Írástechnika – Mi az “énmárkaépítés” és miért van rá szükséged?

A múltkori kicsit szakmai cikk után, most ismét jöjjön egy, ami a marketinghez kapcsolódik. Jogosan merülhet fel benned már rögtön a következő néhány kérdés:

  • Mi is az az énmárka?
  • Miért van szükségem énmárkaépítésre?
  • Mi célt szolgál?
  • Hogyan kell ügyesen használni?

Nyugi, mindegyikre válaszolni fogok. Az énmárkaépítés elég felkapott, szexi téma mostanság. Ugye, mindenki valamilyen módon vagy formában nyomot akar hagyni a világban. A festők festenek, a költők rímeket faragnak, a sportolók versenyekre járnak, a zenészek dallamokat kreálnak, az írók írnak.

Mindenki – még ha csak titkon is – azért csinálja, hogy elismerjék, felnézzenek rá, halljanak róla. Viszont nem elég csak valamiben jónak lenni, tenni kell róla, hogy az eredményeink, a munkánk gyümölcse sok emberhez eljusson. Többek között ebben segít az énmárkaépítés, vagyis a personal branding.

Szerencsére nem kell a semmiből indulni, már most egy márka vagy. Nem hiszel nekem? Keress csak rá nyugodtan a nevedre (vagy írói álnevedre) és tuti, hogy a Google az első találatok között kidobja a Facebook vagy LinkedIn profilod, blogod címét, e-mail címed, sőt, lehet, hogy még a telefonszámod is. Lehetséges, hogy megemlít téged egy helyi lap, hírportál, valaki más blogja, vagy szerepelsz egy youtube videón. Ezek mind az énmárka részei.

business-2042282_960_720

Ijesztő, igaz? Ne is foglalkozz vele, már csak ilyen világban élünk, ahol minden a nyilvánosság előtt folyik, és bárkiről könnyű kideríteni a legapróbb titkot is.

Amivel nekünk foglalkoznunk kell, hogyan használjuk az internetet énmárkaépítésre, mit szeretnénk, mit lássanak mások, miről ismerjenek meg minket.

Bár mostanában a personal branding elég felkapott téma, mégis régebbre nyúlik vissza. 10 évvel ezelőtt egy Tom Peters nevű szakember írt egy cikket (“A brand call you“), amiben arról beszél, hogy független a kortól, a pozíciótól, és független attól, hogy milyen üzletben, területen tevékenykedünk, mindenkinek meg kell értenie a márka építés fontosságát. Mi mindnyájan ügyvezetők vagyunk a saját egyszemélyes vállalkozásosunkban, ami nem csak magunkat, de eredményeinket, értékeinket, hitelességünket is közvetíti.

Bevallom, marketingszakemberként magam is csak néhány éve hallottam ezt a kifejezést. Eddig, ha márka- vagy image-építésről beszéltünk, akkor azt csak olyan cégek engedhették meg maguknak, akik több száz milliós, milliárdos árbevétellel rendelkeznek, és akik súlyos pénzeket fektetnek reklámokba. Hogyan versenyezhet ezzel egy olyan kisember – legyen az akár író, festő, szobrász, blogger -, és mit tehet?

És szerencsére ekkor jött a webkettő, a közösségi média, a Google, Youtube és még nagyon sok más applikáció, ami segítségét nyújt brandingben még az olyanoknak is, akik nem akarnák, hogy digitális lábnyomot hagyjanak. Egy friss AVG kutatás szerint, a két évnél fiatalabb gyerekek 92%-a már hagyott valamilyen digitális lábnyomot. A kérdés már csak az, te mikor kezded el tudatosan építeni a márkádat?

Íme néhány tipp, hogyan és miként érdemes belevágni.

Gondolj magadra márkaként

Legyél akár hobbi író, blogger, zenész, vlogger – vagy mondjuk úgy, művész -, fontos, hogy már az első netes megnyilvánulásodnál úgy tekints magadra, mint egy saját márka. Ugyanarról beszélünk, mintha az olyan márkákat emlegetnénk, mint az iPhone, a Nike, a BMW, annyi különbséggel, hogy egy adott személyről, azaz rólad szól az egész.

Ha belekezdesz az énmárkaépítésbe, akkor nem árt, ha az elején rákeresel a nevedre, nézz utána, hogy ugyanezen a néven tevékenykedik-e már valaki. Hiszen senkinek sem hiányzik, hogy összekeverjék egy olyan személlyel, aki már más (vagy ne adj isten azonos) területen ért el eredményeket, vagy negatív, megosztó véleményen vannak róla az emberek (lásd Berki Krisztián). Ez senkinek sem tesz jót.

Ha esetleg túl általános nevet kaptál a szüleidtől az sem baj, erre találták ki a művésznevet vagy álnevet. Válasz egy olyat, amivel azonosulni tudsz, amit könnyű megjegyezni, kimondani, karakteres, illik a területhez, amin tevékenykedsz, és persze, ne legyen másvalakié.

Fontos, hogyha egyszer ez a folyamat elkezdődik, akkor nem tanácsos visszalépni. Ha az emberek megismertek egy néven, fél év múlva ne válasz másikat. Gondold át, mielőtt választanál, mert ha mégsem tetszik, fél év munkája megy a kukába.

Íme néhány ismertebb név, akik jól építették fel saját márkájukat: Oprah, Nick Vujicic, Cesar Millan, Lady Gaga, LeBron James, Jamie Oliver, David Beckham, Martha Stewart, és még sorolhatnánk napestig.

girls-407685_960_720

Határozd meg a célod

Mielőtt belevágnál a márkaépítésbe, tisztáznod kell magadban, hogy mire is vágysz, mi a célja annak, amit csinálsz. Persze az csak egy dolog, hogy szeretnéd, hogy az emberek felfigyeljenek rád, ismerjék a neved, de az is nagyon fontos kérdés, hogy miért szeressenek, kedveljenek az emberek?

Az olyan hírességek, mint Oprah vagy Nick Vujicic nem csak úgy véletlenül lett híres. Ahhoz, hogy a márkaépítés sikeres legyen, és a végeredmény hiteles, meg kell fogalmaznod magadban, miért csinálod, mit vársz ettől az egésztől.

Pénzt? Figyelmet? Elismerést? Új lehetőségeket? Vagy esetleg mást? Hogy segíthess másokon? Hogy példát mutass?

Tudd, ki vagy

Képzeld csak el, milyen nehéz lenne úgy márkát építeni, hogy közben hazudsz önmagadról. Persze az internet világa rengeteg lehetőséget ad ahhoz, hogy valaki más legyél, nem is arról van szó, hogy nem formálhatod magad olyanná, amilyen lenni akarsz. A tanács inkább arra vonatkozik, hogy ne próbálj meg másokat utánozni.

Lehet, hogy irigyled azokat az írókat, akik már letettek valamit az asztalra (Tolkient, Martint, Rowlingot, Meyert, Neil Gaimant, Stephen Kinget stb.), akkor sem juthatsz előrébb, hogyha őket másolod. Direkt soroltam fel olyan írókat, akiknek elég sok időbe telt, mire híresek lettek. Hiszen mind Rowling, mind Tolkien, King vagy Martin csak hosszas próbálkozás és sok visszautasítást után lett bestseller szerző. Ők rengeteg próbálkozás után is hittek benne, hogy jó az, amit csinálnak, előtted is lebegjen ez.

Egyes szakemberek úgy gondolják, hogy nem lehetetlen úgy márkát építeni, hogy azt adjuk, amit mások akarnak, vagy azt mutatjuk, amilyennek mások elvárnak, de ezt hosszú távon nagyon nehéz fenntartani és fárasztó is. A márkád tükrözze, hogy kicsoda vagy valójában. Az emberek erre kíváncsiak, nem a kamura és a felszíneskedőkre. Mutasd meg és vállald fel a hibáidat, gyengeségeid, és ne szégyenkezz miattuk.

Határozd meg az egyediséged és az erősségeid

Ha elkezdesz dolgozni egy adott területen, biztosan lesznek erősségeid és olyan egyedi jellemzőid, amik kiemelnek a tömegből. Elég csak megnézni a korábban felsorolt írókat vagy egyéb művészeket, mindegyiknek megvan a saját személyisége, a saját erőssége, a saját útja, stílusa. Szánj rá néhány órát, hogy végiggondolod magadban, te miben vagy erős, mi az, ami miatt szeretik az írásaid mások, mi az, amit dicsértek.

Ha magadtól nem megy, akkor kérd ki mások véleményét, barátokét, családtagokét, bétákét, olyanokét, akiknek adsz a véleményére, és lehetőleg olyanoktól is, akik kevésbé ismernek olyan jól, mint a legközelebbi rokonaid.

home-office-336377_960_720

Légy résen, légy profi

Miután megvannak az erősségek és egyediségek, erősítsd őket. Nem tudom elégszer hangoztatni, hogy mennyire fontos a gyakorlás, a tanulás és a fejlődés. Biztosan, te sem szeretnél megragadni egy szinten, ezért fontos, hogy kipróbáld magad több területen, mert kiderülhet, hogy amiről eddig azt hitted, a te tereped, lehet, hogy érdemes más zsánerben, más stílusban írnod.

A dolgok gyorsabban változnak, mint valaha, és lépést kell tartani. Alkalmazkodni kell a változásokhoz, ezért, ha szükséges, dolgozz ki egy új stratégiát, hogy lépést tarthass. Lehet, ha eddig nem jutottál be egyetlen kiadóhoz sem, akkor nem ártana félretenni kicsit a regényírást, és mondjuk nekiülni novellázni. Ha eddig verseket írtál, de nem kaptál pozitív visszajelzést, akkor ideje elgondolkodni, hogy megpróbálkozz a regényírással.

Fontos figyelni, hogy mik a trendek a könyvpiacon, mik azok a regénytípusok, amiket előszeretettel forgatnak az olvasók, mi az, ami most “menő”. Elképzelhető, hogy a megírt történeted 4-5 évvel le van maradva és azért nem érdekelt senkit. Nehéz igazodni az aktuális trendekhez – főleg az olyanoknak, akik több évig dolgoznak egy regényen -, ezért tanácsolom mindig, hogy egy írónak kötelező az írás mellett sokat olvasnia, hiszen így nagyjából tudjuk, hogy mások miért rajonganak.

Csatlakozz különböző írós csoportokhoz, ahol hasonló emberekkel találkozhatsz, és tőlük nem csak tanácsokat kérhetsz, de első kézből kaphatsz infót egy új pályázatról, vagy könnyebben lépést tarthatsz a könyvpiaccal.

 

Nem mondom, hogy a folyamat könnyű. Sokat kell dolgozni azon, hogy valaki ismert márka legyen, de nem lehetetlen. Meghatározott célok, tudatos döntések és lépések híján, biztosan nem fog sikerülni.

Ha tetszett, iratkozz fel e-mail címeddel, hogy ne maradj le a frissítésekről!

források:
https://www.forbes.com/sites/shamahyder/2014/08/18/7-things-you-can-do-to-build-an-awesome-personal-brand/2/#4c02d28057e5
https://www.thebalance.com/creating-and-growing-personal-brand-2295814
https://www.entrepreneur.com/article/250924
http://www.huffingtonpost.com/moosa-hemani/what-is-personal-branding_b_13477306.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: