a házból sem, csak a Kendrától kapott tükörben figyeli egykori barátait, osztálytársait, akik egyre inkább elfelejtik őt. Azonban Kyle életébe új remény lép Lindy személyével, aki egyre jobban megkedveli a “szörnyeteget”, és Kyle a könyv végére nem is tűnik már olyan rémesnek.

Alex Flinn

Őszintén meglepett, hogy a könyvet nő írta, az Alex Flinn névről én férfira következtettem, annyira hiteles volt Kyle gondolkodásmódja és a stílusa is rendben volt. Nem hiányoltam a részletes leírásokat, ez egy fiú szemszögéből teljesen reális, de az érzelmek mélyen a sorok között húzódtak. A stílus könnyed, szerethető, igazán modern és azért tetszett annyira, mert a rongyosra nézett mesét új köntösben képzelhettem el magam előtt.

Érdemes megnézni a filmet is Alex Pettyfer (Kyle), Vanessa Hudgens (Lindy), Neil Patrick Harris (Will) és Mary-Kate Olsen (Kendra) szereplésével, mert bár egy kicsit más mint a könyv, de szintén nagyon szerethető!

Kedven idézetem:

Szuperhős is lehetnék, leszámítva, hogy ha ki akarnék menteni valakit egy égő házból, akkor amint meglátna, sikoltozva a lángok közé vetné magát az illető.

Persze lehet, hogy úgy végzem, mint azok az őrült öregemberek, mondjuk hatvan macskával. És egy szép napon a szomszédok panaszt tesznek a szag miatt, és kiderül, hogy meghaltam, és a macskák megettek.

Összességében a történet:

toll2toll2toll2toll2toll2

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑