Könyvkritika – Jóslatok hálójában

 
Nagyon régóta kerestem a könyvet, de sajnos nem találtam, még a Molyon sem akadtam rá, pedig hosszú ideig vártam, hogy egyszer végre elcserélem. Mikor aztán a Könyvmolyképző Kiadó megnyitotta a webáruházát én is vettem gyorsan 3 könyvet 50%-os kedvezménnyel. Nagyon örültem neki, mert Grapes szerzeményét már online formában is olvastam és akkor a részletek alapján nagyon kecsegtetőnek tűnt, biztos voltam benne, hogy egyszer elolvasom! 
 

B.M.Grapes – Jóslatok hálójában

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK
Oldalak száma: 534
Kiadás éve: 2011

Egy napon a Hot Hill-i középiskola faliújságjára valaki kifüggeszt egy Mai hírek értesítőt. Rövidesen kiderül, hogy a hírek nem múltbéli, hanem a hamarosan bekövetkező eseményekre vonatkoznak. Egymás után furcsábbnál furcsább balesetek történnek, öröknek hitt kapcsolatok szakadnak meg, új és rejtélyes barátságok, szerelmek szövődnek. Ki írja a jövendöléseket és mit akar elérni velük? Ki lehet a sokat emlegetett, titokzatos JJ? Ki és miért akarja eltenni láb alól az idős matematika-tanárnőt? Mi köze a merényletsorozatnak egy különös, régi fényképhez?

A könyvről

A történet Ada Morne, egy végzős lány elbeszélésében íródott, aki családjával két éve New Yorkból egy, a várostól 600 km-re levő városba, Hot Hill-be költözött. A lány tökéletesen meg van elégedve az otthonával, szereti a csendes környéket, így nem ébreszt benne ismerős érzéseket, mint mikor New Yorkban lakott. Azért is viszolyog annyira a Nagy Almától, mert egy régi barátja, Daniel Bolt emléke fűzi oda, aki szerinte becsapta és megpróbálta szétválasztani az akkori fiújától.

Ada miután az első tanítási napon iskolába megy, különös dolgok veszik kezdetét. Valaki Mai Hírek címszó alatt egy cetlit tűzött ki a faliújságra, amin öt pontban részletez pár fontos eseményt. Hamar kiderül, hogy az események a jövőt jósolják meg, különösen, mikor napközben kezdenek beteljesedni a fura jóslatok, többek között az, hogy Mrs. Bennet, a matematika tanár eltöri a lábát, vagy hogy a hírhedt iskolás diákok szerelme (a két AB) véget ért, ami úgy látszott sosem szakad meg. Ada barátnőjével Julieval és az indián származású, eddig magának való osztálytársával, Jessel nyomozásba kezd a különös cetli után. Adának nem csak ez okoz fejfájást, hanem felröppen a hír, hogy egy bizonyos új fiú érkezett New Yorkból, akit történetesen szintén Daniel Boltnak hívnak. Adának szembesülnie kell, hogy valóban régi barátja költözött ugyanarra a helyre, ahol ő lakik és nem egy ember szekálja őt ez miatt.

A triumvirátus hamar ráébred, hogy nem csak egyszeri alkalom volt, hogy a Mai Hírek kikerült a  falra, hanem minden egyes iskolai napon kikerül, azonban egyre durvább dolgok történnek. Pontosan megjósolja a diákokkal a jövőben történő eseményeket, szépen lassan pedig a három lány is megjelenik ezekben a hírekben. 
Az izgalom folyamatosan fokozódik, Ada és barátnői többször megsérülnek és egyre inkább összekuszálódnak a szálak. 
A történtek hátterében egy misztikus lény áll, akiről csak a történet legutolsó fejezeteiben derül ki, hogy ki is valójában. Egy évszázadok óta élő energiavámpír, egy fekete özvegy, aki fiatal fiúkat (pontosan ötöt) szerez áldozatul magának, hogy elszívja belőlük az életet. 
Az időközben összeboronálódott Ada és Daniel próbálja meg felvenni a harcot a pókkal, aki már nem csak egy diák életét, hanem köztük Adáét is veszélyezteti, mikor főhősünk kis híján leesik az iskola egyik erkélyéről. 
Időközben Jess és Julie is áldozatul esik, Adának így más lányokkal együtt kell bizonyítania a fiúk iránt érzett szerelmüket. Későbbiekben pedig Mrs. Bennetről is kiderül, hogy nem az, akinek mutatja magát.

Mit is mondhatnék, mint azt, hogy egyenesen imádtam! Régebben találtam rá Grapes blogjára, azóta folyamatos olvasója vagyok, már akkor is iszonyatosan imádtam az írásait, így nem is volt kérdéses számomra, hogy a könyvei olvasója is leszek. Nagyon ritkán látni ilyen szép munkát egy magyar szerzőről. Nem csak azért gondolom, hogy maradandót alkotott, mert erős szálak kötnek ezekhez a misztikus és fantasztikus vonalakhoz, hanem mert sokkal többre tartom őt, mint bármelyik másik kiadónál publikáló, nyálas női regényeket író “celebírókat”. Grapes megérdemelten kapta a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadótól, hogy végre ő is kézben foghatja a könyvet. A történet végig izgalmas, meg is lepődtem, hogy napok alatt forgattam végig a több mint 500 oldalt. Nem volt unalmas, végig fenntartotta az érdeklődést, felcsigázta az olvasót, aki csak falta a sorokat, hogy ki is áll a történtek hátterében. A vége nagyon meglepő volt. Én nem számítottam erre a fantasy vonalra, de szerintem nagyon jól van tálalva. Jól kitalált és jól megírt, misztikus, lebilincselő regényről van szó. 

Nem egészen zárta le a könyv végét, mert nekem hagyott még nyitott kérdéseket a fejemben, hogy vajon mi lesz Adával és a többiekkel, ha lenne folytatása (és remélem lesz 🙂 ), akkor biztosan hű olvasója leszek. Bravó!


Karakter: az ábrázolás nagyon jó, hitelesen lehet elképzelni a szereplőket, a párbeszédük és gondolkodásmódjuk is illik a korukhoz. 
Kedvenc karakter: Néha Ada vívódása kicsit részletere nyúlt, főleg a Daniellel kapcsolatos kérdésekben, ezért nem ő a kedvencem, hanem Jess. 
Borító: Tökéletes választás és szép munka!
Kedvenc rész:  Az események olyan gyorsan történtek, hogy az egészet élveztem, egyetlen rész sem volt, ami unalmas lett volna, mert a jóslatoknak hála, mindennap történt valami. 
Rész, amit nem szerettem: Hogy vége lett. 🙂
Célközönség: YA, misztikum kedvelők, akik szeretik a nyomozós történeteket.
Kedvenc idézet: 

Mi minden derül ki az ártatlannak látszó lányról?! Motorral jár, oké, bátor. Dühöng, oké, én se tudtam volna könnyen lenyelni azt a békát amit a dolgozatcsere jelentett. De ez a rugós kés! Ez már túlzás.

Összességében a történet: 

toll2toll2toll2toll2toll2

Könyvkritika – Jóslatok hálójában” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

  1. Egyetértek, nagyon jó könyv, nálam kiemelt helyet kapott a polcon.Mikor megláttam a polcon, picit gondolkozóba estem. Nem láttam én ezt már valahol? Aztán ugrott be, hogy DE! Méghozzá a neten! Annyira örültem, hogy egy újabb blogger szerzeménye vált kézbe foghatóvá, főleg hogy a blogon is nagyon tetszett.Hihetetlen olvasmány, az ötlet pedig nagyon eredeti. Nagyon tetszett nekem is, hogy a szereplők olyanok, hogy akár másna szembejöhetnek velem az utcán. A kedvencem nekem is Jess volt, egyszerűen imádtam. A karkötőit, az almáit, a gondoskodását, az éles eszét, MINDENT!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: