Írástechnika – 5 tipp a jobb webes tartalomért

Biztosan te is sokszor elgondolkodsz azon, hogyan lehet nagy tömegeket bevonzani. Hogyan lehet az, hogy híres (akár magyar, vagy külföldi) bloggerek egyik pillanatról a másikra építették fel közösségüket és több ezren követik őket mindennap?

A hangsúly az egyedi tartalmon van.

Marketingszakemberként elgondolkoztatott, hogy miben tudnék tanácsot adni az olyanoknak, akik mondjuk nem járatosak az online marketing, tartalomgyártás témakörében, és ma egy kicsit arról fogok nektek beszélni, hogy néhány tanács megfogadásával, hogyan lehet jobb az online tartalmad, és ez hogyan segít az írói karrieredben.

Előre is elnézést, hogy ha túl szakmai dolgok is lesznek benne, de keressetek, kérdezzetek nyugodtan, ha valami nem érthető 🙂

Mindenki tartalmat gyárt. Még az is, aki csak felmegy a Facebookra posztolni egy aktuális dolgot magáról, vagy ha megosztunk egy képet Instagramon, vagy tweetelünk Twitteren. Legyen az a poszt, bejegyzés bármennyire is rövid vagy hosszú, nem csak akkor beszélünk tartalomgyártásról, ha valaki saját blogot kezd el vezetni, vagy fanfictionöket írogat, hanem ha bármilyen mértékben is jelen van a neten, akár csak egy egymondatos poszt erejéig.

A 2000-es években történt online boostnak köszönhetően az internetfelhasználók szokásai átalakultak, innentől számoljuk a webkettő (Web 2.0) forradalmát, azaz azon internetes szolgáltatások elterjedését, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Tehát itt a tartalmat nem egy adott kiadó vagy portál szolgáltatja, hanem maguk a userek, ők hozzák létre, osztják meg vagy véleményezik.

human-1138001_960_720

Napjainkra a webkettes szolgáltatások széles skálája elérhető, gondoljunk csak a közösségi oldalakra  Facebook, MySpace, myVIP, LinkedIn, iWiW), képmegosztókra (Instagram, Flickr, Picasa, Photobucket), videómegosztókra (YouTube, IndaVideó, Videa), blogok / mikroblogok (Twitter, Blog.hu, Blogspot, WordPress),  de ide tartoznak még a fórumok, a wikipédia, eBay, Vatera, Amazon, Last.fm, Ask.fm, Wattpad, Google Maps vagy felhő alapú tárhelyek is.

Egy a lényeg, mindenki blogol, posztol, megoszt valamit, és nemrégiben megfigyeltem, hogy nem csak a szokások alakultak át, de a posztok, bejegyzések minősége is jelentősen romlott. Míg korábban az emberek szívesen olvastak el hosszabb cikkeket, addig már inkább a mikrobejegyzések a népszerűbbek, hiszen mindenkinek kevés ideje van, azonnal akarjuk az információt, és ha lehet, akkor azt nagyon röviden és gyorsan.

Ebben az esetben elkerülhetetlen a minőség romlása, amihez talán az is hozzájárul, hogy egyre nehezebb új, szaftos tartalmat előállítani, amit még senki sem írt meg, vagy pedig mindenki nagyon gyorsan igényli a tartalmat. Mindenesetre, ha szeretnéd, hogyha az online írásod ennek ellenére ne induljon romlásnak, és olvasóid továbbra is visszajárjanak az oldaladra, néhány tanácsot érdemes megfogadni.

Olvass írói szemmel

Kevés dolog segít az íróknak annyit fejlődni, mint az olvasás, ha jó író akarsz lenni, elengedhetetlen, hogy szánj időt az olvasásra. Biztosan mindenkinek van kedvenc híroldala, ahová naponta fellátogat, vagy kedvenc bloggere, írója, újságírója, akinek írásai könnyen elérhetőek a neten. Szánj néha rá pár percet, hogy felmész ezekre az oldalakra és megnézed, mi a trendi, miről, hogyan írnak mások.

Az is sokat segít, hogyha több olyan forrást is olvasol, amit eddig soha. Például, ha eddig nem érdekelt a politika vagy a gazdaság, akkor tessék felmenni a HVG.hu-ra, Napi.hu-ra, Portfólióra, ha pedig a bulvár állt tőled messze, akkor irány a Blikk, Bors vagy az NlCafé. Nemcsak kiváló információforrás, de ihletforrás is.

cms-265128_960_720

Struktúra másként

Ha az online tartalmadban egy adott struktúrát vagy vázlatot használsz, akkor sokkal könnyebben elkészülhetsz saját írásaiddal, hiszen már kész egy alap, ahonnan könnyen kibonthatod a mondandódat.

Én erre az angol “APP” módszert használom, amit nagyon jól rá lehet húzni bármire, mind a kreatív szövegírásnál, reklámanyag írásnál, vagy akár hírlevelekre, más webes contentre.

Az APP ennyit tesz: Agree, Promise és Preview, vagyis magyarul kb. annyi, Egyetértés, Ígéret és Előnézet.

Az “Agree” rész lényegében az első paragrafus, ahol felvázolod az olvasónak, hogy miről is fog szólni a cikk, és a legjobb, ha kérdéseket teszel, vetsz fel, amivel a látogató egyet is ért. (Figyeld csak meg az első mondatom.:) ) Így rögtön be is vonjuk az olvasót, ha mondjuk Google-ből vagy más egyéb forrásból érkezik, akkor látni fogja, hogy a neki tetsző tartalmat kapja, azt, amire keresett és tovább fog görgetni.

A “Promise” rész az, ahol kifejted a cikk lényegét, amiről tulajdonképpen írsz. Érdemes előzetesen ezt is vázlatokba szedni, így nem fogsz csapongani az egyes pontok között, az írásod követhető, átlátható lesz, az olvasó nem fog belezavarodni.

A “Preview” pedig a cikk vége, ahol összegzel, mérlegelsz és megoldást kínálsz. Tömören.

Fontos a Brainstorming

Ha engem veszünk alapul, akkor általában én úgy írok dolgokról, hogy éppen mi az, ami érdekel, foglalkoztat, elgondolkodtat. Amikor elkezdtem a blogot vezetni, az első tervem az volt, hogy saját írásaimat osztom meg másokkal, gondolataimat, általam olvasott könyvek értékelését. Viszont azóta sok hatás is ért, és rájöttem, hogy nem nagyon vannak olyan magyar blogok, oldalak, amik kifejezetten az írástechnikával foglalkoznak, ezért elkezdtem külföldi oldalakat olvasgatni, és nézelődni. Vettem egy csomó ilyen témájú e-bookot, és beszereztem sok írástechnikai könyvet, de a véleményem még mindig az, hogy a neten nincs elég magyar nyelvű infó, vagy ahonnan a kezdő írók informálódhatnak. Mert biztosan van olyan, aki nem tud, vagy csak kicsit beszél idegen nyelvet, ezért elhatároztam, hogy lefordítok néhány cikket, hátha valakit még szintén érdekel. Nem azért határoztam el, hogy úgy tűnjön, mintha papolnék másoknak, hanem magamat is, mondjuk úgy, okítom.

Így született meg az Írástechnika rovat, és beigazolódott a visszajelzésekből és a látogatói számokból, hogy biza sokan vannak még hasonló cipőben, akik többet olvasnának az írástechnikáról, hogyan fejlődhetnek, mire érdemes odafigyelni. Hiszen sosem késő tanulni, és az írásról meg főleg nem lehet eleget tanulni.:)

Mivel én sem vagyok a könyvpiacon tapasztalt szakember, szeretek több forrásból tudakolódni, ezeket előszeretettel meg is osztom veletek. A posztok ide a blogra azok alapján születnek, amik éppen hatással vannak rám, vagy az alapján, hogy engem milyen téma érdekel.

Én is kezdő író vagyok, de szívesen osztom meg mással a véleményem. Amikor témát keresek, általában már több ötletem is van talonban, de valahányszor szörfözök a neten és szembe jön egy izgalmas téma, akkor elmentem a kedvencek közé. Amikor már van 4-5 más forrás, akkor készítek egy vázlatot, megfogalmazom, miről is szeretnék írni. Erre lehet használni Word doksit is, amit bármikor előhúzhatunk, bővíthetünk, szerkeszthetünk, de akár telefonon is készíthetünk jegyzeteket.

audience-1867754_960_720

Közösségben az erő

Ha tudatosan építesz egy közösséget, akkor tisztában kell lenned vele, hogy ezzel csak hosszabb távon érdemes foglalkozni. Íróként is ezt vallom, nem csak marketing szakemberként. Ahhoz, hogy folyamatosan ott legyél az emberek fejében, elengedhetetlen, hogy hallasd a hangot. Nem engedheted meg magadnak, hogy ne legyél aktív, rendelkezned kell azokkal a web2 fiókokkal, amivel a célközönséged. Fontos, hogy fent legyél a Facebookon, Instagramon, Pinteresten stb., illetve minden olyan egyéb csatornán, ahol meg tudod szólítani a közönséged.

Nyilván, ehhez azt kell tisztáznod magadban, hogy milyen célcsoportnak is írsz, hiszen más helyeken találod meg a tizenéveseket, és máshol az idősebb korosztályt. Nem mondom azt, hogy most rögtön regisztrálj még 20 másik közösségi oldalra – magam sem vagyok jelen mindenhol -, a legjobb megoldás, hogyha kiválasztod azokat a platformokat, ahol otthonosnak érzed magad, ami nem terhel le fölöslegesen, és tudod, hogy gyakran frissíteni is tudod.

Fontos a periodikus egyedi tartalom

A Google hálátlan dög. Hiszen nem csak az olvasóid fognak elpártolni tőled, hogyha lopott tartalommal ékeskedsz, hanem a Google is megbüntet érte. Nem csak azért, mert más tollával büszkélkedsz, hanem ha vezetsz egy blogot, és azt nem frissíted bizonyos időközönként, akkor a Google szépen hátradob a keresőben. Nem akarok részletekbe menően magyarázni, hogyan és miként működik a Google – mert szerintem arra nem kíváncsi senki -, csak annyit mondok, amit Stephen King is tanácsolt: Publikálj, publikálj, publikálj! Ja, és persze egyedi tartalommal, mert a Google is díjazza a kreativitást. 🙂

Zárásként csak annyit írnék, hogy aki véleményvezér, ismert blogger vagy író szeretne lenni, az előtt nagyon nehéz és rögös út áll. Nem elég, ha csak úgy hiszed, jó vagy, vagy ezt mondják a családtagok és a barátok, meg is kell mutatni a nagyközönségnek, és tőlük megkapod a visszaigazolást, hogy valóban így van-e.

És még egyszer, ne felejtsd el: hallasd a hangod!

Ha tetszett, iratkozz fel e-mail címeddel, hogy ne maradj le a frissítésekről! 🙂

források: https://smallbiztrends.com

https://blog.kissmetrics.com

https://www.entrepreneur.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: