Szereplők és neveik

A szereplők egyéniségéhez szorosan kapcsolódik a nevük is. Ne gondoljuk azt, hogy a név magától értetődő, hiszen valahogyan illenie kell az ábrázolt karakterhez.
A nevekkel nagyon sokan bajban vannak. Milyen egy jó név? Ki tudja. De ha már írásra adjuk a fejünket, akkor ezzel legalább annyit kell foglalkoznunk, mint magával a karakterek megismerésével.
Holden Caulfield, Harry Potter, Hamlet, Hannibal Lechter, Gregor Samsa, Mary Poppins, Sherlock Holmes, Zsákos Frodó, Csipkerózsika… és a lista folytatódik tovább. Nem csak a karakter, de maga a név is a tudatunkba vésődhet.

– A nevem Bond. James Bond.

Ki az, aki elfelejtene egy ilyen fickót? Szóval, honnan jönnek ezek a nevek?

names1Általános névadási szabályok

  1. Az első számú szabály, hogy érdemes elkerülni az olyan neveket, amik teljesen hétköznapiak és semmit sem mondanak a karakterekről. Ilyen például a Jack Smith, Jane Jones, Joe Black stb. Többnyire azokat az elterjedt neveket soroljuk ide, amik mára tucatnévvé váltak, ugyanúgy, ahogy a hazánkban a Kis, Nagy, Kovács, Fekete vezetéknevek vagy a József, Mária, Péter, Zsuzsanna keresztnevek. Legyen egy kis fantáziánk, rugaszkodjunk el a megszokottól vagy a könnyebbik úttól. Amíg saját gyerekünk esetében sem szeretnénk, hogy ő legyen a ötszáznegyvenedik Kovács Béla, addig a karaktereinkkel is bánjunk bőkezűen. Lehet, hogy nehéz szülés lesz, de érdemes rászánni az időt!
  2. Fontos észben tartani, hogy a szereplők nevei se hasonlítsanak egymásra. Az olvasó jó eséllyel fogja összekeverni Kate-et, Kevint, Katlynn-t vagy Karlt. Még akkor is szelektáljunk, ha valamilyen oknál fogva ragaszkodnánk ezekhez a nevekhez.
  3. A név legyen hangzatos és könnyen megjegyezhető. Az olvasó még harmadszori nekifutásra se fogja tudni kiolvasni a Kwryntyna nevet. Ne nehezítsük meg olvasóink dolgát!
  4. Jó ötlet, ha a nevek választása előtt tanulmányozzuk annak jelentését, eredetét, hiszen úgy könnyebben tudunk neveket társítani karaktereinkhez. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy szereplőnket ne hívják Joe-nak, ha egyszer arab, sokkal jobb választás, ha az Ali vagy Hassan nevet adjuk neki.
  5. Ne féljünk beceneveket használni. Néhány központi karaktert sokkal jobban megismerhetünk, ha valamilyen egyedi jelzőt társítunk hozzá, úgy mint Irvine Welsh Trainspotting című könyvében, ahol a legtöbb szereplő becenévvel jelenik meg (Renton, Beteg Srác, Spud stb.).
  6. Miután nagy nehezen ráleltünk a legmegfelelőbb névre nem árt az interneten rákeresni, így kikerüljük azt a hibát, hogy egy olyan nevet használnák, amit egyébként egy általunk ismeretlen, de külföldön híres politikus vagy színész visel.

Néhány segítség

  • örök érvényű szabály, hogy “a Google a barátunk”. Ne feledkezzünk meg írás közben sem, hogy a legnagyobb gyűjteményeket az interneten érhetjük el. Rengeteg nemzet népszerű névlistáját sorolják fel nekünk, pár kattintással meg is találhatjuk kedvencünket
  • ha még mindig bajban lennénk és egyáltalán nem leltünk rá a legtalálóbb névre, akkor használhatunk névgenerátorokat. Rengeteg fantasy vagy sci-fi karakter névgenerátor érhető el, amik megkönnyítik a dolgunkat.
  • egyedi neveket hozhatunk létre, ha például más nemzetek nevei között keresgélünk és két nekünk tetszőt összemixelünk. Biztos, hogy olyat máshol nem találunk! 🙂

Néha a szereplőknek nincs nevük, ez általában a novellákra igaz, ahol egyszerűen csak “férfiként” vagy “lányként” emlegetik a karaktereket. Ezekben az esetekben szándékos a karakterek anonimitása, ám azonban ezzel is csínján kell bánni.

Ne feledjük: a név olyan, mint a csomagolás az ajándék esetében. Sejteti, hogy mi van a felszín alatt.

Ha tetszett, iratkozz fel az e-mail címeddel, hogy első kézből kapj értesítést! 🙂

Szereplők és neveik” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: