Írástechnika – 25 ötlet, honnan szerezz ihletet

Már javában tart a NaNoWriMo, és kihirdették az V. Aranymosás pályázatot, de biztosan akad olyan, akinek néha segítségre van szüksége, vagy nem éppen úgy megy neki az írás, ahogy szeretné, ezért ezzel a rövid bejegyzéssel szeretnék segíteni. Összeszedtem 25 (talán egy kicsit furcsa) helyet/lehetőséget, ahonnan ihletet kaphattok az íráshoz.

 1. TV-újság. Nos, igen, rögtön az első egy kicsit különösnek tűnik. Mindenki néz tévét és nagyon sokan járatják a műsorújságot. Bármennyire is hihetetlen, az egyes műsorajánlókban nem csak a filmek, sorozatrészek rövid leírását olvashatjuk, de néha megfelelő cselekményötletet, címet találhatunk egy-egy újabb fejezetnek.
 2. Üdvözlőlapok, online képeslapok. Érdemes szemezgetni a boltban található képeslapok között, mert számtalan vicces, romantikus idézetet, versikét is találhatunk, amiket (vagy egy kicsit átformált változatát) bátran felhasználhatjuk a történeteink során.
 3. Telefonkönyv/Szaknévsor. Akár hiszed, akár nem, a telefonkönyv és a Szaknévsor tele van kreativitással. Nemcsak fülbemászó cégneveket, szlogeneket találhatunk, de körbenézhetünk izgalmas, egyedi karakternevek után is.
 4. Újságcikkek. Legyen szó a helyi újságról, vagy ingyenes kiadványokról, sok fincsiséget találhatunk benne. A valós történetek jó kiindulási pontok lehetnek egy fikció megszületéséhez. Ezen kívül felhasználhatjuk a szalagcímeket, különösen a bulvárlapokban olvasni hihetetlenebbnél hihetetlenebb sztorikat.
 5. Dalszöveg. Ki mondta, hogy nem használhatod fel kedvenc zenéid dalszövegét? Legyen szó lírai, romantikus darabokról, szakítós zeneszámokról, balladákról. Érdemes nem csak a zene ritmusára, hanem a szövegre is figyelni. tumblr_m9uv91JEDT1qc0i43
 6. Mások / családtagok. Ha bajban vagy, semmi sem tiltja meg, hogy kikérd a véleményed a hozzátartozóidtól, barátaidtól, kollégáidtól. Nem muszáj nekik az egész sztorit elmesélned, elég ha csak egy kulcskérdésben, címjavaslatokban, helyszínekben kikéred a véleményüket.
 7. Biblia. Sehol máshol nem találsz ennél több helységnevet, karakternevet, jellemzést, leírást, erkölcsi tanulságokat, híres idézetet, inspiráló beszédet, csodákat. Elég, ha csak a Példabeszédekre vagy a Jelenések könyvére gondolunk.
 8. Tudományos fantasztikus magazinok. Ha sci-fit, dísztópiát és futurisztikus történeteket írunk, akkor nem árt, ha tisztában vagyunk a technikai fejlődésekkel, felfedezésekkel, új találmányokkal.
 9. Talkshow. Igaz, hogy hazánkban már kevésbé látni ilyen személyes témájú kibeszélőshowkat, de ha tudunk angolul, akkor nem árt ha belenézünk néhány amerikai vagy angol talkshowba. Olyanokat ajánlok, amik komoly és vicces témákat is boncolgatnak, mint pl.: The Dr. Keith Ablow Show, Late Night with Conan O’Brien, The Today Show, The Ellen DeGeneres Show, The View, The Queen Latifah Show, Dr. Phil, Piers Morgan’s Life Stories.
 10. Klasszikusok. A “nagy” írások mindig inspirálják az elmét. Még akkor is, ha teljesen más típusú regényeket írsz, akkor is érdemes néha elővenni a régi klasszikusokat, de nem csak regényeket, hanem drámákat, verseket, elbeszéléseket, balladákat stb. egyaránt. 
 11. Internet. Gondolom, nem is kell mondanom, hogy az internet mennyi új információt rejthet. 🙂
 12. Fényképek. Nem csak egy helyszínről, de lehetséges karakterekről, jelenetekről, természetfeletti lényekről találhatunk nagyszerű fotókat az interneten. Különösen a Pinterestet ajánlom, ahol külön “falakat” is hozhatsz létre, így később is mindig egy helyen lesznek az ötleteid.
 13. Pszichológia könyvek / magazinok. A pszichológiai magazinok, esettanulmányok, könyvek bőséges információt és ötletet nyújtanak például a karakter (főként a rosszfiúk) megformálásában. A pszichológiai könyvek biztosítják a hátteret, a motivációt, és mély betekintést nyújtanak az emberi agyba, és hogy ki miért viselkedik úgy, ahogy
 14. Reklámok. Nos igen. Nem feltétlenül a magyar reklámokra gondolok, de a videomegosztókon számtalan csavaros, aranyos, elgondolkodtató reklámot találni, amiket felhasználhatunk az írás során.
 15. Életesemények. A legtöbb ötletet mégis csak az élet szolgáltatja. Figyeljünk oda nemcsak mások, a családtagjaink, rokonaink életére, történeteire, de a saját magunkéra is. Ha kell, néha gondolkodjunk el olyanokon, hogy “mi lett volna, ha?”. Ha elmész az orvoshoz, aki közli veled, hogy minden rendben van, egészséges vagy, akkor gondolkodj el rajta, mi lett volna, ha azt mondja, hogy gyógyíthatatlan betegséged van? Mi van akkor, amikor megcsörren a telefonod, és a gyermeked tanára telefonál, hogy a gyermeked eltörte a kezét / balesetet szenvedett / meghalt? Mi történik, ha megnyered a lottót? Hogyan változik az életed, ha előléptetnek/ kirúgnak?
 16. Fogyasztói termékek. A ma kapható termékek a mai világot jelképezik. Ha valaki kortárs íróktól olvas könyveket, alap elvárás, hogy a jelenkor alapvető fogyasztói termékeivel, technikai kütyükkel tisztában legyen. Vizsgáljuk meg mennyiben lenne más egy írás, ha a főszereplőnknek nem lenne mobiltelefonja, zenelejátszója, autója? Miben befolyásolják az egyszerű boltban elérhető termékek egy karakter személyiségét, életét? Miben más, ha a karakterünk McDonald’s-ba vagy Pizza Hutba jár? Ha a ruháit a Wal-Martban vagy a GAP-ban szerzi be?
 17. Versenyek, pályázatok. Minden verseny vagy pályázat arra kényszerít, hogy egy adott témában, stílusban írjunk, vagy meghatározza, hogy egy bizonyos határidőn belül készüljünk el az írással. Még ha úgy érezzük, hogy írásunk nem is megfelelő és a végén be sem adjuk, de amennyiben a pályázat publikus, akkor elolvashatjuk mások írásait, amikből szintén tanulhatunk. Ráadásul sosem árt egy kis gyakorlás. 🙂
 18. Bűnügyi történetek, hírek. Néha érdemes figyelni a bűnügyi híreket, Kékfényt is, mert nem egyszer hallhatunk hihetetlen, bravúros vagy már-már banális bűncselekményekről. Ne csak akkor gondolkodjunk ebben a lehetőségben, ha krimit írunk, hanem akkor is, ha valamilyen vicces jelenettel akarjuk feldobni az írásunkat. books-flowers-hearts-open-book-Favim.com-621002
 19. Sorozatok. Tulajdonképpen bármilyen sorozat jól jön: vígjáték, bűnügyi, misztikus, drámák, kosztümös filmek. Nem feltétlenül kell a nekünk tetsző típusunkban keresgélni, ha például krimit írunk, akkor is nézhetünk drámát vagy kosztümös filmeket, mert ezáltal sokat tanulmányozhatjuk az emberi természetet, reakciókat, jellemvonásokat.
 20. Gyerekkönyvek, mesék. Ki mondta, hogy későbbi írásunkban nem használhatunk fel olyan meséket, rémtörténeteket, amiket még kisgyerekként hallottunk a szüleinktől, testvéreinktől, barátainktól? Gondoljunk csak a Harry Potter történetekre, Rowling maga is többek között Tolkien, C. S. Lewis és a Grimm testvérek történeteit is felhasználta a könyvsorozata írása folyamán.
 21. Idős állampolgárok. Egészen meglepő, de az idős emberek rengeteg fantasztikus történettel és megható emlékekkel rendelkeznek. Beszéljünk bátran a nagymamával, dédpapával, szülőkkel, egy nagybácsival vagy egy idős ismerőssel. Különösen olyankor hasznos például, ha történelmi regényt írunk, bátran beszélgessünk el olyanokkal, akik még emlékezhetnek, hogy milyen volt a második világháború, az ’56-os forradalom, a vietnámi háború, a csernobili atomkatasztrófa stb. Néha hasznosabb, ha személyesebb emlékek alapján írjuk le az eseményeket. 
 22. Magazinhirdetések. A reklámok sokszor elmondanak egy történetet néhány rövid szóban. Használd az ötletet, majd bontsd ki. Olvassuk el a különböző interjúkat is, mert soha nem tudhatod, mit találsz. 
 23. Emberek a tömegben. Járj figyelmesen az utcán, tömegközlekedési eszközökön. Tartsd mindig nyitva a füled olyankor, amikor mások beszélgetnek melletted, vagy telefonálnak. Válassz ki egy tetszőleges személyt, képzeld magad az ő helyébe, és kezdj el gondolkodni, hogy a kinézete, viselkedése alapján milyen ember lehet, milyen körülmények között élhet, hol dolgozhat, milyen családi körülményekből jött. Helyezd őt különböző szituációkba. Figyeld meg, hogyan reagálna le egy váratlan fordulatot? Mit csinálna, ha balesetet szenvedne? Ha meglátna egy idős koldust az utcán? Ha találna egy pénzzel teli pénztárcát / személyes okmányokat / bérletet? Hova menne az első randin? Átadná-e a helyét a buszon egy idős néninek?
 24. Piackutatások, esettanulmányok. Hasznosak lehetnek nem csak szakmai témában, de más jellegű írások kapcsán is, ha néha olvasgatunk esettanulmányokat, különböző piackutatásokat. Az interneten rengeteg kutatás olvasható mindenféle egészségügyi, társadalmi témával kapcsolatban.
 25. Online enciklopédiák. Végezetül, pedig csak az egyik legnagyobb online enciklopédiát tudom ajánlani, a Wikipédiát, ahol rengeteg információhoz juthatunk. Nem csak magyarul érdemes elolvasni a szócikkeket, hanem angol nyelven is, mert néha sokkal több információt lehet találni.

Sok sikert az íráshoz! 🙂

Ha tetszett, iratkozz fel az e-mail címeddel, hogy első kézből kapj értesítést! 🙂

Írástechnika – 25 ötlet, honnan szerezz ihletet” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: