Könyves titkok – 4.

Hoztam nektek egy újabb adag könyves titkot. Szemezgessetek! 🙂

  1. A Ne bántsátok a feketerigót! (angolul: To Kill a Mockingbird) eredeti címe Atticus volt. Harper Leenek két célja volt, amikor elkezdte a regény írását: az egyik, hogy hitelesen ábrázolja egy 50-es évekbeli alabamai kisváros életét, és hogy tisztelegjen az apja előtt. A. C. Lee keresett ügyvéd volt, aki kiállt a városi szegénység mellett, mindamellett szerkesztőként és helyi képviselőként is tevékenykedett. Egyértelmű, hogy Harper Lee Atticus karakterét saját apjáról mintázta, de a kiadó kérésére megváltoztatták a kézirat címét.
  2. Jane Austen csak az unokaöccsének köszönheti hírnevét. Austen az egyik legnagyobb író, akit olyan klasszikusok közé sorolunk, mint Dickens vagy Shakespeare, ám mikor 41 évesen meghalt, senki sem ismerhette a nevét. Ugyanis első regényeit a “Lady” álnéven publikálta, így olvasói sokáig nem tudták, hogy pontosan ki is írta őket. Az unokaöccse James Edward Austen-Leigh publikált róla egy memoárt, csak akkor derült ki a nagyközönség számára az igazság.
  3. Mark Twain olyan sokáig és hosszan dolgozott a Huckleberry Finn történetén, hogy időközben három könyvet is befejezett. A Tom Sawyer kalandjai 1876-os megjelenése után 8 évébe telt mire a Huckleberry Finn is elkészült.
  4. A következő érdekesség szintén Mark Twain nevéhez fűződik, hiszen ő írta az első kéziratot, ami már írógéppel készült.
  5. Louisa May Alcott csak a pénz miatt írta meg a Kisasszonyokat. Fiatalabb korában Alcott inkább jobban kedvelte azokat a történeteket, amik gyilkosságokról, bosszúról, házasságtörésről szólnak. A harmincas évei közepén járt, amikor egy szerkesztő azt tanácsolta, hogy inkább lányoknak való történeteket írjon. Alcottot nem nagyon érdekelte, azonban az apja adósságba verte magát, majd lelépett, így Alcott kénytelen volt megírni a történetet, ami sikert is hozott neki. Alcott elmondása szerint gyűlölte a Kisasszonyok történetét.
  6. Az egyik legdrágább könyv, amit valaha eladtak, 30.8 millió dollárért kelt el. Ez pedig Leonardo Da Vinci Codex Leicester-e volt, amit maga Bill Gates vásárolt meg.
  7. Theodore Roosevelt amerikai elnök napi 1 könyvet olvasott el. Megválaszolatlan kérdés, hogy vajon a számos teendője mellett erre hogyan volt ideje, de mondjuk a gyorsolvasói képesség nem túl ritka.
  8. A három valaha legolvasottabb könyv a Biblia, Mao Tse-Tung Quotations from Chairman könyve, és talán nem meglepően a Harry Potter széria.
  9. Az Alice Csodaországban történetét egy tízéves kislány inspirálta. A kislányt Alice Liddellnek hívták. Alice és szülei jóban voltak Lewis Carrollal, Alice története pedig egy közös hajótúra alatt született meg.
  10. Az írástudatlanság még mindig óriási probléma az egész világon. Öt felnőttből egy nem tud írni sem olvasni, a legmagasabb arányban Dél- és Nyugat-Ázsiában, illetve Dél-Afrikában.

Ha tetszett, dobj egy lájkot! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: