❌ Szerzői jogok megsértése❌Néhány szó az illegális könyvletöltésről

A minap tudomásomra jutott, hogy az e-bookjaim megjelentek több torrentoldalon és letölthető formátumban néhány zárt FB csoportban is az engedélyem nélkül.

Ha bárki bármilyen művészeti alkotást hoz létre (fotót, festményt, grafikát, novellát, regényt stb.), a mű a megszületésének pillanatától automatikusan szerzői jogi védelem alá tartozik. Ez akkor is érvényes, hogyha adott esetben a könyv csak e-book formátumban jelent meg. Ezen művek közlése, másolása, terjesztése – részletében vagy egészben – a jogtulajdonos engedélye nélkül bűncselekménynek minősülnek.

Magyar magánkiadású szerzőként eleve mindenki hátrányból indul. Egy könyv megszületése rengeteg időt, energiát emészt fel. Ahhoz, hogy eljusson az olvasókhoz egy könyv, nagyon sok munkaóra van a hátunk mögött.
De ne csak a magánkiadásos szerzőkről, hanem a hagyományos kiadói úton megjelenő regényekről is ejtsünk szót.

Ha illegálisan töltesz le bármilyen tartalmat (pdf vagy epub formátumú könyvet), akkor azzal megkárosítod, nemcsak a szerzőt és a kiadót, hanem azt a rengeteg embert, aki hozzájárult egy könyv megszületéséhez.
Arról nem is beszélve, ha te magad helyezed el ezeket a tartalmakat, bűncselekményt követsz el.

Kérlek, tiszteld annak a rengeteg embernek a munkáját, akik azért dolgoznak, hogy neked szórakozást nyújtsanak. Ha megvásároltad, kölcsönkaptad a könyvet, ne az legyen az első, hogy torrentoldalakon terjeszted a szerző beleeggyezése nélkül.

Tiszteld ne csak a szerző, hanem a fordító, a szerkesztő, a korrektor, a grafikus, a tördelő, a marketinges, és sok más szakember munkáját azzal, hogy nem használsz ilyen oldalakat.

Tudom, hogy szélmalomharcot vívunk, de ha már néhány ember elgondolkodik ezen, akkor megérte a poszt.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: