Írástechnika – Lapos karakterek. Kik is ők?

A “lapos” karakterek szinte minden regényben jelen vannak, kisebb szerep jut nekik a cselekmény során, de támogató szerepet töltenek be. Nemcsak elősegítik a történetünk továbblendítését, hanem jelenlétük meg is fűszerezi a cselekményt.

Ezek a karakterek általában nem fejlődnek jelentősen a történet folyamán, nem rajtuk van a hangsúly. Más forrás “kétdimenziós” vagy “statikus” karakternek is nevezi. Ezeket a szavakat először E.M. Forster használta a Aspects of the Novel (1927) című munkájában.

Míg a főszereplőknek hihetőnek kell lenniük az olvasó számára, a személyiségjellemzők és a személyes motivációk teljes skálájával feltárva, a lapos karakterek sokkal szűkebb célt szolgálnak, és nem változnak ugyanolyan mértékben, mint a történet főhőse. Felismerhető tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek sztereotípiáknak tűnnek, és néha az írók ki is élezik a túl jó, vagy túl rossz tulajdonságaikat.

Bár nem kiemelkedő karakterek, és nem is túl fontosak, de jelenlétük fontos a történet során. Ezek a karakterek korlátozott perspektívával rendelkeznek és véleményüket is úgy fejtik ki, hogy csak egy adott oldalt képviselnek. Egyetlen szerepük van a történetben, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy semmi hasznuk. Az írók ezeket a karaktereket használják, hogy megteremtsék a szükséges légkört és az olvasók is otthonosan érezzék magukat.

Nekem egy csomószor volt például olyan, hogy egy lapos karakter párbeszédét vagy gondolatmenetét olvasva felismertem benne egy távoli ismerősömet, szomszédomat, kollégámat. Ezek a karakterek direkt erre lettek kitalálva, hogy az olvasó a homlokára csapjon és felismerje benne saját környezetében élő embereket – ezzel segítve azt, hogy az olvasó közelebb érezze magához a regényt.

Néhány példa híres lapos karakterekre

Jó példa Crak és Monstro a Harry Potter szériából. Tudjuk, hogy ők ketten Malfoy csatlósai, akik előszeretettel kekeckednek roxforti diákokkal. Mindketten Mardekárosok, nem túl intelligensek, a szüleik halálfalók voltak és a Sötét Nagyúrt szolgálták. Talán ennyi, amit tudunk róluk. Sem a háttérsztorijukat, a motivációjukat, személyiségüket nem ismerhetjük meg részletesebben, hiszen az elvenné a fő fókuszt a történet főszereplőjéről és a cselekményről. Ahelyett, hogy jobban is megismernénk ezeket a karaktereket J. K. Rowling kétdimenzióssá formálta őket. Mellékszereplők, akik bár többször szerepelnek a regényekben, jelenlétük olykor fontossá válik (pl. a Titkok Kamrájában, amikor Ron és Harry átveszi szerepüket egy kis időre), de egyébként teljesen lényegtelenek.

Egy klasszikusabb példa Mr. Collins a Büszkeség és Balítéletből. Maga is egy elég sztereotip karakter, igen egyszerű és mókás figura. Lady Chatherine de Burgh iránti rajongása és vágyakozása sokszor nevetség tárgyává teszi őt. Jelenléte feldobja a hangulatot.

Shakespeare Rómeó és Júliájában Mercutio szerepe igen rövid, a karaktere nem változik vagy fejlődik a cselekmény során. Személyiségének bonyolultsága és mélysége hiányzik, csak az tudjuk, hogy túl nagy az egója, párbajra hívja Tybaltot, ami a saját halálát eredményezi.

Hogyan alkossunk lapos karaktereket?

A lapos karakterek létrehozása viszonylag egyszerűnek tűnik; az írónak csak olyan mértékben kell kibontania őket, hogy az olvasó megértse a kapcsolatát a főszereplőkkel. Bármilyen hatással is van a főszereplőre, tetteinek hihetőnek, logikusnak kell lennie. Hiába mellékszereplőkről van szó, magunknak mindenképpen érdemes kicsit a karakterek mélyére néznünk. Nyugodtan készíthetünk karakterteszteket, hiszen mindinkább megismerjük őket is, tudni fogjuk, hogy miként cselekednének egy adott szituációban. Az biztos, hogy nem fogunk minden információt leírni róluk a történetben, de segít hihetővé formálni őket.

 

Légy a pártfogóm! Ha tetszik a munkám és támogatni szeretnél, itt megteheted: https://www.patreon.com/cassyblacksmith

 

Források:
https://www.thebalance.com
https://www.britannica.com
https://www.squibler.io
http://www.helpingwritersbecomeauthors.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: