Írástechnikai tudnivalók – Szereplők 2.

Az előző bejegyzésemben már olvashattatok egy kis összefoglalót a történetek szereplőiről, és arról, hogyan tudjuk jobban megismeri őket. Ebben az írásomban az egyes típusokról olvashattok.

A szereplők típusai

Főszereplők

Slashers-slashers-6952081-897-475
Azt már biztosan megtanultuk iskolás éveinkben, hogy a történetek azon szereplőit, akiket közelebbről és mélyebben is megismerhetünk az események során, főszereplőknek hívjuk. Nem kell minden egyes karaktert részletesen kibontanunk (hacsak nem
valamilyen tolkieni vagy martini családeposzt tervezünk), hanem a központi alakok jellemzésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetnünk, ők lesznek a történet szempontjából a legfontosabb tényezők. Őket kell felruháznunk a vággyal, a jellem összetettségével és a változás képességével, amit előző posztomban kifejtettem.

Amíg a novelláknak legtöbb esetben csak egy-két főszereplője van, addig egy regény ennél többet is megenged, akár négy-öt szereplő szemén keresztül is láttathatjuk az eseményeket, csak arra is figyelnünk kell, ha ezt a több elbeszélős módszert válasszuk, akkor mindegyik karaktert érdemes egyenlő mértékben kidolgozni. Az olvasók igényelni fogják ezt.
Azokat a szereplőket, akik a történet során valamilyen szinten gátolják a főhősünk útját, kalandját (ezek legtöbben negatív alakok, gonosztevők) antagonistáknak hívjuk. A Harry Potterben ez Voldemort, de ugyanúgy Draco Malfoy is, A nagy Gatsby-ben Tom Buchanan, a Twilight-Alkonyatban pedig Victoria.
Nem minden történetben van szükség negatív szereplőkre, de igaz, hogy velük sokkal színesebbé válik írásunk. 

Mellékszereplők

Mellékszereplők azok az alakok, akiknek csak részlegesen szentelünk figyelmet a történésekben. Néhányuk teljes mértékben a főhőssel tart a történet végéig, vannak akik időközben lemorzsolódnak. A mellékszereplők ábrázolása részleges kell, hogy jelen, elég ha találunk pár olyan jellegzetes vonást, ami jól meghatározza őket. A Harry Potter történetekben ilyen például Neville esetlen alakja, vagy az Alkonyat szériában a folyton nyomuló Mike Newton vagy a csacsogó, hebrencs Jessica Stanley. 

Statiszták

A statiszták azok a szereplők, akik benépesítik az általunk elképzelt világot, de nem játszanak kulcsszerepet a történetben. Ők azok a karakterek, akik kiszolgálják főhősünket a boltban, sétálnak az utcán, vagy akik főhősünk elé teszik a megrendelt steaket. A statiszták egy hosszabb regény esetében nem elhagyhatóak, hiszen nélkülük hiteltelen lenne a történetünk. A novella esetében könnyebb dolgunk van, ott akár az egész cselekményt a főhős köré építhetjük anélkül, hogy bármilyen más karakter alakja belefolyna.
A szereplőket lapos és plasztikus jelzővel is szokták még illetni. A plasztikus karakterek azok, akiket teljes mértékben megismertetünk az olvasóval, nekik tudjuk minden rigolyáikat, értük izgulunk. Ezek szoktak lenni általában azok a szereplők, akiket az olvasó könnyen megszeret. A lapos karakterek szerepeltetése nemfeltétlen negatívum, de vigyáznunk kell, hogy a főbb események szempontjából érdektelen karaktereket nem szabad nagyon kibontanunk, hiszen ha túlságosan is kidolgoznánk, akkor az elvonná az olvasó figyelmét a főhősről és olyan szereplőhöz kötődne, aki nem is játszik kulcsszerepet.

Mitől lesz egy karakter ikonikus és felejthetetlen? 

Darth Vader, Edward Cullen, Katniss Everdeen, David Copperfield. Ezeket a neveket biztosan hallottuk már egyszer az életben, pontosan tudjuk, hogy kik ők. De mitől váltak ilyen népszerűvé és felejthetetlenné?
Luke Skywalker, Billy Black, Gale Hawthorne, Clara Peggotty. Bizonyára ismerjük a nevüket, de még sem ők azok a szereplők, akik először eszünkbe jutnak az adott történetből.

Luke Skywalker a Star Wars széria nyílvánvaló hőse, ám a történetet emlegetve mégis inkább Hans Solo vagy Dart Vader jut eszünkbe először és Luke gyakran csak utoljára. Ez nem azt jelenti, hogy ő teljesen felejthető, de még sem emelkedik ki a tömegből és azokból a karakterekből, akik őt körülveszik, annak ellenére, hogy a történet középpontjában ő áll. A többi karakter könnyen a háttérbe szorítja, még olyan karakterek is, akiknek szerepe nem is olyan fontos a történet során.
A Star Wars sok szereplője szinte ikonná, emlékezetes márkanévé vált. Hogyan hozhatunk létre mi is ilyen szereplőket?

Cselekmény vs. karakter

Nem minden történet kiált ikonikus karakterért. A Da Vinci-kódot sokan kritizálták érdektelen szereplői miatt, viszont a történet középpontjában nem a szereplők, nem a főhős, Robert Langdon áll, hanem egy ősi kirakós játék és annak felfedezése. Ha Dan Brown nagyobb hangsúlyt fektetett volna a karakterek kidolgozásába, akkor a történet mellékvágányra került volna és elvonta volna a figyelmet a lényegről.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az ilyen jellegű (krimi vagy kalandregény) történetekben mellőzni kell a karakterek kidolgozását, de az olvasó nem minden esetben hiányolja a részletes karakterleírást, mert másra koncentrál. 

pszerű karakterek tanulmányozása

A film és az irodalom rengetek olyan karaktert tartogat a számunkra, akiket egy örök életre megszerettünk, vegyünk néhányat górcső alá, mitől is lettek híresebbek, mint megalkotójuk.

Scarlet O’Hara (Elfújta a szél): Sokan negatív szereplőként gondolnak Scarletre, de én azt mondom, hogy pont az arrogáns, irigy természete miatt olyan szerethető. Ne feledjük, hogy a történet kezdetekor még csak tizenhat éves, majd a történet során megfigyelhetjük, ahogy érett, független nővé válik, aki harcol a saját igazáért egy olyan korban, amikor a nők csak alárendelt szerepet játszhattak férjük mellett. Karaktere az ellenkezés és határozottság miatt vált emlékezetessé.

Harry Potter: Emlékszem, amikor az első könyv megjelent, minden osztálytársam erről beszélt. Mi a titka az árva kis fíúnak, aki zsarnok nagynénivel és nagybácsikájával él? Harry azért lopta be magát sok olvasó szívébe, mert a sok balszerencse és a múltját megpecsételő tényező mellett szeretett volna normális lenni. Annak ellenére, hogy az első kötetekben minden vágya, hogy meneküljön a Dursley házból, amikor örökre elválik Petunia és Vernon Dursleytől, még is megbocsát nekik. Harry a hét kötet során bizonyította be nekünk, hogy a sorsa ellenére olyan apróságok fontosak számára, mint a barátság, a hűség, a kitartás és az egymás iránt tisztelet. Úgy hiszem, sokan fognak emlékezni rá.

Jay Gatsby (A nagy Gatsby): New York egyik milliomos aranyifjúja, akit az emberek csak arról ismernek, hogy pazar, fényűző partikat ad a város elitjének, mindeközben sokan nem is ismerik, hogy ki is Gatsby valójában. Gatsby különc stílusával egyből belopja magát mindenki szívébe, mindeközben átérezzük fájdalmát, amiért mindenáron megakarja szerezni régi szerelmét, Daisy-t. Gatsby karaktere azért olyan hiteles, mert valljuk be, mi sem egyszer fordultunk gonosz, számító praktikákhoz, hogy megszerezzük magunknak a hőn áhított szerelmet. Gatsby a palotát, a vagyonát nem saját maga, hanem Daisy miatt halmozta, csak hogy a nőt boldoggá tegye.

Hasonlóság az ikonikus karakterek között?

Egyszer azt olvastam, hogy a legjobb írások rendkívüli karakterek hétköznapi eseményeiről vagy az átlagos karakterek rendkívüli történeteiről szólnak. Én azt mondanám, hogy a legjobb könyvek rendkívüli karakterekről szólnak, akik sorsáért körmünket rágva izgulunk, miközben különleges, eseménydús helyzetekbe kerülnek.

dc-universe-heroes-image

Megfigyelhetjük, hogy az ikonikus karakterek nagyon sokszor hasonlóak, annak ellenére, hogy néhány vonásban, társadalmi elvárásban picit eltérnek. Ahhoz, hogy jó karaktereket hozzunk létre, fel kell tennünk magunkban pár kérdést és szemügyre venni, hogy mitől lesz egy karakter igazán emlékezetes.

  • Miért ismeri több mindenki Batman nevét, mint mondjuk Aquaman-ért? Mitől válik jobb karakterré a Macskanő, mint Poison Ivy? Mi a helyzet Robert Langdonnal vagy Indiana Jones-szal? Miért mond többet Edward Cullen neve, mint Louis de Pointe du Lac?
  • Ki a kedvenc karakterünk akár az irodalomban akár a filmekben? Mitől válik vonzóvá számunkra? Hogyan néz ki a karakter? Milyen a viselkedése? A háttértörténete? Mi az egyedi jellemvonása?

Ahhoz, hogy jó karaktereket képzeljünk el, mindig nézzünk utána hasonló írásoknak. Nem azt mondom, hogy egy az egyben koppintsunk le egy karaktert, de a sok főszereplő tanulmányozásával megkaphatjuk azt az ihletet, amire eddig vártunk és biztos, hogy segíteni fog kidolgozni saját szereplőinket, akik a későbbiekben akár ikonná is válhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: