Írástechnika – Néhány tipp realisztikusabb settinghez

Kétségtelen, hogy a helyszín minden írás alapvető pillére. Egy jól kidolgozott környezet rengeteget javíthat egy történet minőségén, míg egy rosszul kidolgozott helyszín azonnal elveszíti az olvasókat.

De hiába vagyunk tudatában annak, hogy fontos a jó helyszín, nem könnyű megírni, különösen akkor nem, ha egy olyan helyet próbálsz leírni, ahol még sosem jártál, vagy ha egy általad kitalált helyszínról van szó.

Íme néhány tipp tőlem, ami segítségedre lehet.

Használd a Google Maps-et , hogy virtuálisan végigsétálj a helyszínen

Az internetnek köszönhetően rengeteg segítségünk akad, hogyha egy helyszínt szeretnék leírni. Rákereshetünk a városra, elolvashatjuk a történetét, tájékozódhatunk a forgalmasabb helyekról, üzletekről, éttermekről. De van még egy ennél is jobb választás: a Google Street View. Számomra mindig is nagy segítség volt a Google Maps szolgáltatása. A Street View lehetővé teszi, hogy virtuálisan végigsétálj minden nagyobb város utcáin a kanapéd kényelméből. Ha még sosem jártál Párizsban, de mindenképpen szeretnéd átadni a város hangulatát, a legjobb, hogyha használod a böngésződet. Én sokszor szoktam nézegetni mások által készítette street view képeket, azokból is nagyon sokat tanulhat az ember. Nemcsak végignézem az általam kiválasztott környéket, hogy milyen házak, emberek vannak arrafelé, de figyelek a kevésbé szembetűnőbb dolgokra: szemetesek-e az utcák, vannak-e ott galambok, hajléktalanok, vagy éppen roppanttul ügyelnek a tisztaságra? Csúfítják-e a falakat graffitik? Vannak a házak tetején víztározók (New York)? Mennyire egységesek a lakótelepek homlokzatai?

Mi a helyzet a kitalált helyszínekkel?

Lehet, hogy egy régi templom nem olyan, mint a sci-fi regényedben szereplő vallási központ, de ha valós helyszíneket veszel alapul az általad kreáltakhoz, az segíthet felvázolni a kívánt környezetet. Ahogyan a valós életből vett példákból merített karakterek viselkedése is természetes mélységet adhat a megírandó karaktereknek, ugyanezt megteheted a helyszínnel is.

A Google Maps még egy “Treks” nevű funkcióval is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy virtuálisan minden eddiginél részletesebben fedezzünk fel különböző helyszíneket. Próbáljátok ki!

Végezz alapos kutatást, hogy autentikus elemeket adj az írásodhoz

Sok író utazik olyan helyekre, amelyekről írni szeretne, és bár egy kellemes “kutató” nyaralás mindenki számára vonzóan hangzik, sok információt megszerezhetsz anélkül is, hogy felkelnél a fotelból.

Nézz utána azon helyek honlapjainak, ahol a karaktereid gyakran megfordulnak – kávézók, könyvtárak, múzeumok stb. Milyen nyitvatartási idővel rendelkeznek? Melyek a legnépszerűbb tételek az éttermek étlapján? Milyenek az árak? Rengeteg más dolgot is felkutathatsz, hogy részletesen kidolgozd a helyszíneket, például a város helyi újságjait és a televíziós műsorújságokat böngészve.

El sem tudom mondani, hány órán keresztül böngésztem például a helyi tévéadók műsorait, hogy hitelesen tudjak mesélni arról, a karakterem éppen milyen műsort néz a tévében. Vagy hogy az említett környéken van-e McDonald’s. Mert bár a gyorsétteremlánc rengeteg étteremmel rendelkezik, koránt sem biztos, hogy éppen azon a könyéken sétatávolságra van. Vagyha valamilyen egyedibb gyorséttermet kerestem – pl. Taco Bell, IHOP, Wendy’s, amik nálunk egyáltalán nincsenek – még annak is utánajártam, hogy az adott lánc mennyire népszerű adott államokban.

A kutatásnak jól körülhatároltnak kell lennie ahhoz, hogy a lehető legpontosabb képet adhassa. Győződjünk meg róla, hogy eléggé utánanéztünk a helyszín történelmének és földrajzának, valamint az olyan apróbb részleteknek, mint az átlaghőmérséklet és a különböző évszakok gyakori időjárási eseményei. Hiszen ha Kaliforniában elég ritkán esik hó, nem írhatjuk azt le, hogy december közepén a karakerünk elment a családjával hógolyózni és szánkózni. (Jó, ez egy elég sarkos példa, de értitek a lényeget. 🙂 )

Lehet, hogy nem használsz fel minden részletet, de minél többet kutatsz, annál több információ áll rendelkezésedre írás közben. Van miből válogatni. Nekem is volt olyan, hogy órákig kutattam egy vonat menetrendjét, míg végül a karakterem kocsival utazott valahova – mert éppen az illet jobban a jelenethez.

Olvass történelmi könyveket (jó tipp, ha más országba helyezed a helyszínt, hogy antikváriumban vásárolsz pl. útikönyveket), nézz meg néhány dokumentumfilmet, sőt, nézz át utazási prospektusokat és blogokat is, hogy a kutatásod teljes körű legyen.

Használd mind az öt érzékszerved

Színes-szagos világban élünk, ezért mind az öt érzékszerv felhasználásával még magával ragadóbb olvasási élményt nyújtasz.

Fontos, hogy ne csak azt írd le, hogyan néz ki egy helyszín, hanem azt is, hogy milyen a hangulata, az illata, az íze. Hangzavar van-e ott, vagy csendes kis zug? Behallatszódik-e az utcán tülkölő autók zaja, vagy csak a sarokban álló vízesés csobogása? Nem érdemes mind az öt érzékszervet egyszerre, egyetlen bekezdésben használni, hanem inkább válogassuk meg, ami a jelenethez legjobban passzol.

Ahhoz, hogy hitelesen leírj egy, a mi világunkban létező helyszín hangulatát, próbálj meg turisták és helyiek blogjaiban keresgélni, vagy olvass el más, az adott helyszínen játszódó könyveket. Ne feledd, hogy minden szereplő másképp fogja megtapasztalni ugyanazt a helyszínt, mint a többi szereplő, ezért fontos, hogy különböző nézőpontokat fedezz fel.

Fókuszálj az érzelmekre

Nem kell mindig azzal kezdened egy helyszín bemutatását, hogy leírod, miket lát a karakter a helyszíneken. Tehát ne csak lásson a karaktered, hanem érezzen is. Az adott helyszínt jobban bemutathatjuk, ha a karakterben például negatív érzéseket kelt.

Hogy érthetőbb legyen: Képzelj el egy lányt, aki épp egy kávézóba készül besétálni egy vakrandira. Ha az első, amit észrevesz a forró és ragacsos levegő, a zajos turmixgép és a piszkos asztalok, egyértelmű, hogy kényelmetlenül érzi magát. Ezekkel a jelzőkkel következtethetünk rá, hogy a karakter nem számít arra, hogy a randi jól fog alakulni. Már megis van az alaphangulat, ami az olvasóban is kényelmetlen érzéseket fog kiváltani, jobban megragad a fejében a helyszín.

Vegyük például Dickens Nagy várakozások című művét, ami bemutatja a Havisham házat.

Mellékkapun bementünk az épületbe – a nagy főbejáraton ugyanis két lánc volt keresztben – s az első, ami szemembe tűnt, az volt, hogy a folyosók mind sötétek voltak s hogy a leány égő gyertyát hagyott volt itt. Most megfogta a gyertyatartót s több folyosón és lépcsőn mentünk tova és még mindig csak sötétség volt mindenütt, csupán a leány gyertyája világított.

Ez komor hangulatot teremt, amelyet Dickens tovább fokoz, amikor főhőse, Pip leírja Havisham házának berendezését:

De láttam, hogy mindez a holmi itt előttem, aminek fehérnek kellene
lennie, régesrég volt fehér, most azonban fényevesztett és sárga és megfakult már. Láttam, hogy ez a menyaszony a menyasszonyi ruhájában épp úgy megavult, akárcsak ez a ruha s meghervadt, akárcsak ezek a virágok és menyasszonyi csillogásából semmi egyéb nem maradt, csak mélyen beesett szemének csillogása.

A melankolikus hangulat és az elhanyagoltság légköre minden további leírással egyre mélyül. Ezáltal egy összefüggő hangulatot teremt. Dickens díszletének gótikus hangulata tükrözi Miss Havisham természetét, aki megkeseredetten rejtőzik bedeszkázott kúriájában.

Használj vizuális segédeszközöket, ami segít elképzelni a helyszínt

A Pinterestet egy baromi jó dolognak tartom. Nemcsak a magánemberként hasznos moodboardokat készíteni, de írás folyamán is jól jönnek. Ha még nem ismernéd, a Pinterest olyan, mint egy virtuális falitábla, ahol különböző mappába mentheted a képeket különböző témában. Én például itt keresgéltem ötletek után, amikor elkezdtük a házunkat felújítani, vagy amikor az esküvőnkre készültünk, de nagyon sokat keresgéltem például könyves tetkókat is, míg végül megtaláltam, amit szívesen magamra is varrattam. 🙂 Szóval a Pinterest tényleg sokmindenre használható.

Ugyanígy íráshoz is. Nemcsak a teljes sztorihoz passzoló inspirációs képeket érdemes keresgélni, de akár a helyszínekhez is. Minél könnyebben el tudod képzelni a helyszínt, annál jobban le tudod majd írni. Vagyha esetleg írói blokkban szenvednél, akkor a hasonló hangulató képek böngészése, akár túl is lendíthet egy-egy ilyen válságos időszakon.

Fokozatosan adagold a részleteket

Már nem azokat az időket éljük, amikor a történet első fejezete csaknem a helyszín ismertetésével kezdődik. Vannak persze olyan zsánerek, ahol még mindig megengedett ez a formátum, de az a tapasztalatom, hogy mostanában inkább a legtöbb ember nem akar egyszerre egész oldalnyi leírást olvasni, ezért fontos, hogy ezeket egyenletesen oszd el a történetedben. Ennek egyik módja, ha a karakter cselekvés közben mutatja be az adott helyszínt.

Például a karaktered először lép be egy luxusvillába. Ahelyett, hogy mindent tüzetesen leírnál, amit először látunk, inkább írj részleteket ahogy a karakter végigmegy a helyszínen, és mindeközben megérinti, például a tárgyakat: végigsimít a korláton, belesüpped a bársonykanapéba, vagy a lábujjait a puha szőnyegbe fúrja.

Ami a konkrét irányokat illeti, a kevesebb néha több. A leírás ne vegye el a fő fókuszt a cselekményről, főleg ne, ha egy akciójelentről van szó. Ha két konkurens banda összeszólalkozik egy bárban, akkor az kevésbé fontos, hogy milyen ledfények futnak a falakon és milyen italokat szolgálnak fel.

Koncentrálj az egyediségre

Nem minden eleme lesz említésre méltó, ezért koncentrálj arra, ami egyedi. Minden városban vannak épületek és járdák, de miben különböznek ezek a többi városétól? Ha valaki kihajtja a fejét az ablakon, mit hall a közlekedésen vagy a madarakon kívül? A város főterén a helyi pékség kenyérszaga vagy a közeli gyárból származó szennyvíz illata terjeng?

Gondolj a történet helyszínére szinte úgy, mint egy szereplőre. Ahogyan kitölthetsz egy karaktertesztet, úgy a környezetedről is készíthetsz profilt!

  • Milyen története van ennek a területnek?
  • Melyek ennek a helyszínnek a legnagyobb nevezetességei?
  • Milyen típusú lakóházakban élnek a legtöbben?
  • Hogyan szoktak az emberek közlekedni (gyalog, autóval stb.)?
  • Miért szeretnek (vagy nem szeretnek) itt élni (vagy ide látogatni) az emberek?

Mindegyik kérdéshez természetes kiegészítés: és ez hogyan hat a karaktereimre? Ez az a pont, ahol a környezeted legérdekesebb jellemzőit fogod kiemelni – azáltal, hogy átgondolod, hogyan érzékelik és reagálnak a karaktereid arra, ami körülveszi őket.

Források: https://writersedit.com/fiction-writing/7-tips-writing-realistic-settings/
https://www.masterclass.com/articles/how-to-describe-setting-in-literature
https://blog.reedsy.com/setting-of-a-story/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: