Írástechnika – Néhány kulcsfontosságú tényező, hogyan írhatsz sikeres YA regényt 1.

Bizonyára nem titok számotokra, hogy magam is YA könyveket olvasok és írok szívesen. Bár már haladok a 30 felé, de még mindig közel áll hozzám a young adult irodalom, úgy hiszem, hogy ez a terep fekszik nekem inkább.

Gondoltam, összeszedek néhány kulcsfontosságú dolgot a YA regények írásáról, a folyamatáról, illetve néhány tippet, mert az utóbbi időben én is nagyon sokat tanultam és kutatgattam a témában. Nem csak írós fórumokon, blogokon keresgéltem, de külföldi podcasteket is hallgattam a témában, így gondoltam, biztosan akad olyan, aki mondjuk, nem tud angolul vagy esetleg nem találta meg a megfelelő forrásokat.

smiling-young-adult-woman

A YA irodalom elég jövedelmező buli mostanság, egyes becslések szerint 2002 és 2012 között több mint 120%-kal nőtt a YA regények publikálása, míg néhány kutatás azt mondja, hogy 1997 és 2009 között csaknem 900%-os növekedésről beszélünk.

Ha valaki nem tudná, hogy mit is hívunk YA (young adult) irodalomnak, akkor azoknak segítség: ide sorolandók azok a könyvek, amik a tinédzser korosztálynak szólnak, jellemzően 12 és 18 éves fiataloknak, és ki hinné, általában tinédzser főszereplőkről olvashatunk és minden olyan témában, ami a fiatalokat érdekelheti ebben a korban. Legyen az első szerelem, baráti kapcsolatok, továbbtanulás, önmagunk megtalálása és elfogadása, kiút keresés a napi problémákból, családi kapcsolatok és konfliktusok, konfliktusok barátokkal, szerelmekkel, konfliktusok a világgal.. .stb.

A fura az egészben, hogy a legtöbb YA szerző már túl van a 35-40-es korhatáron, sőt, vannak olyanok, akiknek tizenéves gyerekeik vannak. Egyesek otthonosnak érzik ezt a terepet, mások pedig még csak nem is tudnak róla, hogy a tizenéves korosztálynak írnak, amíg be nem fejezik a teljes könyvet.

Az Atlantic.com nevű online újság 8 YA szerzőt kérdezett meg a taktikáikról, magáról az írás folyamatáról, és hogy mi a sikerük kulcsa. Szemezgessünk belőlük.

Gondolkodj úgy, mint ők

Rainbow Rowell sosem tervezte, hogy YA szerző lesz, első regénye, ami az Attachments címet viseli (sajnos magyarul még nem jelent meg) egy felnőtteknek szóló regény. A legtöbben az írónőt az Eleanor és Park című regény megjelenése után ismerhették meg, a könyv Magyarországon is nagy sikernek örvend. A történet tipikus YA sztori két főszereplővel, akik bár nem hisznek az első szerelem örökkévalóságában, de ettől függetlenül mégsem képesek elszakadni egymástól.eleanor_park_1

Rowell azt nyilatkozta, hogy még maga sem gondolta, hogy végül a történet YA besorolást kap, és ez nem csak azért van, mert tinédzserekről szól a sztori, hanem azért, mert a fiatal szereplők szemszögén keresztül ismerjük meg a hátteret, az eseményeket. Rowell szerint elengedhetetlen, hogy ismerjük a célközönségünket, tudjuk, hogyan gondolkodnak, milyen problémákon mennek keresztül ebben a korban, vagy mi az, ami érdekli őket. És persze elengedhetetlen, hogy az egész sztori és a mondanivaló is a tinédzserek nyelvén egyértelműen átjöjjön.

Függetlenül attól, hogy hány évesek vagyunk, törekednünk kell arra, hogy minél hitelesebben fessük le a karaktereket, a főszereplők minél valóságosabbak legyenek, hasonló dolgok érdekeljék, mint a mai tinédzsereket, legyenek ugyanazok a vágyaik, problémáik. Oda kell figyelnünk arra, hogy a karakterek gondolkodásmódja, világnézete megegyezzen egy tizenéves fiataléval. Például nem túlzottan hiteles, ha mondjuk egy tizenhárom éves lány keményen állást foglal az abortusz ellen vagy mellett. Ez egy elég sarkos példa, de számtalan olyan téma van, amit egy 25-35 éves felnőttet már foglalkoztat, de egy tizenévest még egyáltalán nem. Ilyen mondjuk a politika, a gazdasági helyzet, az anyaság/gyerekvállalás, vallás, anyagi gondok stb. Persze mindig lehetnek kivételek. 🙂

divergent-640x400

Veronica Roth, a Beavatott sorozat írónője, azt mondta, hogy valahol mindenkiben ott van a tinédzser – hiszen egyszer mindannyian voltunk 🙂 – csak meg kell találni magunkban, hogy hiteles történetet írhassunk. Azt is hozzátette, hogy néha azon kapja magát, hogy felülbírálja a karakterek egyes döntéseit, és végiggondolja, hogy nem túl felnőttes döntést hoztak-e, hiszen a tinédzserek sokszor hoznak rossz döntéseket nem számolva az esetleges következményekkel, ezért jó megoldás, hogyha a karakterek például hibákat követnek el, és sokszor bizonytalanok.

Fontos, hogy a történet ne tűnjön úgy, mintha papolnánk. Nem szabad éreztetni a fiatal olvasóval, hogy egyfajta atyai vagy anyai útmutatást próbálunk beléjük sulykolni, hogy mit helyes tenni, és mit nem. Nem szabad, hogy átüssön a felnőtt hang a szövegen – mondta Rachel Cohn, a Nick és Norah végtelen éjszakája c. könyv szerzője. Ő mindig leteszi azokat a könyveket, ahol a párbeszéd túl hamisnak tűnik, vagy a gondolatok nem illenek a szereplőkhöz. “És nem az a lényeg, hogy a párbeszédben nem a megfelelő szavak hangzanak el, hanem hogy milyen érzést vált ki az olvasóból, az pedig régen rossz, hogyha nem egy tinédzsert látunk magunk előtt, hanem egy felnőtt, érett karaktert.”

A tinédzserek agya és észjárása nagyon komplex, néha nagyon zavaros. Képesek egyik pillanatról a másikra teljesen ellentétes, intenzív érzelemkitörésre. A biológiai részébe most ne menjünk bele, tudjuk, hogy a hormonok miatt elég szélsőséges dolgokat képesek tenni. 🙂 A YA irodalom szépsége, hogy olyan témákkal foglalkozik, ami segíthet a fiataloknak átvészelni ezt az időszakot, és ami átvezeti őket a felnőttkorba.

Ebben az átmeneti időszakban nem csak saját magukat keresik, hanem ilyesmi kérdésekre várnak választ:

  • Miért vagyok a Földön? Mi a célom?
  • Van, aki megért engem?
  • Mi a szerelem?
  • Mihez kezdjek magammal?
  • Mit akarok az életben?
  • Ki vagyok én valójában?

Manapság a legtöbb YA regény – és amit én is olvastam – a személyiségkeresésről, szeretetről/szerelemről és halálról szólnak. Az az igazán jó YA regény, ahol nem csak azt írjuk meg, hogy mit tesznek a tinédzserek, hanem azt is, hogy mit miért csinálnak, és miért éppen azt az utat választották.

folyt. köv.

Írástechnika – Néhány kulcsfontosságú tényező, hogyan írhatsz sikeres YA regényt 1.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: