Írástechnika – Amatőr és leggyakoribb hibák

Néhány írótársammal – akik gyakran bétáznak és szerkesztenek is írásokat – összegyűjtöttük, hogy mik a legnagyobb és legamatőrebb hibák, amiket kezdő írók elkövetnek. Kérlek, mielőtt elküldenétek pályázatra vagy valamilyen szerkesztőnek, ezeket mindenképpen javítsátok ki. 🙂

  • Kerüljük a sok felkiáltójelet!!! Néha még egy is sok. Csak nagyon indokolt esetben tegyük ki, ha a párbeszéd tényleg úgy kívánja.
  • NE ÍRJUNK SZÖVEGET NAGYBETŰVEL. Pláne ne írjunk szöveget nagybetűvel és ne használjunk utána rengeteg felkiáltójelet. Nyugodtan kapcsoljuk ki a Caps Lock-ot. Ha valamit hangsúlyozni szeretnénk, nem kell nagybetűkkel írni. Az olvasó kisbetűvel is érteni fogja.
  • Húzzuk ki a határozószavakat. (Pl: nagyon, akkor, előbb, azután, rögtön, azonnal, lassan, szépen, gyorsan, általában, ugyanakkor) Teljesen fölöslegesek. Inkább keressünk helyettük erősebb igéket és más lehetőséget.
  • A párbeszédeket ne kötőjellel (-), hanem gondolatjellel (–) kezdjük.
  • Ne félj használni az “és” kötőszót, nem kell helyette olyanokat kitalálni, mint a majd, végül, továbbá, s, aztán, azután és társai.
  • A papírméret maradjon A/4 és ne használjunk különleges betűstílusokat; tökéletesen megteszi a 12-es méretű Times New Roman vagy az Arial.
  • Ne írjunk a szöveg elejére ajánlást, sem köszönetnyilvánítást. Bőven lesz lehetőséged ezeket megcsinálni, ha egy kiadó rábólintott az írásra. 🙂

Ha tetszett, iratkozz fel az e-mail címeddel, hogy első kézből kapj értesítést! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: