Könyvkritika – Tökéletes kémia

 
Íme egy újabb szerzemény a repertoáromban, ami a sokszor ismételt és istenített Moly.hun szereztem meg. 🙂 Olvassátok szeretettel róla a kritikámat.

Simone Elkeles – Tökéletes kémia
KiadóKÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 412
Kiadás éve: 2011

Chicagó külvárosában, a Fairfield gimiben mindenki tudja, hogy a kerület északi és déli negyedeinek lakói között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak. Így amikor a pomponlányok csapatkapitánya, Brittany Ellis mellé Alex Fuentest, egy helyi bűnbanda tagját osztják be tanulópárnak kémiaórán, az eredmény borítékolható: ezek ketten robbanékony egyveleget képeznek. A fiatalok egyike sem számol azonban egy meglepő kémiai reakcióval: a szerelemmel. Vajon sikerül-e legyőzniük saját előítéleteiket és családjuk, barátaik ellenszenvét a másik iránt? Sikerülhet-e a látszólag lehetetlen?

Nagy örömmel fogadtam a hírt, hogy valaki el szeretné végre velem cserélni a könyvet, mert nagyon régóta kerestem. Sok jót hallottam róla, amit még a Moly.hu-n található 93%-os értékelés is tovább fokozott. Általában nem szoktam könyvet vásárolni, csak ritkán, így nagy öröm volt számomra, hogy végre elcserélhettem. 


A könyvről


A történet két végzős diákról szól, akik két teljesen eltérő családból, környezetből, neveltetésből és etnikumból származik. Míg Brittany Chicago északi részén lakik látszólag tökéletes családjával, addig Alex (Alejandro) Chicago déli részén található spanyol-mexikói negyedben. 
A Fairfield gimiben régóta folynak a harcok a teljesen eltérő körhöz tartozó diákok között, a spanyol ajkú, bűnöző, drogkereskedő, fegyvert viselő diákok szinte rettegésben tartják az amerikai diákokat. Brittany és Alex egy szerencsétlen véletlen folytán találkoznak egymással, történetesen Brittany kis híján elgázolja luxusautójával a motorral közlekedő Alexet, pedig mindenki tudja az iskolában, hogy Alex-szel még véletlenül sem jó ujjat húzni. Nem elég, hogy ez a konfliktus kiélezi a vitát kettejük között, még a kémia tanár is kitalálja, hogy olyan feladatot oszt ki az osztálya között, amit csak párban lehet elvégezni, és ennek a következményeként Brittany, a látszólag tökéletes életű, hibátlan, gazdag szőke lány összekerül a mexikói, tetoválást és fegyvert viselő, bandatag Alex-szel. 
Az ellentétek csak itt kezdődnek, nem csak nekik, hanem barátaiknak is feltűnik a hatalmas ellentét a két fiatal között, amíg Alexet a haverjai szekálják a kis szőkeség miatt, addig Brittany a hirtelen jött tanulótársa ellenére próbálja megtartani a hibátlan élet látszatát, miközben Colinnal, a barátjával egyre inkább megromlik a kapcsolatuk. 
Megkezdődik a két nem közötti furcsa macska-egér játék, amíg Brittany a lehető legnagyobb mértékben kizárja gondolataiból a fiút, Alex ennek ellenére fogad barátaival, hogy elcsábítja a lányt és ágyba viszi. 
Brittanynak nem csak az iskola gondjaival, hanem családi problémáival kell megküzdenie, hiszen az álarc alatt, egy teljesen más arc búvik meg: a nővére Little-kórban szenved, az anyja nem törődik a nővérével, még egy otthonba is záratná, ha Brittany nem ragaszkodna annyira hozzá, az apja pedig, hogy elkerülje a családi viszályt, inkább folyton dolgozik.
A két főhős folyamatosan egymásba gabalyodik, míg a végén rájönnek, hogy teljesen mások, mint aminek képzelték magukat és a másikat. Beindulnak a hormonok és a két szereplő ragaszkodni kezd egymáshoz, majd szépen lassan szerelem alakul ki belőle. 


A könyv nagyszerűen rávilágít arra, hogy milyen ellentétek vannak a mai napig nem csak Amerikában, de más földrészen is. Amíg a szegényebb rétegnek naponta meg kell küzdeni a fennmaradásért, a gazdagoknak meg csak annyi gondjuk van, hogy milyen színű felsőben menjenek golfozni. A történet elkalauzol minket Alex jóvoltából a mexikói bűnbandák, drogügyletek világába, hiszen a fiú egy “Latin Vér”-nek nevezett banda tagja, míg Brittany szemén keresztül megláthatjuk, milyen erős a testvéri szeretet és hogy a gazdagok világa csak egy nagy hazugság és képmutatás. 


Nem csalódtam a könyvben. Pont az adta, amit elvártam. Rég nem olvastam ilyen részletesen és színvonalasan megírt történetet. Éppen annyi információ volt benne, amennyi kellett, néhol voltak ugyan klisék benne (főleg a love story része, de hát mit is várhatunk egy “Rómeó és Júlia” történettől), de ettől függetlenül minden részét élveztem.
Az egyes fejezetek hol Alex, hol Brittany szemszögéből íródnak, mesterien elüt a két teljesen eltérő felfogású ember gondolkodása, beszéde. 
Tetszettek azok a részek, amikor a bandatagok spanyol nyelven beszéltek, illetve Alex párbeszédei és mondatai mindig megnevettettek. Brittany karaktere egy kicsit naiv volt, de ettől függetlenül nekem nagyon tetszett. 


A történetnek egyébként van folytatása is, pontosabban kettő. A második és a harmadik rész Alex öccseiről Carlosról (2.) és Luisról (3.) szólnak. Magyarországon még nem jelent meg egyik sem. 


Karakter: Pontosan kiérezhetők benne az ellentétek, anélkül tudnánk, hogy ki-ki beszél, hogy elolvasnánk a fejezet elejét. Nincs benne sok szereplő, csak pont amennyi kell. 
Kedvenc karakter: Egyértelműen Alex, illetve Paco, mindkettőt nagyon csíptem. 
Borító: Nagyszerű választás az eredeti borító. 
Kedvenc rész: Alex és Brittany ismerkedésének folyamata, az egymással történő párbeszédek, vívódások. Nagyon megnevetettek. 
Rész, amit nem szerettem: A hátoldalán azt láttam, hogy tizennégy éven felülieknek ajánlják, azonban voltak benne durva részek is. Nem tudom, hogy ezek valók-e ilyen korosztálynak…
Célközönség: Alapvetően YA, de én 16+ korosztályra lőttem volna. 
Kedvenc idézet: 

Lehet, hogy izmos testével és tökéletes arcvonásaival úgy fest, mint egy Abercrombie-modell, de a rendőrökön kívül más nemigen fogja fotózni. (Brittany)

Immár mélyen együtt érzek a lányregények hőseivel, pedig tőlük aztán folyton behánytam. Mert én pontosan ugyanolyan nyálas, tökkelütött idióta vagyok, mint ők. Mindent feláldoznék egy lányért. Estoy enamorado… szerelmes vagyok. (Alex)Összességében a történet: 

toll2toll2toll2toll2toll2


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: